Umke'nin Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı - Son Dakika
Güncel

Umke'nin Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Umke\'nin Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Erzurum'da eğitimlerini tamamlayan 45 kişilik UMKE personeli, sivil savunma ekipleriyle senaryo gereği yıkılan binanın enkazından yaralıları kurtardı Sağlık Müdürü Vançelik: "Gerçeğe yakın se...

01.11.2013 16:13

Erzurum'da eğitimlerini tamamlayan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) kentte yaptıkları arama kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bayburt ve Erzincan illerinden 45 kişilik UMKE ekibi, 112 Acil Komuta ve Kontrol Merkezi'nde aldıkları eğitimin ardından, Çat yolu üzerindeki Teke Deresi mevkisinde kampa girdi.

Arama kurtarma ve yaralılara müdahale eğitimi alan 45 kişilik ekip, kampın son gününde tatbikat yaptı. Senaryo gereği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bahçesinde bir bina çöktü.

Bölgeye 3 araçla 30 kişilik sivil savunma ekibi ve arama kurtarma köpeği sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, arama köpeği "Herkül"ün de yardımıyla enkazda ön tarama yaparak, özel cihazlarla yaşayanları tespit etmeye çalıştı.

Kesici ve delici malzemelerle enkazdaki demir ve tahtaları kesen ekip, yaralılara ulaştı. Bölgeye gönderilen 45 kişilik UMKE ekibi de söz konusu alanda sahra hastanesi ve hayatını kaybedenler için de çadır kurdu.

Enkaz altından çıkarılan yaralılara atel takılarak, sedyeyle dikkatli bir şekilde sahra hastanesine taşındı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından, yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Senaryo gereği hayatını kaybeden 2 kişinin cesedi de enkazdan çıkarılıp, torbaya konularak çadıra götürüldü.

Jandarma ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2004 yılından itibaren Türkiye'de UMKE ekiplerinin oluşturulduğunu belirterek, kentte oluşturulan ekiplerin şu ana kadar 20 bölge kampı yaptıklarını söyledi.

Erzurum'a bağlı illerden UMKE timlerinin kentte kış tatbikatlarını yaptığını ifade eden Vançelik, "Bu arkadaşlarımız gönüllülerden oluşuyor. Hiçbir maddi karşılık beklenmeden ülkemizin yüzde 95'inin deprem kuşağında olduğu düşünülürse, 'bu acil durumlara nasıl insani olarak yardım edebilirim' hevesiyle gelen arkadaşlarımız" diye konuştu.

Vançelik, tatbikatta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün ekipleriyle beraber, arama kurtarma timleriyle UMKE personelinin, enkaz altında kalan yaralıları dikkatli bir şekilde çıkardığını söyledi.

Vançelik, "Gerçeğe yakın senaryolarla çalışıyoruz. Tatbikata 45 UMKE personeli ile sivil savunma ekibi katıldı. Personelin, afet bölgesine ne kadar sürede ulaştıklarını ve yeteneklerini ölçtük" diye konuştu.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk de UMKE ekibiyle ortak tatbikat yaptıklarını belirterek, "Senaryo gerçekçi bir hal aldı. Arama kurtarma personeli, sağlık ekibiyle enkaza birlikte girerek, yaralılara ulaştı" dedi.

Konuşmaların ardından eğitimleri başarılı şekilde tamamlayan UMKE personeline katılım sertifikası verildi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Umke'nin Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement