Yola Döşenen Bombalara Havadan Tespit - Son Dakika
Güncel

Yola Döşenen Bombalara Havadan Tespit

Yola Döşenen Bombalara Havadan Tespit

İle ilgili yeni bir çalışma üzerinde durduklarını kaydeden Doç. Dr. Kuzu, İHA'larda yüksek irtifalarla ilgili iç proje açtıklarını söyledi.

18.03.2016 12:23

İle ilgili yeni bir çalışma üzerinde durduklarını kaydeden Doç. Dr. Kuzu, İHA'larda yüksek irtifalarla ilgili iç proje açtıklarını söyledi. Doç. Dr. Kuzu, "Çok uzün süre havada kalan İHA'lar var. Mesela ANKA bunlardan bir tanesi. Birde uzun süre havada kalarak 55-60 bin Feet'te giden İHA'lar var. Bizim, 60 bin Feet'e kadar giden İHA çalışmamız var. Onunla ilgili bir prototip çalışmamız var. Projemizi bitirirsek İHA'ların yerden gözükmesi ve vurulması imkansız olacak. Örneğin İHA'nın ses çıkarmaması lazım. Havada uzun süre kalması için kanatlara hidrojen yakıtların konulması gündemde. Bunlar şu anda üzerinde çalıştığımız projeler" diye konuştu.

'KENEVİR VE HAŞHAŞI İZİNSİZ EKENLERİ TESPİT EDECEK'

GAP İdaresi ile aralarında imzalanan sözleşme kapsamında pamuk ve mısır için Şanlıurfa'da 50 kilometrelik bir bölgenin uçakla görüntülerinin çekildiğini anlatan Doç. Dr. Kuzu, çiftçilerin bu yöntemle kontrol altına alındığını söyledi. Çalışmanın tarım alanlarının daha verimli kullanılması için yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Kuzu, "Çiftçi kayıt sisteminde ziraat yapmak isteyenler tarlaya ne ekeceklerini beyan ediyorlar. Diyor ki 'Ben buraya pamuk ektim.' Halbuki başka bir şey ekiyor veya 'Buğday ektim' diyor başka bir şey ekiyor. Biz onu şu anda belirleyebiliyoruz. Mısır ektim deyip de başka bir ürün ekenler uçaktaki kamera sayesinde tespit edilebiliyor. Mesela Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile anlaştık. Haymana'da bir çiftliği var üniversitenin, orada kontrollü ekim yaptırıyoruz. Bir dron aldık ve bu dronun görüntülerinden yola çıkarak ürünün kalitesini belirleyebiliyoruz. Mesela aynı ürüne bir çiftçi çok gübre veriyor diğeri az. Kimisine çok su bazısına az. Biz de bu yöntemle bitkilerin kimliklerini çıkarıyoruz. Şu anda 18 bitki üzerinde çalışıyoruz. Ciddi bir başarı elde etmiş durumdayız . Oradaki çalışmalarla rekolte belirlemesinden tutun sağlıklı büyümeye kadar birçok şeyi belirleyebiliyoruz. Buna Türkiye'de ihtiyaç var. Dünyada da bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Örneğin kenevir ve haşhaş konusunda da bir çalışmamız. Mısır ekeceğim deyip kenevir veya haşhaş eken olursa bunlar dronla tespit ediliyor" dedi.

- Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yola Döşenen Bombalara Havadan Tespit - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement