Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, Yüksekova ilçesinde terör mağduru 8 bin 141 aileye yardım eli uzattıklarını belirtti.
Terör örgütü PKK'nın saldırıları sonucu ayrılmak zorunda kaldıkları Yüksekova'ya, devlet tarafından huzur ortamının sağlanmasıyla dönen ailelere yardımlar sürüyor.
İlçede huzur ve güvenliğin tesisi amacıyla 13 Mart'ta sokağa çıkma yasağıyla başlayan ve 20 Nisan'da tamamlanan "Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu"nun ardından, vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi, ailelere psikososyal destek sağlanması için yoğun çalışma yürütülüyor.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Yüksekova Sosyal Hizmetler Merkezi ekipleri, ev ev dolaşıp terör mağduru ailelerle bir araya geliyor. Ekipler, ailelerin ihtiyaçlarını belirleyerek, diğer kurumlarla koordineli şekilde bunları gidermeye çalışıyor.
Ayrıca tekrar okula kazandırılmaları için öğrenciler ve ailelerle görüşmeler gerçekleştiriliyor.
"Yüksekova'da 8 bin 141 aileye ulaştık"
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bildirici, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yüksekova'dan Hakkari'ye göç eden bin 334 aileye ulaştıklarını ve 802 aileye sosyal ekonomik destekte bulunduklarını söyledi.
Operasyonların tamamlanmasının ardından ilçeye gelerek ekiplerle alan taraması çalışmasına başladıklarını anlatan Bildirici, öncelikle olayların yaşandığı mahallelere girdiklerini, ardından da diğer bölgelerde ev ziyaretleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Terör mağdurları için ne tür çalışma yapılabileceğini belirlemeyi amaçladıklarını dile getiren Bildirici, "Bugün itibarıyla Yüksekova'da 8 bin 141 aileye ulaştık. Bu da ortalama 50-52 bin nüfusa tekabül ediyor. Yüksekova'nın üçte ikisinden fazla bir nüfusa ulaşmış bulunmaktayız." dedi.
Bildirici, çalışmalar kapsamında bin 442 aileye, 1 milyon 905 bin 54 lira sosyal ekonomik destekte bulunduklarını kaydetti.
"Okulu terk eden öğrenciler üzerine yoğunlaşacağız"
Bu ailelerden 198'ine "süreli yardım" kapsamında bir yıl, eğitime devam eden çocuklarını desteklemek suretiyle sosyal ekonomik katkı sunacaklarını ifade eden Bildirici, şöyle konuştu:
"İhtiyaç analizlerimizde 569 ailemizde sağlık problemleri olduğunu belirledik. Bunlarla ilgili bilgileri İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdik. Bu vatandaşlarımızın sağlık problemlerinin çözülmesinde kendilerine yardımcı olundu. 331 ailemizde de okula devam etmeyen çocuklarımızın olduğunu gördük. Bu bizim için önemli bir çalışmaydı. Bu ikinci tur çalışmamızda okulu terk eden öğrenciler üzerine yoğunlaşacağız. Çocukların yüzde 41'i, yani 122 çocuğumuz 'kendi isteğiyle bu olaylardan dolayı', 91 yani yüzde 30'a yakın çocuğumuz da 'maddi imkansızlıklardan' okulu terk ettiklerini beyan etmiştir. Bu çocuklarımızı desteklemek suretiyle tekrar eğitime kazandırmayı düşünüyoruz."
Bildirici, 164 ailede belirledikleri 65 yaş üstü bireyin, yaşlılık yardımından faydalanmasını sağladıklarını vurguladı.
"119 kişiye evde bakım ücreti vermeye başladık"
Evinde engelli bireyi bulunan 69 aile tespit ettiklerini, bu kişilerle ilgili herhangi işlem yapılmadığını gördüklerini anlatan Bildirici, şunları kaydetti:
"Onlarla ilgili de gerekli çalışmaları yaptık. O ailelerden 119 kişiye geçen ay itibarıyla evde bakım ücreti vermeye başladık. Ailelerimizin yüzde 92'si olaylar esnasında Yüksekova'dan göç ettiklerini bize beyan etti. Yüzde 8'lik bir kısmı Yüksekova'da kaldı. O yüzde 8'lik kısım da genelde Yenimahalle, Esentepe ve Esenyurt mahallelerinde akrabalarının yanında ve kirada kaldıklarını beyan etti. Yüksekova Sosyal Hizmet Merkezi personelimiz gece gündüz demeden 24 saat mesai yaptı. Ev ev dolaşmak suretiyle ailelerimizin yanında olmaya gayret gösterdiler. Onlara teşekkürü bir borç bilirim. Çalışmalarımız devam edecek."
Son Dakika › Güncel › Yüksekova'da Terör Mağduru 8 Bin Aileye Yardım Eli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?