Anayasa Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan Hasan Erdoğan'ın ev, iş ve cep telefonu numaralarının 10 Kasım 2008'den 1 ay öncesi ve sonrasını kapsayacak biçimde kayıtlarının istenmesine karar verdi Anayasa Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan Hasan Erdoğan'ın ev, iş ve cep telefonu numaralarının 10 Kasım 2008'den 1 ay öncesi ve sonrasını kapsayacak biçimde kayıtlarının istenmesine karar verdi.
Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılandığı davaya devam edildi. Yüce Divan sıfatıyla görev yapan Anayasa Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına, sanık Hasan Erdoğan, avukatı Bülent Acar ve müdahil Ceyda Zeliha Erem ile avukatları katıldı.
Duruşmada Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Hasan Erdoğan'a, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin suça konu onama kararına katılmayan ve tanık olarak dinlenmesini talep ettiği diğer iki daire üyesinin isimlerini sordu. Erdoğan da bu üyelerin Mehmet Nuri Şerbetçioğlu ve Yılmaz İğrek olduğunu kaydetti. Duruşmada söz alan sanık Erdoğan'ın avukatı Bülent Acar, Erdoğan ile ilgili yürütülen soruşturmada hukuka aykırı elde edilen deliller bulunduğunu iddia ederek, bu delillerin dosyadan çıkarılması yönündeki isteğini tekrarladı. Hasan dosyada bulunan klasörlerin birçoğunun Erdoğan'ın yargılandığı fiiller ve olgularla ilgili olmadığını tespit ettiğini belirten Avukat Acar, müvekkilinin yargılanması gereken fiillerin tespit edilmesini, yargılamayı temsil etmeyen fiillerin dosyadan ayıklanması istedi.
-BU UYGULAMA İLE SİSTEMİ BOZARSINIZ-
Yargılama sırasında delillerin en sona bırakılma uygulamasının kökleştiğini ancak bunu yanlış olduğunu savunan Acar, bunun Türk hukuk sistemini bozduğunu dile getirdi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) delillerin ortaya konulması ve reddini içeren 206. maddesi bulunduğunu belirten Acar, sözlerine şöyle devam etti:
"Kanunun amacı açık, bir süzgeç sistemi var, hukuka aykırı bulguların sisteme gelmesini önlemek istemiş. Bir de eğer hukuka aykırı delil varsa, delilin karara etkisi yoksa ve istem mahkemeyi uzatmak için yapılmışsa bunların sisteme girmesini de işin başında önlemek istiyor. Biz adli yargıda böyle bir şey görmedik. Deliller gelir gider en sonunda mahkeme bir sonuç verir. Bugünkü uygulama ile sistemi bozarsınız. "Adalet hızlandırılsın' diye uydurma bazı tasarılar getiriyorsunuz nasıl yapacaksınız bunu? Türkiye'nin öyle mevzuat değişikliğine falan ihtiyacı yok. Türkiye'nin doğru uygulamaya ihtiyacı var. Siz mevzuatın en iyisini getirin bu bozuk uygulamanıza devam ettiğiniz sürece hukuk devleti olamazsınız."
-HUKUKA UYGUN DÜZENLENMİŞ BİR TUTANAK BULUNMUYOR-
Erdoğan hakkında hukuka uygun düzenlenmiş bir tutanak bulunmadığını bu tutanağı düzenleyen polislerin de tanık olarak dinlenemeyeceğini savunan Acar, Erdoğan ile ilgili izleme yaptığını söyleyen polis memurunun CMK'nın gözaltına almaya ilişkin maddesine aykırı davranarak, görevini kötüye kullanma suçunu işlediğini iddia etti. CNR Fuarcılık ortağı Ceyda Erem'in doğrudan doğruya zarar gören sıfatıyla kişi olarak davaya katılmasının hukuka aykırı olduğunu da savunan Acar, CNR şirketinin doğrudan doğruya zarar gören sıfatını kazanması halinde davaya katılabilmesine karar verilmesini istedi. Duruşmaya verilen aranın ardından kararı açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Acar'ın hukuka aykırı elde edilen bulguların tespit edilmesi ve söz konusu bulguların tamamının kovuşturma dışında bırakılmasına ilişkin isteminin, CMK'da bu yönde bir kural bulunmaması nedeniyle reddedildiğini açıkladı. Kılıç, Bülent Acar'ın, Ceyda Erem'in katılan olarak duruşmalara katılması kararının geri alınması yönündeki isteğinin de Erem'in, şirketin ortağı olduğu dikkate alındığında, şirketin zarar görmesi halinde katılanın da suçtan doğrudan zarar göreceği açık olduğundan reddedildiğini, CNR Uluslararası Ticaret A.Ş'nin ve avukatlarının katılan olarak duruşmalara kabulüne karar verildiğini açıkladı.
-KAYNAK DİNLENECEK-
Kılıç, Hasan Erdoğan'ın 10 Kasım 2008'de kullandığı ev, iş ve GSM telefon numaralarının yazılı olarak mahkemeye bildirmesi için 3 gün süre verilmesine ve telefon numaraları bildirildiğinde, duruşma günü beklenmeksizin, söz konusu telefon numaralarına ilişkin olarak 10 Kasım 2008 tarihinden 1 ay öncesi ve sonrasını kapsayacak biçimde arayan ve aranan telefon görüşmelerini gösterir kayıtların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan istenmesi için yazı yazılmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Kılıç, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nde 18 Kasım 2008'de görev yapan aralarında Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak'ın da bulunduğu üyeler Erdoğan Kabakcı, Canan Çöke, Tülin Toprak, Nuri Şerbetçioğlu ve Yılmaz İğrek'in tanık olarak dinlenmesine karar verildiğini belirtti. Ayrıca suça konu olaya ilişkin inceleme, araştırma ve soruşturma işlerini yapan Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl, dairenin suça konu onama ve karar düzeltme kararlarına ilişkin kağıtları düzenleyen tetkik hakimler Bayram Temiz ve Vedat Eslek de tanıklık yapacak. Karar oy birliğiyle alındı.(ANKA/SON)
(YE/ÖMR) - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yargıtay Başkanı Kaynak Yüce Divan'da Dinlenecek(2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?