Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) işlemleri için başvurular bugünden itibaren 6 Kasım'a kadar alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, bu yıl, 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek amacıyla gönderilecek öğrencilerin yerleştirme işlemleri için adaylardan tercih alınacak.
Yurt dışında lisansüstü öğrenimi görmek üzere tercih yapacak adaylar, tercihlerini bugünden itibaren 6 Kasım'a kadar ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile yapacaklar. Duyuruda, başvuru kılavuzunun Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğünün internet sayfasında yayımlandığı bildirildi.
Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı ve farklı kamu kurum ve kuruluşlarının nitelikli insan gücüne katkıda bulunmak amacıyla, 1416 sayılı Kanun kapsamında 2014 yılında resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora yapmak üzere yurt dışına toplam bin 391 öğrenci gönderilecek.
Bu öğrenciler, yerleştikleri tercihlerine göre dönüşlerinde üniversitelerde öğretim üyesi, MEB'de uzman ve diğer kamu kurumlarında kılavuzda ilan edilen kadrolarına uygun bir göreve atanacaklar.
Başvuru yapanların, başvuru tarihi bitimine kadar ilgili lisans alanlarından mezun olmaları ve 2011 Sonbahar, 2012 İlkbahar-Sonbahar, 2013 İlkbahar-Sonbahar ve 2014 İlkbahar dönemlerinde yapılan ALES'te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmaları gerekecek.
Ayrıca, lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması 4 üzerinden 2.5, 100 üzerinden 65 veya daha yukarı olma şartı aranacak ve 1984 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olanların başvuruları kabul edilecek.
Şartları taşıyan adayların lisans mezuniyet alanlarına göre başvuruları ve öğrenim görülecek alan tercihleri ÖSYM tarafından alınacak. İlan edilen kontenjan sayısının üç katı aday ALES puan üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılmaya hak kazanacak.
Bakanlıkça yapılacak sözlü sınavdan sonra, ALES puanının yüzde 40'ı, sözlü sınav puanının yüzde 40'ı ile mezuniyet notunun yüzde 20'si dikkate alınarak hesaplanan yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, ÖSYM sistemi üzerinden adına öğrenim görecekleri kurum tercihlerini yapacaklar.
Burslara başvuru için ilk aşamada dil şartı istenmeyecek, ancak bursa hak kazanıldıktan sonra öğrencilerin Bakanlığın düzenleyeceği dil kurslarına katılmaları gerekecek.
2014 YLSY çalışmalarında, ÖSYM'nin Lisans Programları Tablosu'ndaki 935 lisans alanı tarandı ve ilan edilen burslara 423 farklı lisans alanından mezun olan öğrencilerin başvurabilmesi sağlandı.
-Eğitim fakültelerine 275 kontenjan
2013 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığında uzman olarak çalışmak üzere de yurt dışına öğrenci gönderilmeye başlandı. 2014 yılında MEB'in yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı doğrultusunda, doktora eğitimi sonrasında MEB'de uzman olarak çalışmak üzere 149 öğrenciye burs sağlanacak.
Bu kapsamda dil ve edebiyat eğitimi, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi, eğitim teknolojileri, eğitimde ölçme ve değerlendirme, işitme engelliler eğitimi, zihinsel engelliler eğitimi gibi alanlarda yurtdışına doktora amacıyla öğrenci gönderilecek. MEB yanında eğitim fakültelerinde görev yapmak üzere gönderilecekler de dahil olmak üzere bu yıl eğitim fakültesi mezunlarının başvurabileceği 275 kontenjan bulunuyor.
-Türk öğrenciler 21 ülkede
1416 Sayılı Kanun kapsamında 1929 yılından itibaren yurt dışına öğrenci gönderiliyor. Başlangıcından bugüne kadar bu burslardan toplam 13 bin 453 kişi burslardan yararlandı. 2006 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla uygulanmaya başlanan "5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi" kapsamında burs sayısı arttırıldı ve 2007-2013 yılları arasında 3 bin 747 öğrenci bu burslardan yararlanmaya hak kazandı.
Milli Eğitim Bakanlığı burslusu olarak 21 farklı ülkede 2 bin 629 öğrenci, yüksek lisans ve doktora eğitimini sürdürüyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yurt Dışında Lisansüstü Öğrenim Başvuruları Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?