"Rabia" halk arasındaki adıyla Topçu Meydanı… Bir de Cumhuriyet Meydanı var. Topçu Meydanı eski vilayetin yerinde, Cumhuriyet Meydanı yeni vilayetin yanında. İkisi de Fakıbaba'nın belediye başkanlığı döneminde Bakan Faruk Çelik'in girişimleriyle yapıldı.
Hizmete girdiği üç yıl öncesinden bu yana özellikle eski vilayetin yerine yapılan sadece ismi tartışılıp durdu. Kullanışlı mı, insanlara faydası mı var, zararı mı, altlarındaki otoparklar ne durumda, nasıl daha işlevsel hale getirilir bunlar hemen hemen hiç tartışılmıyor. Sadece Sabri Dişli, A. Cihat Rehavi ve belki birkaç yazar daha köşesinde konuyu ele aldı. Bunun dışında kimse meydanları tartışmaya açmadı, açtırmadı.
İSİMLERDEN İSİM BEĞEN: YAP-BOZ, SURİYE, AZAP
Topçu Meydanı'nın birçok adı var. Asıl adı halk arasında Topçu. Ama Celalettin Güvenç'in belediye başkanlığı döneminde (mayıs 2014) kentte "Rabiacılar" olarak adlandırılan 103 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin önerisiyle meydana Rabia adı verilmişti. O günden bu yana en çok Rabia ve Topçu isimleri tartışılıp duruyor. Ancak farklı kesimlerin çeşitli şekillerde isimlendirdiği de oluyor. Bunlardan da en öne çıkanlar "Yap - Boz Meydanı", "Suriye Meydanı" ve "Azap Meydanı"…
Yap - Boz denilmesinin sebebi hizmete girdiği üç yıldan bu yana sürekli bir tarafları yıkılıp bazı ufak-tefek değişiklikler yapıldı. Hatta en son geçtiğimiz hafta büyük çukurlar kazılıp beş adet bayrak direği yerleştirildi.
Suriye Meydanı denilmesinin sebebi civarda oturan Suriyeli mültecilerin güneş batar batmaz meydana gelip gecenin ilerleyen saatlerine kadar burada zaman geçirmesi.
Azap Meydanı denilmesinin sebebi ise kışın yağmur veya kar yağınca buradan geçilmiyor çünkü geçenler kayıp düşüyor. Kavurucu sıcakların yaşandığı bir şehirde tek ağacın dahi bulunmadığı devasa bir meydan yapmanın mantığını da anlamak mümkün değil. Çünkü burada gündüz yürüyenlerin yüzüne alev gibi sıcaklık vuruyor ve bu yüzden yazın da geçilmiyor.
CUMHURİYET DAHA DA TALİHSİZ
Bakan Faruk Çelik'in 2013'te sık sık vaat olarak gündeme getirdiği meydanlardan birisi de Cumhuriyet Caddesi'ndeki yeni vilayetin hemen yanındaki meydan. Rabiacılar olarak bilinen 103 sivil toplum kuruluşu, Urfa'nın Fransızlardan kurtuluşunun bir simgesi olarak Topçu Meydanı ismine karşı çıkarken buradaki meydanın adına "Cumhuriyet" verilmesine hiç karşı çıkmadı. Gündeme bile getirilmedi. Bu meydanın diğer büyük bir talihsizliği de tıpkı Topçu Meydanı gibi kullanışlı olmaması. Bu meydan geceleri de kullanılmıyor. Burada da tek bir ağaç bile yok. Bu nedenle ne kışın ne de yazın Topçu Meydanı gibi aynı sıkıntılardan dolayı buradan geçmek mümkün olmuyor.
BELEDİYELERİN İŞİNE GELİYOR
Vatandaşın meydanla ilgili yaşadığı sıkıntı ne büyükşehir belediyesinin ne de Haliliye Belediyesi'nin umurunda. Meydanlara ilişkin hiçbir iyileştirme ve yeşillendirme çalışmaları ve programları bulunmuyor. Aslında bir anlamda böyle olması onların işine geliyor. Özellikle Ramazan ayları başta olmak üzere bazı özel gün ve gecelerde Topçu Meydanı'nda belediyeler tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor. TIR'lar bile altı iki kat otopark olan meydanda bazen cirit atıyor etkinlik yapılacak diye. Mermerleri paramparça oldu araçların ve kazıkların çakılması nedeniyle. Deline deline ve izolasyonu iyi yapılmadığı için kışın betonlar elek gibi su geçiriyor. Meydanın ömrü bu yüzden hızla kısalıyor. Buna rağmen büyükşehir belediyesi burada plan yapmıyor.
MEYDANI İŞGAL ÇAY OCAĞI İLE BAŞLADI
Fakıbaba döneminde belediye tarafından ele geçirilmek istenen taş bine eskiden olduğu gibi sağlık ocağı olarak hizmete devam ediyor. Ancak arka tarafa bakan meydanın bir kısmı çay ocağı olarak kiraya verildi. Şehitlik Parkı ve Haşimiye Meydanı gibi burası da yavaş yavaş komple işgal edileceğe benziyor.
ERDOĞAN BAŞBAKANKEN MEYDAN TALİMATI VERMİŞTİ
Topçu Meydanı'nda miting yapılamıyor. Mitingler yukarı kısımda kalan eski Topçu Meydanı'nda yapılıyor. Bu yüzden 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak Şanlıurfa'ya gelen Recep Tayyip Erdoğan, dönemin büyükşehir belediye başkanı Celalettin Güvenç'e Topçu Meydanı yeterli gelmediğinden 200 bin kişilik meydan bulma talimatı vermişti. "Şanlıurfa'ya büyük bir miting alanı yapmamız lazım" diyen Erdoğan, "Belediye başkanımızın bunu yapabileceğine inanıyorum. En az 150 bin, 200 bin kişilik bir miting alanı için sözünü aldık." demişti. Ne Güvenç ne de Çiftçi bu sözü bir daha hatırlamadı. Ama Erdoğan bir daha miting için gelirse ve o sözü hatırlarsa, durum mevcut başkan Çiftçi için hiç de iyi olmaz.
Son Dakika › Güncel › Urfa'da Meydan Tartışmaları Bitmek Bilmiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?