Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Çeviri ve Yayım Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandıTürkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Çeviri ve Yayım Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yayımlayacağı her türlü basılı yayın ile basılı olmayan CD, DVD ve benzeri manyetik depolama ünitesi ve Başkanlık internet sitesinde hizmete sunulan elektronik yayına ilişkin iş ve işlemleri, seçimini, basım-yayın usullerini, Başkanlık bünyesinde kurulan yayın kurullarının kuruluş, işleyiş ve çalışma esasları ile görev ve yetkilerini belirlemek amacıyla hazırlanan yönetmeliğe göre, yayınlar için iki kurul oluşturulacak. Her bir yayın kurulu daimi üyelerle birlikte Başkanlık dışından bilim, kültür, sanat, felsefe, tarih, edebiyat ve ilahiyat alanlarında uzman kişilerden seçilecek toplam 5 üyeden oluşacak. Yayın Projeleri Değerlendirme Kurulu, yayımlanması isteğiyle Başkanlığa gönderilen eserleri inceleyerek veya inceleterek, eserlerin basılı veya elektronik ortamda veya internet sitesinde yayımlanıp yayımlanamayacağı konusunda görüş belirtecek, eserlerin yayımlanmasına ise Yayın Kurulu karar verecek. Yayın kurulları, yayımlanmak talebiyle gönderilen eserleri ve gerektiğinde diğer dokümanları, incelenmek ve yazılı görüşünü almak üzere Başkanlık dışından da uzmanlara gönderebilecek.
Yayımlanacak eserlerin seçiminde ise, "Anayasasına uygunluk ve kanunlara göre suç oluşturmaması, Atatürk ilke ve inkılaplarının korunması, yaşatılması ve benimsetilmesi prensibine aykırı olmaması, Milli birlik ve beraberliği bozucu görüşlere, insanı, aileyi veya toplumun belirli bir kesimini küçük düşürücü bilgi, belge ve yorumlara yer verilmemesi, diğer Türk ve İslam ülkeleri ile ikili kültür alış-verişini sağlayıcı ve dostluk bağlarını güçlendirici nitelikte olması, Türkçe kurallarına uygun ve bilimsel yöntemlere veya bir sanatın özelliklerine göre hazırlanmış olması" özellikleri aranacak. Eserlerinin yayımlanmasını isteyenler, eserinin üzerinde başka kurum veya kuruluşlar ile kişilerin haklarının bulunmadığına ve bu hususta her türlü hukuki sorumluluğu üstlendiklerine dair taahhütnameyi de başkanlığa vermekle yükümlü olacaklar.
Yayımlanmasına karar verilen eserlerin birinci baskıları için ödenecek telif ücretleri, ilgili yönetmelikteki gösterge rakamları ile eserin basımının yapıldığı tarihteki memur maaş katsayısı ve itibari sayfa sayısı ile çarpılmasıyla bulunacak rakam üzerinden Türk Lirası olarak hesaplanacak ve basımı yapıldıktan sonra ödenecek.
Her türlü yayın ücretlerinin hesaplanmasında kullanılacak gösterge rakamları Yayın Kurulunun gerekçeli önerisi ve Yayın Projeleri Değerlendirme Kurulu kararı ile beş katına kadar arttırılabilir. Ancak, zorluğu, çok büyük emek ve zaman harcandığı, alanında yenilikler getirdiği ve Türk kültür ve bilimine katkılarının olduğu tespit edilerek yayınlanacak telif ve tercüme eserler ile eleştirmeli metinlere ilişkin göstergelerin Yayın Kurulunun önerisi ve Yayın Projeleri Değerlendirme Kurulunun onaylaması suretiyle on katına kadar artırılması de önerilebilecek.
Başkanlık ve başkanlık birimlerinde kadrolu personel ile sözleşmeli uzman personelin görevi gereği yaptığı çalışmalara telif, tercüme veya işlenme ücreti ödenmeyecek. Ancak, sözü geçen personelin makale, telif ve konferansları ile mesai dışında meydana getirdiği bütün eserler bunun dışında tutulacak.
Başkanlık dışından hazırlanarak verilen basılacak eserler için yazar veya çevirmen ile Başkanlık arasında eserlerin baskı ve yayın hakkının Başkanlığa devredildiğine, basım işlerinin bu Yönetmelik hükümleri gereğince yapılmasının kabul edildiğine ilişkin sözleşme düzenlenecek.
Yönetmelik uyarınca ücret ödenmeyecek olan yayınlarda yer alacak metinler veya eserler için Yayın Kurulu kararı alınması zorunlu olmayacak.
-UZMAN YARDIMCILIĞI İÇİN KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI MEZUNLARI DA BAŞVURABİLECEK
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına personel alımını belirleyen, Yazma Eser Uzmanlığı Yönetmeliğine göre de, uzman yardımcılığına atanabilmek için KPSS'ye katılmış ve her sınav döneminde Başkanlıkça belirlenen puan türünde tespit edilecek asgari puanı almış olanlar arasından Başkanlıkça yapılan yazılı ve sözlü giriş sınavında başarılı olmak şartı aranacak.
Giriş sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Başkanlıkça uygun görülecek zamanlarda ve öğrenim dallarında hizmet alanı ve özellikleri göz önüne alınarak Komisyon tarafından yapılacak. Uzman yardımcılığı giriş sınavına, en az dört yıllık lisans eğitimi veren kütüphanecilik, arşivcilik, bilgi ve belge yönetimi, Türk dili ve edebiyatı, Arap dili ve edebiyatı, Fars dili ve edebiyatı, tarih, Türk el sanatları, taşınır kültür varlıklarının korunması ve restorasyonu, kimya, biyoloji, sanat tarihi bölümleri ve ilahiyat fakültesi ile Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Bilim Tarihi, Biyokimya, Çeviribilim, Dilbilimi, Dünya Dinleri, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Hukuk, İbrani Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, İngilizce İlahiyat, İslam ve Din Bilimleri, İslami İlimler, Karşılaştırmalı Edebiyat, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Kimya-Biyoloji Mühendisliği, Kürt Dili ve Edebiyatı, Latin Dili ve Edebiyatı, Matematik, Matematik Mühendisliği, Mütercim-Tercümanlık, Psikoloji, Sanat ve Tasarım Yönetimi, Sosyoloji, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölüm veya fakülteleri veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar veya bu alanlarda doktora yapmış olanlar başvurabilecek.
Adaylardan, giriş sınavının yapıldığı tarihte otuzbeş yaşını doldurmamış olması, son başvuru tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamış KPSS'den, giriş sınav duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puana sahip olması Başkanlıkça ilan edilecek ihtiyaç öncelikli dillerin herhangi birinden KPDS'den (C) düzeyinde ya da buna denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen sınavlardan eşdeğer seviyede puan almış olması da istenecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yazma Eserler Yönetmeliği Yayımlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?