Hamas, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) mültecilere yapılan yardımların azaltılacağı ve okulların, bütçe açığı nedeniyle yeni eğitim-öğretim yılına gecikmeli başlayabileceği yönündeki açıklamasını, "1949'den bu yana üzerine düşen rolden vazgeçmenin hazırlığı" olarak değerlendirdi.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "UNRWA, son yıllarda nabız yoklamak için hizmetlerini azaltacağının sinyallerini verdi. Bu, UNRWA'nın 1948 yılında evlerinden zorla çıkartılan mülteciler evlerine ve topraklarına dönene kadar onlara hizmet veren temsilci olmaktan ve 1949'dan bu yana üzerine düşen rolden vazgeçme hazırlığıdır" denildi.
Açıklamada, "UNRWA'nın Filistinli mültecilere yaptığı yardımları azaltmaya başlaması ve okullarının, bütçe açığı nedeniyle yeni eğitim yılına gecikmeli başlaması, Filistinli mülteciler sorunun kapanmasının ve mültecilerin zorla göç ettirildiği yerlere tamamen yerleştirilmesinin önünü açacak bir adım olacaktır" ifadelerine yer verildi.
"Bunlar siyasi oyun"
UNRWA'nın öne sürdüğü gerekçelerle eğitim sektörüne darbe vurmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, şunlar keydedildi:
"Bu gerekçeler, boş ve kabul edilemez. Bunlar yalnızca maddi kılıfa bürünmüş siyasi oyundur. Yüz binlerce öğrenci, eğitimsiz, on binlerce çalışan işsiz bırakılacak. Böylece, Filistinli mültecilerin yaşadığı her bölgedeki kriz körüklenecek. Bu durum bölgede gerginliğin artmasına, kimsenin kontrol altına alamayacağı durumların ortaya çıkmasına neden olacak."
UNRWA'dan dün yapılan yazılı açıklamada, "Bütçe açığı 101 milyon dolara ulaştı. Bu Ortadoğu'daki okullarımızın yeni eğitim yılına başlamasında gecikmeye neden olabilir" ifadelerine yer verilmişti.
Söz konusu mali krizin, ajansın kuruluşundan bu yana yaşadığı "en şiddetli fırtına" şeklinde nitelendirildiği açıklamada, "Ortadoğu'nun çeşitli bölgelerinde yaklaşık 500 bin öğrencinin eğitim gördüğü 700 civarında okulun yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasının önündeki riskler arttı" ifadeleri kullanılmıştı.
BM verilerine göre, sayıları 5 milyon olan Filistinli mültecilerin 2,1 milyonu Ürdün'de, 1,3 milyonu Gazze'de, 914 bini Batı Şeria'da, 500 bini Suriye'de, 447 bini ise Lübnan'da yaşıyor.
Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre sürülen Filistinli mülteci sayısı 5.9 milyon. Topraklarından ayrılan Filistinliler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19, Gazze'deki 8 mülteci kampında iskan ediliyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.
Son Dakika › Güncel › Unrwa'nın Bütçe Açığı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?