Van - Prof. Dr. Çilingiroğlu: Van'a Urartu Müzesi Kurulsun - Son Dakika
Son Dakika Logo

Van - Prof. Dr. Çilingiroğlu: Van'a Urartu Müzesi Kurulsun

Van - Prof. Dr. Çilingiroğlu: Van\'a Urartu Müzesi Kurulsun
05.07.2010 19:11

Van Valisi Münir Karaloğlu, Merkeze Bağlı Ağartı Köyü'nde Devam Eden Ayanis Kalesi'ndeki Arkeolojik Kazıları Yerinde İnceledi. 20 Yıldır Süren Arkeolojik Kazılarda Bugüne Kadar Van Müzesi'ne 2 Bin 500'e Yakın Eser Kazandırıldı. Kazı Çalışmalarına Başkanlık Eden Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Van'a Urartu Medeniyetine Ait Bir Müze Kurulması Gerektiğini Söyledi. Vali Karaloğlu, Arkeolojik Kazıların Urartu Medeniyetine Işık Tutuğunu Belirterek, "amacımız Urartu ile Van'ı Eş Anlamlı Hale Getirip, Urartu'ya İlgi Duyan Herkesin Bu Eserleri İncelemelerini Sağlamak" Dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, merkeze bağlı Ağartı Köyü'nde devam eden Ayanis Kalesi'ndeki arkeolojik kazıları yerinde inceledi. 20 yıldır süren arkeolojik kazılarda bugüne kadar Van Müzesi'ne 2 bin 500'e yakın eser kazandırıldı. Kazı çalışmalarına başkanlık eden Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Van'a Urartu medeniyetine ait bir müze kurulması gerektiğini söyledi. Vali Karaloğlu, arkeolojik kazıların Urartu medeniyetine ışık tutuğunu belirterek, "Amacımız Urartu ile Van'ı eş anlamlı hale getirip, Urartu'ya ilgi duyan herkesin bu eserleri incelemelerini sağlamak" dedi.

Van'a 35 kilometre uzaklıktaki Van Gölü kıyısındaki Ağartı Köyü'nde bulunan Urartular'a ait Ayanis Kalesi'ndeki kazıların bu yılki bölümü başladı. 1989 yılından bu yana Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu tarafından yürütülen arkeolojik kazılarda 2 bin 500 eser çıkarıldı.

Van Valisi Münir Karaoğlu kazı alanına giderek kalede sergilenen eserleri tek tek inceledi. Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'ndan Urartu medeniyeti hakkında bilgi alan Vali Karaloğlu, kalenin tarihi hakkında hazırlanan slayt gösterisini izledi. Vali Karaloğlu ile beraberindekiler yapılan sunumun ardından Ayanis kalesini gezdi. Vali Karaloğlu, Van'ın kaleleri, höyükleri ve tarihi eserleriyle medeniyetler diyarı olduğunu belirterek, "Tarihte önemli medeniyetlerden biri olan Urartular'ın başkenti Van'dır. O medeniyeti anlayabilmenin tek yolu da Van'a gelmektir. Bizim amacımız Urartu ile Van'ı eş anlamlı hale getirip. Urartu'ya ilgi duyan herkesin Van'a gelip Urartu'dan kalan bu eserleri incelemelerini sağlamaktır" dedi.

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu Van'a Urartu Medeniyeti'ne ait bir müzenin kurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, "Kazılarda bulduğumuz eserlerin güzel bir müzede, bilimsel olarak korunarak sergilenmesi ve Urartu'yu temsil eden bir müzenin kurulması lazım. Van Arkeoloji Müzesi Dünya da en çok Urartu eserinin olduğu müzedir. Müzede 65 bin eser var. Ancak bu eserlerin iyi korunabilmesi için iyi bir müze yapılmalı" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van - Prof. Dr. Çilingiroğlu: Van'a Urartu Müzesi Kurulsun - Son Dakika


Advertisement