Zeynel Emre'den Bakan Bozdağ'a İmamoğlu Sorusu: "Ceza Vermek İçin, Hâkim Hüseyin Zengin'in Yerine Başka Hakimin Atandığı İddiası Hakkında İnceleme ya... - Son Dakika
Güncel

Zeynel Emre'den Bakan Bozdağ'a İmamoğlu Sorusu: "Ceza Vermek İçin, Hâkim Hüseyin Zengin'in Yerine Başka Hakimin Atandığı İddiası Hakkında İnceleme ya...

Zeynel Emre\'den Bakan Bozdağ\'a İmamoğlu Sorusu: "Ceza Vermek İçin, Hâkim Hüseyin Zengin\'in Yerine Başka Hakimin Atandığı İddiası Hakkında İnceleme ya...

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Hâkimi Hüseyin Zengin'in, isteği dışında Samsun’a tayin edilmesini TBMM’ye taşıdı. Emre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Şüyu vukuundan beter olan söz konusu iddianın doğru olma ihtimali, bir dönem FETÖ'ye teslim edilen yargının, son yıllarda yasadışı başka bir örgütlenmenin güdümüne sokulduğunun göstergesi değil midir” diye sordu.

08.11.2022 15:04  Güncelleme: 16:35

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Hakimi Hüseyin Zengin'in, isteği dışında Samsun'a tayin edilmesini TBMM'ye taşıdı. Emre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, "Şüyu vukuundan beter olan söz konusu iddianın doğru olma ihtimali, bir dönem FETÖ'ye teslim edilen yargının, son yıllarda yasadışı başka bir örgütlenmenin güdümüne sokulduğunun göstergesi değil midir" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İBB Başkanı İmamoğlu'na; yargılandığı dosyadan siyasi yasak doğuracak bir ceza verileceği, sırf bunun için Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin'in kendisi isteği dışında Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yaz kararnamesiyle Samsun'a tayin edilerek yerine başka bir hakimin atandığı yönündeki iddialara ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Emre'nin önergesinde şunlar belirtildi:

"Anayasa'mızın 'Yargı' başlıklı Üçüncü Bölümü'ndeki 'Mahkemelerin bağımsızlığı' yan başlıklı 138'inci maddesi, 'Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.' hükmünü içermektedir. Bu hüküm, Anayasa'nın 'Cumhuriyetin nitelikli' alt başlıklı 2'nci maddesindeki hukuk devleti kaidesiyle doğrudan bağlantılı olup, erkler ayrılığı başta olmak üzere yargı bağımsızlığının teminatıdır.

"TALİMATLA HAREKET EDEN YARGI ORGANLARININ, TOPLUMSAL ÖLÇEKTEKİ GÜVENİRLİLİĞİ DE YÜZDE 20'LERE GERİLEMİŞ DURUMDADIR"

Anayasa'yla güvencede olan yargı, AKP'nin iktidarı süresince ne yazık ki bağımlı bir yapıya dönüştürülerek, güdümlü bir hale sokulmuştur. AKP Genel Başkanı sıfatını da taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yürütmenin temsilcilerinin talimatıyla hareket eden yargı organlarının, toplumsal ölçekteki güvenirliliği de yüzde 20'lere gerilemiş durumdadır.

Yargın bağımsızlığı konusunda yaşanan sorunlara, 2019 Yerel Seçimleri sonrası İstanbul ölçeğinde yaşananlar gelişmeler, sarih bir örnek oluşturmaktadır. Bilindiği üzere İstanbul'daki seçimler iktidarın baskıları sonucu yenilenmiş; buna karşın seçimler – 31 Mart'ta 13 bin olan oy farkı, 23 Haziran'da 806 bine çıkmıştır – Parti'mizin adayı Ekrem İmamoğlu'nun lehine sonuçlanmıştı.

"İDDİALAR, İMAMOĞLU'NA DA YARGI KUMPASI KURULMAYA HAZIRLANILDIĞINA İŞARET ETMEKTEDİR"

İçinde bulunduğumuz hafta başında ulusal basına yansıyan bazı iddialar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da bir yargı kumpası kurulmaya hazırlanıldığına işaret etmektedir. Söz konusu iddia; Ekrem İmamoğlu hakkında, aslen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile girdiği 'ahmak' tartışmasına dayanan ancak bu polemiğin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hitaben söylendiği suçlamasıyla Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesinde yürüyen yargılamasında cezaya çarptırılacağı ve beraberinde siyasi yasak getirileceğine ilişkin. 11 Kasım 2022 tarihinde görülecek davayla ilgili gündeme gelen iddialar kapsamında, davanın ilk hakimi olan Hüseyin Zengin'in, dosyaya ilişkin kararının iktidarı tatmin etmeyeceği, Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak sonucunu doğurmayacağı için Haziran 2022'de yayınlanan yaz kararnamesiyle Samsun'a tayin edildiği de yer almaktadır.

Tayin yoluyla Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesinde uzaklaştırılan hakim Hüseyin Zengin'in, İstanbul'da 1 yıldır görev yaptığı ve mevzuat uyarınca ildeki görevine devam etmesinde yakın zamana kadar sınırlayıcı bir durumun da bulunmadığı dikkate alındığında, gündeme getirilen iddiaların üzerinde önemli durulması gerektiği kanaati oluşmaktadır."

TAYİNİNE 2,5 YIL VARDI

Emre'nin Bakan Bozdağ'a yönelttiği sorular şöyle:

"-Ulusal basına yansıyan; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, yargılandığı dosyadan siyasi yasak doğuracak bir ceza verileceği, sırf bunun için Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin'in Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yaz kararnamesiyle Samsun'a tayin edilerek yerine başka bir hakimin atandığı yönündeki iddiaya ilişkin HSK bünyesinde bir inceleme ya da soruşturma söz konusu mudur?

-Hakim Hüseyin Zengin'in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dosyasının görüldüğü Anadolu Adliyesi 7. Ceza Mahkemesi hakimliğinden Samsun'a tayin edilmesinin gerekçesi nedir?

-Tayin zamanına daha 2.5 yıl olan hakim Hüseyin Zengin'in, Samsun'a tayin edilmesi kendi talebiyle mi, HSK'nın inisiyatifiyle mi gerçekleşmiştir?

-Şüyu vukuundan beter olan söz konusu iddianın doğru olma ihtimali, bir dönem FETÖ'ye teslim edilen yargının, son yıllarda yasadışı başka bir örgütlenmenin güdümüne sokulduğunun göstergesi değil midir?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Zeynel Emre'den Bakan Bozdağ'a İmamoğlu Sorusu: 'Ceza Vermek İçin, Hâkim Hüseyin Zengin'in Yerine Başka Hakimin Atandığı İddiası Hakkında İnceleme ya... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement