11. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi - Son Dakika
Güncel

11. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi

İstanbul'da 17 20 Nisan tarihlerinde düzenlenecek kongre, tıp mensuplarını, akademisyenleri, hemofili hastalarını ve yakınları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirecek.

15.04.2014 13:33

11. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi, 17-20 Nisan tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek.

Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar yaptığı yazılı açıklamada, b yıl 11'incisi gerçekleştirilecek kongrenin, tıp mensuplarını, akademisyenleri, hemofili hastalarını ve yakınları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getireceğini belirtti.

Hemofilinin ömür boyu süren, halk arasında "kanamanın durmaması" olarak bilinen bir kanama ve pıhtılaşamama hastalığı olduğunu aktaran Zülfikar, Türkiye'de 7 bin 280 hemofili hastasının olduğunu bildirdi.

Zülfikar, dünyada da yaklaşık 650 bin hemofili hastası olduğunun düşünüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hastalarda sık görülen kanamalar, 'faktör' adlı ithal ilaçlarla zamanında ve yeterince tedavi edilmediği takdirde erken yaşlarda sakatlığa ve hatta ölüme yol açmaktadır. Nitekim batı ülkelerindeki hemofililerde sakatlık oranı yüzde 2'lere çekilmişken, ülkemizde bu oranın yaklaşık 29 katıyla yüzde 59 gibi yüksek oranlarda olduğu tahmin edilmektedir."

Hemofili hastalığının tedavisinde toplumsal bilinç ve desteklerin gerekliliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Zülfikar, şunları kaydetti:

"Kısacası kanamanın durmadığı bu hastalıkta toplumsal desteğe, paylaşıma ve hareketliliğe ihtiyaç vardır. Bu kongre Türkiye'de ilk ve tek olan, hasta, hasta yakını ve doktorların birlikte olduğu bilimsel kongre özelliğiyle dikkati çekici bir niteliktedir. Özellikle bu yıl '3H OMUZ OMUZA' konseptli kongre organizasyonu yeni ve önemli bir farklılıkla gerçekleşecektir" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 11. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement