Yarım Asırlık Daktilosuyla Vatandaşın "Dili" Oluyor - Son Dakika
Güncel

Yarım Asırlık Daktilosuyla Vatandaşın "Dili" Oluyor

Niğde'de emekli olduktan sonra 17 yıldır "arzuhalcilik" yapan eski adliye personeli Enver Karabulut, 45 yıldır kullandığı daktilosuyla vatandaşın adeta "dili" oluyor.

20.09.2016 11:26

MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Niğde'de emekli olduktan sonra 17 yıldır "arzuhalcilik" yapan eski adliye personeli Enver Karabulut, 45 yıldır kullandığı daktilosuyla vatandaşın adeta "dili" oluyor.

Geçmişte "mini avukatlık büroları" gibi hizmet veren arzuhalciler, gelişen teknoloji ve şartlara direnerek ayakta kalmaya çalışıyor. "Hali, durumu dilekçeyle aktaran" anlamına gelen arzuhalcilik, eskiden karlı ve gözde meslekler arasında görülürken, bugün yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor.

Niğde Adliyesi'nde 23 sene görev yaptıktan sonra emekli olan arzuhalci 67 yaşındaki Enver Karabulut da 17 yıldır emektar daktilosuyla vatandaşın derdine derman aramasına yardımda bulunuyor.

Vatandaşların, özellikle kamu kurumlarındaki çeşitli sorunlarının çözümü için isteklerini kağıda döken Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adliyede çalıştığı dönemde edindiği tecrübelerle çevresine yardımcı olabilmek için emekli olduktan sonra arzuhalcilik yapmaya başladığını ve 17 yıldır bu işi sürdürdüğünü anlattı.

Mesleğin inceliklerini adliyedeki görevi sırasında görerek, duyarak öğrendiğini dile getiren Karabulut, hukuk fakültesi mezunu olmadığını ancak tecrübelerine dayanarak iki metrekarelik dükkanda vatandaşlara hukuki konularda yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.

Emekli olduğunda, o yıllarda Niğde Adliyesi'nde görev yapan hukuk mahkemeleri hakiminin önerisi ve dönemin belediye başkanının adliyeye 10 metre uzaklıkta baraka kurması sayesinde bu mesleğe başladığını ifade eden Karabulut, "Mesleğimi burada yürütüyorum. Adliyeden emekli oldum ama kendimi hala emekli edemedim. Para için yapmıyorum ama mesleğimi sevdiğim için elimden geldiğince insanlara yol gösteriyorum." şeklinde konuştu.

45 yıldır aynı daktiloyla yazıyor

Teknolojiyi sevmediğini, bilgisayar kullanmaya da hiç heves etmediğini belirten Karabulut, iş yerinde telefonu olmadığını, sadece daktilosuyla hizmet verdiğini aktardı.

Karabulut, ticaret lisesinden mezun olduktan sonra aldığı ve yanından hiç ayırmadığı 45 yıllık daktilosuyla vatandaşların taleplerini dilekçelere dönüştürdüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"Eskiler benim daha çok hoşuma gidiyor. Bilgisayarı kullanmak istesem kullanırım, 10 parmak daktilo yazıyorum, istesem bilgisayarda da yazarım ama hevesim yok. Evde bilgisayarım var ama iş yerimde yok. 45 senedir de aynı daktiloyla yazıyorum. Tanıdıklar geliyor daha çok. Dükkanımın üzerinde numaram bile yazmaz, telefonum da yok burada. Yalnızca daktilom ve kağıtlarımla vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyorum. Danışmak için gelenlerden ücret almıyorum. Her şey para değil, yerine göre fakirin fukaranın her türlü işini ücretsiz yapıyorum."

Veraset, tapu, nüfus, boşanma davaları gibi konular için dilekçe yazdığını belirten Karabulut, insanlara yardımcı olabilmek için yasal düzenlemeleri sürekli takip ettiğini, bu konuda araştırmalar yaptığını ve ona göre vatandaşları yönlendirdiğini sözlerine ekledi.

Yarım Asırlık Daktilosuyla Vatandaşın "Dili" Oluyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yarım Asırlık Daktilosuyla Vatandaşın 'Dili' Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement