Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adalet Bakanlığı ile yaptıkları protokolün ardından, esnaf ve sanatkarlar arasındaki sorunların dava yoluna gitmeden, "arabuluculuk" sistemiyle de çözülebileceğini söyledi.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde düzenlenen "Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk, farkındalık yaratma" seminerinde, Adalet Bakanlığı'nın arabuluculuk programı, esnaf ve sanatkarlara tanıtıldı.
Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların 800 yıllık süreçte, sorunlarını hep kendi içinde, masrafsız ve şaibesiz olarak en kısa zamanda hallettiğini belirtti.
"Zaten hepiniz birer arabulucusunuz. Esnaf ve sanatkarlar bu işin tam ortasındadır. Esnaf ve sanatkarın dokusu bozulursa bozulsun, ekonomik sıkıntısı olursa olsun, yanındaki sıkıntıya düştüğünde arabulucusu hep yanındaki esnaf olur" diyen Palandöken, esnaf ve sanatkarların iş yaşantılarından dolayı oluşan hukuki sorunların uzun süre adliyeleri meşgul ettiğini, davaların masraflı olduğunu, ticari sırların başkalarına aktarılmasında sakıncalar oluşturduğunu kaydetti.
Palandöken, bu nedenle yaklaşık 2 milyon üyesi olan TESK ile Adalet Bakanlığı arasında bir protokol imzalandığını belirterek, arabuluculuk sisteminin sorunun kısa zamanda çözüme ulaştırmasını, adliyelerdeki dosya sayısını azaltmasını, neticeye öncelikle gidilmesini sağlayacağını kaydetti.
Esnaf ve sanatkarlar arasındaki ticari anlaşmazlıklarda dava yoluna gitme yerine arabuluculuk sisteminden yararlanılacağını dile getiren Palandöken, "İş uyuşmazlıklarında yardımcı olacak. Yanınızda çalışan bir kişinin tazminatıyla ilgili, işçi almak için, siz de istediğini vermemek için yıllarca mücadele edeceksiniz. Arabulucuk sisteminde ise makul bir miktarda ve kısa sürede sonuca ulaşılacak. Pratikte çözüm yolu olacak. Adliyelerdeki on binlerce dosya 'artık ne zaman bana sıra gelir'den kurtulup, masrafı en asgari düzeye indirerek, taraflar arasında uzlaşı sağlanacaktır" diye konuştu.
Uygulama yeni başladı
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, BM kayıtlarına göre arabuluculuk sisteminin 160'dan fazla ülkede olduğunu belirterek, arabuluculuğun ABD'de yaklaşık 50, Avrupa'da 40 yıldır uygulandığını söyledi.
Türkiye'de ise bu sistemin 14 Kasım 2013 itibarıyla uygulanabilir hale geldiğini ifade eden Öztatar, "Arabuluculuk sistemi dostane bir çözüm yöntemidir. Dava yoluyla elde edemediğimiz iç barışı sağlayan sistemdir" dedi.
Tarafların dava yoluna gitmeden kararı kendilerinin verdiği sistemin gizlilik esasına dayandığını vurgulayan Öztatar, arabuluculuğun ticari ilişkilerin devam etmesini sağladığını kaydetti.
Uyuşmazlıklarda mahkemeye gidildiğinde iki taraf arasında husumet doğduğunu, ticari ilişkilerin olumsuz etkilendiğini belirten Öztatar, şöyle devam etti:
"Arabuluculukta 'kazan kazan' ilkesi vardır. Her iki tarafın da kazandığı sistemdir. Kararı uyuşmazlığın tarafları verecektir. Kararı siz, menfaatleriniz doğrultursunda vereceksiniz. Dava yolundan farklı olarak çok daha kısa sürede sonucu elde edeceksiniz. Bazen bir gün, bazen yarım gün, en fazla 1 hafta içinde sorununuzu çözeceksiniz. Mahkemelerden ele edilen sonuçlar her iki tarafı memnun etmez. Ben de 10 yıla yakın hakimlik yaptım. Ancak hiçbir duruşmamda el sıkışarak ayrılan davacı, davalı görmedim. Arabuluculukta ise her iki taraf dostane bir şekilde el sıkışır. Esnaf ve sanatkarlar arasında barışı sağlar. Yıllarca yanınızda çalışan, işten çıkarmak zorunda olduğunuz işçinizle bir anlamda helalleşmektir arabuluculuk."
Konuşmaların ardından Hakan Öztatar, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurulu üyesi Adem Albayrak ile birlikte toplantıya katılan esnaf odaları temsilcilerine arabuluculuk sistemini anlattı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Yargıdaki 'Arabuluculuk' Esnafa Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?