Yurt Dışından İthal Edilen Korneaların Nakledildiği İlk Hastalar - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışından İthal Edilen Korneaların Nakledildiği İlk Hastalar

Yurt Dışından İthal Edilen Korneaların Nakledildiği İlk Hastalar

Yurt dışından ithal getirilen 32 kornea, uzun süredir görme sorunu yaşayan, bekleme listesindeki uygun hastalara başarıyla nakledildi.

22.05.2013 14:05

Yurt dışından ithal getirilen 32 kornea, uzun süredir görme sorunu yaşayan, bekleme listesindeki uygun hastalara başarıyla nakledildi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yurt dışından ithal edilen korneaların nakledildiği ilk hastalar ve bu korneaları nakleden ekibin hazır bulunduğu basın toplantısı düzenledi.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen toplantıya, nakil olan hastaların yanı sıra nakil için sıra bekleyen hasta ve hasta yakınları katıldı.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Türkiye'de organ nakli ile ilgili 7-8 yıldır önemli çalışmalar yürüttüklerini ve önemli mesafe aldıklarını belirterek, söz konusu çalışmalarla organ nakli hizmetlerinde alt yapının iyileştirilmesini, nakledilen organların daha uzun süre yaşamasını, organ bağışını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada organ temininde sıkıntı yaşandığını ifade eden Şencan, bazı ülkelerin iyi durumda olmasına rağmen birçok ülkede sıkıntı yaşandığını vurguladı. Şencan, nakil sayılarının geçmişe göre kıyaslandığında oldukça arttığına dikkati çekerek, "Nakil sayıları 500'lerden 4 binli rakamlara ulaştı. Kadavradan yapılan nakil sayıları her yıl yüzde yaklaşık 20-30 oranında artıyor" dedi.

Korneaların da yurt içinden temin edilmesini arzu ettiklerini anlatan Şencan, şunları kaydetti:

"Yurt içi kaynaklardan kornea teminini artırmayı hedefliyoruz, ancak yurt içinden temin edilen sayının yetmediği yerde bekleyen hastalarımızı biran evvel ışığa kavuşturabilmek için eksik kalan kısmı da yurt dışından temin etmek istedik. Yurt dışından teminle ilgili tüm ek maliyetleri, hastalarımıza herhangi bir ücret yansıtmadan Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden devlet tarafından karşılanıyor. Yurt dışından gelecek korneaların kalite standartlarını ve buradaki denetim standartlarını belirledik.

Şu anda hala yurt dışından kornea getirme süreci devam ediyor. Bazı hastalarımıza nakiller yapıldı, genel durumları çok şükür iyi."

Hedeflerinin, "tüm kornea ihtiyacının yurt dışından temin edilmesi olmadığına" işaret eden Şencan, "Hedefimiz temin edebildiğimiz kornea sayısını artırmak. Bununla ilgili de geçen yıl Ankara Hastanesi'nde pilot olarak başlattığımız bir proje var, Bu proje sonucunda hastanenin yıllık 60 olan kornea temin sayısı geçen yıl Haziran'dan bu yana 223'e çıktı. Bu büyük bir başarıdır, emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Şencan, Türkiye genelinde farklı hastanelerdeki kornea temin sayılarından örnekler verdi.

Yurt dışından bugüne kadar 32 kornea geldiğini anlatan Şencan, "Bizim yıllık 2 bin 500 civarında yeni kornea ihtiyacı olan hastamız ortaya çıkıyor. Toplam 4 bin 905 kornea ihtiyacımız var 4 bin 430 hasta için. Bazılarına iki kornea nakli gerekiyor. Bunun hepsini yurt dışından temin etmemiz söz konusu değil, ama 5 bine kadar temin etmek üzere Bakanlar Kurulu bize izin verdi ücretini karşılamak üzere. İçeriden 2 bin temin edilirse kalanı yurt dışından getirilecek" dedi.

Şencan, gelen korneaların ABD'deki göz bankasından alındığını ifade ederek,

"Korneanın teminini Sağlık Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile karşılıyor, yapılan işlemlerin ücretini de SGK ödüyor. Vatandaşlardan, hiçbir şekilde ek bir ücret alınmıyor" diye konuştu.

İhale tutarı hakkında "ticari" olduğu gerekçesiyle bilgi vermeyen Şencan,

"Vatandaşlarımızın sağlığa erişiminde, hizmet kalitesinin artmasında, görmeleri sağlamada, ışığa erişiminde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bunun maliyetinin ne kadara varacağını hiç hesaba katmadı. Sağlığa ulaşımda bir maliyet hesabı yapılmıyor" açıklamasında bulundu.

-"Kornealar, uygun görüldüğünde aynı gün naklediliyor"-

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Göz Bankası Müdürü ve Göz Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Burcu da hastaneleri bünyesindeki göz bankasının 1996 yılında kurulduğunu ve çok sayıda nakil ameliyatı yapıldığını söyledi.

Geçen yıl Haziran ayından itibaren Göz Bankası'nın yeniden yapılandırıldığını belirten Burcu, "Yapılanma sonrasında kornea alım sayımızı artırdık. Aynı zamanda bekleme listesindeki hastaları azaltmak amacıyla da Sağlık Bakanlığının girişimiyle yurt dışından kornea getirilmesi için bir şartname hazırlandı. En iyi korneanın getirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda, gelen korneaların bir gün öncesinden bilgileri geliyor. Hastalar için uygun bulunduğunda kabul ediliyor ve ertesi gün geldiğinde kabul komisyonu tarafından kornealar muayene ediliyor, uygun görüldüğünde hazır bekleyen hastalara aynı gün içinde naklediliyor" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yurt Dışından İthal Edilen Korneaların Nakledildiği İlk Hastalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement