Vizeye Tepki Gösteren Ali Nesin Akşama Katılmadı - Son Dakika
Güncel

Vizeye Tepki Gösteren Ali Nesin Akşama Katılmadı

Vizeye Tepki Gösteren Ali Nesin Akşama Katılmadı

Ruhr 2010 Kitap Fuarı Kapsamında Essen'de Aziz Nesin'i Anma Akşamı Düzenlendi.

28.10.2010 23:10

Ruhr 2010 Kitap Fuarı kapsamında Essen'de Aziz Nesin'i Anma Akşamı düzenlendi. Programa davetli olan Ali Nesin, Almanya'nın vize işlemlerinde çıkardığı zorluklara tepki göstererek akşama katılmadı.

Almanya'nın Duisburg-Essen Üniversitesi'nde düzenlenen Ruhr 2010 Kitap Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Aziz Nesin'i Anma Akşamı,

vize işlemlerine tepki gösteren Ali Nesin olmadan yapıldı. Programa davet edilen Ali Nesin, vize işlemlerinde çıkarılan zorluklara tepki göstererek konsolosluğa gitmedi. Yazılı olarak yaptığı başvuru da reddedilince Ali Nesin programa katılamadı.

YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Aziz Nesin'in matematik profesörü olan Ali Nesin konu ile ilgili şu yazılı açıklamayı yaptı:

"Almanya'da dostlarımız Essen Üniversitesi'nde bir Aziz Nesin'i anma gecesi düzenlemek istedi. Davetliydim doğal olarak. Her Türk gibi AB vizesi almam gerekiyordu. İstedikleri tonlarca belge yetmezmiş gibi bir de konsolosluğa bizzat gitmem gerekiyormuş...

Önce bir tepki göstermedim. Ne zaman, saat kaçta gibi soruları sorunca isteğin aşağılayıcı yönünü kavradım.

Sabahın köründe, 06.30 filan gibi Alman konsolosluğunda olmam

gerekiyormuş... Ne sabahın köründe ne de günün herhangi bir saatinde Alman konsolosluğuna gitmeme kararını aldım. Beni Almanya'ya davet eden dostlarımızı kırma pahasına. Dostlarımız beni bağışlasınlar. Bu kadar alçalmayı ne kendime ne Aziz Nesin'e ne de Nesin Vakfı'na yedirebildim. Her şeyin bir sınırı vardır.

Uzun uzun pazarlıklar yapıldı. Almanya'dan konsolosluğa telefonlar edildi, fakslar yollandı, yetkililere ulaşıldı, belki de ricalar

minnetler dile getirildi...

En son gelen haber şöyleydi: Konsolosluktan bir yetkili öğle saatlerinde benimle tanışmaktan büyük onur duyarmış. Vize bölümüne değil de konsolosluğa kadar gidip benimle tanışmasına ve böylece onurlanmasına olanak tanıyabilir miymişim?

Az kalsın tuzağa düşüyordum. Belki de gerçekten benimle tanışmaktan onur duyacak bir Alman'a rastgelmişizdir... Olmaz mı? Olmaz ama doğrusu bir an kuşkuya düştüm.

Aklım başıma geldiğinde şöyle yanıt verdim: "O onur bana aittir. Önce vizeyi verin, daha sonra tanışıp karşılıklı onurlanırız."

Vizeyi vermediler!

Almanya'ya gitmeye bayılmadığımı, hele bu davranış biçimleriyle hiç mi hiç gitmek istemediğimi (umurlarında olmasa da) Alman otoritelerinin ve kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım."

AZİZ NESİN'İ KONUŞTULAR

Ali Nesin yerine İstanbul'da yaşayan Aziz Nesin Vakfı gönüllü çalışanı Alman profesör Klaus Liebe Harkort'un katıldığı akşamda, gazeteci yazar ve belgesel film yönetmeni Osman Okkan'ın Aziz Nesin ile ilgili hazırladığı filmi gösterildi. Filmde Nesin'in yaşamından kesitlerin yanı sıra, Salman Rüşdi ile Almanya'da gerçekleşen buluşmasının görüntüleri de yer aldı. Filmden sonraki panelde Aziz Nesin'in öykü ve anlatımlarıyla siyasi kişiliği tartışıldı. Panelde Klaus Liebe Harkort ve Osman Okkan'ın yanı sıra Türk edebiyatı çalışmalarıyla tanınan Dietrich Kronau, Aziz Nesin'in yazın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Akşam nedeniyle fuarda Aziz Nesin kitaplarından oluşan bir bölüm de oluşturuldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vizeye Tepki Gösteren Ali Nesin Akşama Katılmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement