Yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, " Türkiye'de ilk yıllarda sinema okulları kurulsaydı günümüzde dünyada Hollywood filmleri yerine Türk filmleri hakim olurdu" dedi.
Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan "Uzun Hikaye" filmi, Almanya'nın Köln kentinde gösterildi.
Yunus Emre Enstitüsü'nün Filmforum NRW'de düzenlediği film gösteriminin ardından konuşan Sınav, yarım bıraktığı üniversiteyi 35 yıl sonra bitirdiğini ve bu filmin kendisinin mezuniyet filmi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Türk sinemasının zamanında biraz geri kalmasının nedeni, ülkede akademik bir kurumun olmayışından dolayıdır. Yani sinema ciddi bir bilimin adıdır, ciddi bir sanattır, akademik eğitime ihtiyaç duyar. Biz, zamanında akademik eğitime hiç önem vermemişiz. Amerika, dünyanın her ülkesine film satıyor. Sinemanın icadından çok kısa bir süre sonra Amerikan sinema sanatları ve bilim akademisini kurmuşlar ve bugün de meyvelerini topluyorlar. Türkiye'de ilk yıllarda sinema okulları kurulsaydı günümüzde dünyada Hollywood filmleri yerine Türk filmleri hakim olurdu."
"Uzun Hikaye"yi çekmek için 12 yıl beklediğini ve çok emek verdiğini dile getiren Sınav, bu filmin "İyi ki çekmişim" dediği yegane filmlerden olduğunu ve yıllar sonra bile aynı duyguyla izleneceğini düşündüğünü söyledi.
Sınav, Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışındaki çalışmalarını başarılı bulduğunu ifade ederek "Türk kültür ve sanatının tanıtımına katkıda bulunmak için bu enstitünün etkinliklerine destek vermelisiniz. Hatta etkinliğe gelirken herkesin bir de Alman komşunun elinden tutup getirmesi gerekmektedir. Dil, bizim kimliğimizdir. Onu kaybedersek herşeyimizi kaybederiz. Irk, önemli değildir ama herşeyimiz dildir" diye konuştu.
Söyleşinin ardından Yunus Emre Enstitüsü Köln Müdürü Dr. Yılmaz Bulut, Sınav'a "Köln suyu" isimli bir şişe kolonya ve Köln'ün tarihi katedralinin maketini hediye etti.
Son Dakika › Güncel › Yönetmen Sınav Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?