Yalova Valisi Erbay;Ruhsat Verseydik 4 Milyon 225 Bin Ağaç Yok Olacaktı - Son Dakika
Güncel

Yalova Valisi Erbay;Ruhsat Verseydik 4 Milyon 225 Bin Ağaç Yok Olacaktı

Yalova Valisi Erbay;Ruhsat Verseydik 4 Milyon 225 Bin Ağaç Yok Olacaktı

Yalova Ormanları, Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı'na Katıldı.

17.02.2011 22:00

Yalova ormanları, Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı'na katıldı. Belgenin teslimi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay, verilen ruhsatlar nedeniyle Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne sitem ederek, "Verilen ruhsatlara eğer biz Yalova yerelinde ruhsat verseydik 4 milyon 255 bin ağaç yok olacaktı. Bu kadar ağacı kesip, madencilere teslim edecektik. Şu anda başvuru sayısı 80'i aşmış vaziyette. Ankara'da Maden Dairesi'nde lütfen ne yapılacaksa bu işe bir çözüm yolu bulunsun. Çünkü modelini kuracağımız ormanlarımız kalmayacakö dedi.

Yalova ormanlarının Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı'na katılımı nedeniyle Termal İlçesi'nde bugün sertifika töreni düzenlendi. Thermalium Welness Park Hotel'de gerçekleşen törene Türkiye Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Kanada Büyükelçisi Mark Edward Bailey, Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük, Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin katıldı.

Törende konuşan Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay ise Yalova'da sanayi bölgesi dışındaki alanların tamamını, ekoloji dostu ekonomileri hayata geçirmeyi hedeflediklerin belirtti. Modeli kurulacak ormanların kalmayacağını söyleyen ve bir çağrıda bulunan Vali Erbay, "Ankara Maden Dairesi'nden verilmiş ruhsat sayısı 22'ydi. Sonra 24'e çıktı. Verilen ruhsatlara eğer biz Yalova yerelinde izin verseydik 4 milyon 255 bin ağaç yok olacaktı. Bu kadar ağacı kesip, madencilere teslim edecektik. Şu anda bu rakam 80'i aşmış vaziyette. Ankara'da Maden Dairesi'nde lütfen ne yapılacaksa bu işe bir çözüm yolu bulunsun. Çünkü modelini kuracağımız ormanlarımız kalmayacak. Orman, içerisindeki her şeyiyle bir hayat formudur. Siz bunu kaldıracaksınız madencilere teslim edeceksiniz, ondan sonra gelip ağaç dikecekler. 80 senede bunlar yetişecek, biz de bunlarla kendimizi avutacağız. Kaç tane taş ocağı ormanı mahvettikten sonra ne kadar ağaç dikmiş biri bana bunu anlatsın. Kırşehir Bozdağları'nda maden arama yöntemiyle Yalova'nın ağaç denizinde maden arama yöntemi bir olmaz. Madenler de taş ocakları da bizim değerlerimizdir ama yerin altındakinin yerin üstündekinden daha değerli olması lazım. Bu yapılan çalışma benim yüreğime su serpiyor. Bu yöntemle vatandaşlarımız ormanlarımıza daha çok sahip çıkacak, ormanlara saldırılar engellenecek ve devam edecek birçok iyi şeyle karşılaşacağızö dedi.

"HİÇBİR ÜLKEYİ KENDİMİZE MODEL ALMIYORUZö

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle dünyada ormanların yok olduğunu belirterek, "Bunun nedeni de insan. İnsan olmadan yapılan ormancılığın sonuç vermeyeceğini gördük. Yalova'daki bu model bizim bir ayağımız. Hiçbir ülkede olmayan bir ormancılık sistemine sahibiz. Onun için kendimize hiçbir ülkeyi model almıyoruz. Bugün Türk ormancılık modeli sisteminden faydalanmak isteyen ülkeler varö dedi.

Türkiye'de odun dışı ürün ihracatının 120 milyon dolar olduğunu vurgulayan Kahveci, "Ormancılığı yıllarca odun üretmek anladık. Ormancılık eğitiminin yüzde 90'ı odun üretimidir. Bundan sonraki süreçte odun dışı ürünler üretmek istiyoruz. Bu şekilde çalışmalara devam edersek 2023 yılında odun dışı ürünlerdeki ihracatımızın 3 ila 5 milyar dolar olması beklentimizdir. Böylesine bir tempoyla gidiyoruz. Böylesi bir talep var, altyapımız varö diye konuştu.

Kanada Büyükelçisi Mark Edward Bailey ise Türkiye'nin bu projenin liderliğini üstlendiğini söyledi. Bailey, "Kanada'da ormanlarda orman dışı ürünlerden faydalanılmıyor. Bu açıdan Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey varö şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kanada merkezli proje olan Uluslararası Akdeniz Model Orman Ağı'na giriş belgesini Büyükelçi Bailey Orman Genel Müdürü Kahveci'ye verdi. Kahveci ise Bailey'e çini hediye etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yalova Valisi Erbay;Ruhsat Verseydik 4 Milyon 225 Bin Ağaç Yok Olacaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement