Meclise sevk edilen hakim ve savcıların maaşlarına 1. 155 TL seyyanen zam yapılacağı haberlerine tepki gösteren BES Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Karaman, "Yargı personeli 15 bin hâkim ve savcıdan ibaret görülmüş, 54 bin yargı emekçisi yine yok sayılmış, filler tepişirken çimenler ezilmeye devam etmiştir" dedi.
Hükümetin, hakim ve savcıların ekonomik ve özlük haklarıyla ilgili yaptığı düzenleme önceki gün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Meclise sevk edilmesi beklenen tasarıda hakim ve savcıların maaşlarına 1.155 TL seyyanen zam yapılacağı, bunun dışında sicil affı, hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hâkim ve savcılarına hukuk fakültelerine sınavsız giriş hakkı ve hâkim ve savcıların silah edinmelerinin kolaylaştırılması vb. maddeleri kapsayacağı belirtiliyor.
'DÜZENLEME TÜM YARGI MENSUPLARINI KAPSAMALI'
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Şanlıurfa Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla hükümetin bu uygulamasını eleştiren Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şanlıurfa Şubesi Başkan Yardımcısı Feridun Karaman, "Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından 17.06.2014 tarihinde yapılan açıklamada "Hakim, Savcı, Yargıtay, Danıştay Üyeleri ile yargıdaki tüm kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için Maliye Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini" kamuoyuna açıklamış, daha sonra ise 04.08.2014 tarihinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise"Hakim ve Savcılarımızın özlük haklarında iyileştirme ve sicil affı çalışmamız bitmek üzere" şeklindeki açıklamasından sonra sendikamız tarafından yapılan açıklamada: Yargı personelini hâkim ve savcılardan gören anlayış eleştirilmiş, yargı emekçilerinin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ifade edilerek yapılacak düzenlemenin tüm yargı emekçilerini kapsayacak ve ücret adaletini sağlayacak içerikte yapılması ifade edilmiştir" dedi.
'54 BİN YARGI EMEKÇİSİ YOK SAYILMIŞTIR'
"Siyasi iktidarın emekçilerin lehine açıklamalarının, müjdelerinin her zaman olduğu gibi bu konuda da tersi olmuş, yine altından çapanoğlu çıkmıştır" diyen Karaman, "Seçim ekonomisi, seçim yatırımı pratiklerine alışkın olan emekçiler alışkın olmadıkları seçime yatırım kavramı ile de tanışmışlardır. Öteden beri yargıyı iktidarlarını sağlamlaştırma ve güvence altına almak için kullanan, bu anlamda kendi yargısını oluşturmaya çalışan AKP ve Adalet Bakanlığı'nın attığı adım yapacağı uygulama HSYK seçimleri öncesinde hâkim ve savcılara sunulan düpedüz siyasi rüşvettir. Sonuç olarak yargı personeli 15 bin hâkim ve savcıdan ibaret görülmüş, 54 bin yargı emekçisi yine yok sayılmış, filler tepişirken çimenler ezilmeye devam etmiştir" diye konuştu.
'YARGI SİSTEMİ BİR BÜTÜNDÜR'
Adalet sisteminde taktir yetkisinin hakim savcılarda olduğunu ancak bir uyuşmazlığın veya suçun yargıya intikalinden başlayıp yargı kararına kadar geçen sürecin yargı emekçilerinin omuzlarında olduğunu vurgulayan Karaman, "Dışarıdan bakıldığı gibi zabıt kâtibinin işi sadece duruşmada yazmaktan, mübaşirin işi ise duruşma için isim anons etmekten ibaret değildir. Tüm kamu hizmetlerinde olduğu gibi yargı hizmeti de bir bütündür ve ekip işidir. Yargı hizmeti, zabıt kâtibiyle, mübaşiriyle, yazı işleri müdürüyle, teknisyeni, sosyal çalışmacısı, psikolog ve pedagoguyla, hâkim ve savcısıyla bir bütündür. Son yıllarda farklı ücret uygulamalarıyla zaten bozulan iş barışı ve iş huzuru, yeni düzenleme ile hâkim ve savcılar ile diğer yargı emekçileri arasındaki ücret uçurumunu daha da artıracak; yok sayılan ötekileştirilen yargı emekçilerinin yaşadığı çelişkiler daha da derinleşecektir" diye ifade etti.
'HAKİM VE SAVCILARI DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ'
Karaman şunları kaydetti: "BES olarak 1 Eylül 2014 yargı yılı açılış törenlerinde ülkenin dört bir yanında yaptığımız eylem ve etkinliklerde yargı emekçilerinin taleplerini ortaya koymuş ve taleplerimizde ısrarcılığımızı ve mücadelede kararlılığımızı ortaya koymuştuk. Bu ayrımcı uygulama karşısında bugünde tüm illerde yaptığımız basın açıklamaları ile siyasi iktidarı ve Adalet Bakanı'nı son kez uyarıyor ayrımcı uygulamalarından geri adım atmaya çağırıyoruz. Eşitlik, adalet gibi kavramların içinin boşaltıldığı yerde verilecek adalet hizmetinin meşruluğu tartışmalı olacağından tüm hâkim ve savcıları da bu haklı talebimize destek vermeye davet ediyor, bağımsız yargı demokratik Türkiye, insanca yaşam taleplerimizden ödün vermeden mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz."
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Yargı Çalışanları Üzgün - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?