2010 yılının Kasım ayında yaşanan gelişmeler neticesinde sizlere Emlak Konut GYO'nun Ayazağa ihalesi ile ilgili çekilme kararımızı aşağıda göreceğiniz (Ek-1) basın açıklamamız ile iletmiştik. Aradan geçen zaman sonrasında 18 Temmuz 2011 tarihinde "Yeni Şafak" gazetesinin manşetinde yer alan Vakıfbank ve Ağaoğlu şirketi ile ilgili iddialar sonrasında Sayın Ali Ağaoğlu 19 Temmuz 2011 tarihinde Kanal 24 Televizyonunda sabah programına telefon bağlantısı ile katılmış ve firmamızın adının yer aldığı, gerçeği yansıtmayan talihsiz bir açıklama yapmıştır.
Yapılan açıklamada Vakıfbank'ın Ağaoğlu şirketine Maslak ihalesi için vermiş olduğu krediden bahsedilmiştir. Maslak ihalesinde şirketinin üç bankadan kredi onayı aldığını ancak kamu bankası olduğu için Vakıfbank'ı tercih ettiklerini belirten Ağaoğlu, ihaleye 13-14 firmanın katıldığını ihale sonucuna göre ikinci olduklarını ancak ihaleyi kazanan grup şirketlerin ihale gerekliliklerini zamanında yerine getiremedikleri, parayı yatıramadıkları ve teminatlarını veremediklerini belirten yanlış bir açıklama yapmıştır. İhale şartlarına göre de otomatikman ihalenin iptal olduğunun ve ikinci oldukları için kendilerine teklif geldiği şeklinde bir bilgilendirme yapmıştır. Sayın Ali Ağaoğlu'nun ifade ettiği, "ihaleyi kazanan grup şirketleri ihale gerekliliklerini zamanında yerine getiremedikleri, parayı yatıramadıkları ve teminatlarını veremedikleri için ihale iptal olmuştur" şeklindeki yanlış bilgilendirmenin sonucu olarak şahsım ve diğer konsorsiyum ortaklarımızı temsilen kamuoyuna doğru bilgi aktarımı sağlamak ve sizlere ve sizlerin aracılığınızla kamuoyuna yeniden bilgi iletme ve yanlış bilgiyi düzeltme gereğini duydum.
Yeşil İnşaat, Metal Yapı Konut ve beraber olduğumuz 3 firmadan oluşan konsorsiyum Emlak Konut'un açtığı Ayazağa ihalesinde 1 milyar 150 milyon TL teklif vererek birinci oldu. 30 gün içerisinde yatırılması gereken teminatları hazırladık ve Emlak Konut'a eksiksiz olarak sözleşme tarihinden bir gün evvel yani 4 Kasım 2010 tarihinde belgeledik. Ne yazık ki sözleşmenin son imza günü TOKI aleyhinde arsa ile ilgili imar iptal ve yürütmeyi durdurma davaları açıldığı haberini aldık. Bunun üzerine davaların incelenmesi ve değerlendirilebilmesi için Sayın Erdogan Bayraktar'dan 1 haftalık ek süre taleb ettim. Talebimizin red edilmesi üzerine 1 milyar 150 milyon TL lik bir taahutün altına girmeden önce böyle bir ek sürenin tarafımıza tanınmasi yerine, Emlak Konut ihaledeki hakkımızı iptal ederek ikinci sırada olan Ağaouğlu firmasına hak tanımıştır. Böyle olunca Ağaouğlu firması otomatik olarak 40 gün gibi bir zaman kazanarak her türlü inceleme ve araştırma zamanına sahip oldu ve neticesinde sözleşme yapmak için karar aldı. Dolayısı ile Ali Beyin 19 Temmuz, Çarşamba günü Kanal 24 ekranlarında yapmış olduğu açıklamasında ifade ettiği gibi bizim mali yükümlülüklerimizi yerine getirememek gibi bir nedenle ihaleden çekildiğimiz ve ihalenin kendisine o sekilde kaldiği doğru değildir, konu tamamen hukuki süreç ile ilgilidir. Şunuda eklemek isterim ki bu konu ile ilgili İstanbul Asliye mahkemesi lehimize karar vererek teminat mektuplarımızın nakde çevrilmesini durdurmuş ve ihtiyati tedbir karari almıştır. Yani teminat mektuplarımız yanmamıştır.
Ayrıca tüm bunlara ek olarak çok önemli bir bilgiyi de ilk kez bu açıklama ile paylaşıyorum. İhale için bir araya geldiğimiz 6 firma olarak şu anda 1 Milyar dolarlık "kar kaybı" dava haklarımızı saklı tutmakta olup bu hakkımızı sonuna kadar savunacağımızı bildiririz. Teminat mektubumuzun nakite çevrilmesinde yürütmeyi durdurma kararı alarak şirketlerimizin menfaatlerini koruyan Avukatımız Munci İnci, kar kaybı davamızla ilgili çalışmalarını da sürdürmektedir.
Son olarak şunu da eklemek isterim ki şahsım adına Ağaoğlu ve Vakıfbank gibi Türkiye'nin iki onemli kuruluşunun rüşvet gibi çirkin bir suçlamaya haksız yere maruz kaldıklarını düşünüyorum. Kendilerinin savunmalarina delil olarakda şunu belirtmek istiyorum. Vakıfbank ve Denizbank aynı krediyi ilk olarak bizim için çıkarttılar ve çıkartırken Ayazağa projesinin gelirlerini ve geri ödenebilirliğini değerlendirerek bu kredinin onayına genel kurullarında karar verdiler. Biz ihaleden çekilince aynı krediyi Ağaoglu, Vakıfbank'dan talep etti ve otomatik olarak Vakıfbank yönetim kurulu bizim için daha önceden onaylamış oldugu krediyi Ağaoglu firması içinde onayladı. Dolayısıyla rüşvet vesaire gibi bir durum söz konusu olamaz diye düşünüyorum. ve Sayın Ali Ağaoğlu'nu bu konuda desteklediğimi belirtiyorum.
Konuyla ilgili hassasiyetimizi ve durumu tarafınıza bildirir ayrıca görüş almak istediğinizde memnuniyetle yanıtlayacağımızı belirtmek isteriz.
Son Dakika › Güncel › Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil’den - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.