15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

I Afganistan ve Kırgızistan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla program düzenlendi.

15.07.2017 17:31

MEZAR-I Afganistan ve Kırgızistan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğunun, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörlüğü işbirliğiyle konsoloslukta düzenlediği törene Belh Vali Yardımcısı Muhammad Başir Tavhidi, Belh İl Şura Başkanı Muhammad Afzal Hadid, Cüzcan İl Şura Başkanı Mevlevi Abdulhay Hayat, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

Törenin açılışında iki ülkenin milli marşlarının okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dualar edildi.

Törende konuşan Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, 15 Temmuz'un alışılagelmiş türden bir askeri kalkışma olmadığını söyledi.

Türkiye'nin varlığına yönelik bu tehdidin yarattığı travmanın üstesinden gelmeye çalıştıklarını ifade eden Erdeviren, 15 Temmuz gecesi yaşananların askeri kalkışmadan öte, faillerinin, kendini "Kainat İmamı" olarak nitelendiren Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in müritlerinden oluştuğunun anlaşılmasıyla dehşete düştüklerini belirtti.

Erdeviren, 15 Temmuz gecesi darbecilerin ortaya koyduğu vahşet ve ihaneti tanımlayacak uygun kelimeleri bulmanın imkansız olduğunu, bu teşebbüsün Türkiye tarihindeki en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı.

Darbecilerin o gece 250 Türk vatandaşını şehit ettiğini, 2000'den fazla kişiyi de yaraladığını dile getiren Erdeviren, 15 Temmuz'un Türk demokrasisi, devleti için bir güç ve sebat sınavı olduğunu, bu sınavı geçtikleri için de gurur duyduklarını kaydetti.

"Türk halkı tankların önüne çıkarak tarihi dayanışma örneği gösterdi"

Türk halkının demokratik haklarını talep etmek için 15 Temmuz gecesi özveriyle tankların önün çıkarak direndiğini anlatan Başkonsolos Erdeviren, böylece tarihi bir dayanışma örneği gösterdiğinin altını çizdi.

Erdeviren, "15 Temmuz akşamında dahi Fetullah Gülen ve müritlerinin bu kanlı teşebbüsün arkasında olduğu açıktı. FETÖ elebaşının Türk devletinin kontrolünü ele geçirme ve rejimi kendi sapkın inançlarına göre yeniden tesis etme arzusu Türkiye'de bir sır değildi. Gülen onlarca yıldır müritlerini emniyet, yargı ve Silahlı Kuvvetler gibi devletin tüm kritik organlarına nüfuz etmeleri için yönlendirdi" diye konuştu.

Belh Vali Yardımcısı Tavhidi de Afganistan halkı ve devletinin, Türkiye devleti ve halkının yanında olduğunu bildirdi.

Hep birlikte teröre karşı ciddi bir mücadele verilmesi gerektiğini aktaran Tavhidi, "Eğer terör örgütleriyle mücadele etmezsek bugün Türkiye'yi vurmaya çalışan örgüt yarın başka bir ülkeyi hedef alabilir" dedi.

Cüzcan İl Şura Başkanı Hayat ise 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini üzüntüle izlediklerini kaydetti. Hayat, Türkiye'nin derdinin Afganistan'ın, Afganistan'ın derdinin de Türkiye'nin olduğuna inandıklarını ve bu nedenle de Türkiye'ye destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Tören, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörlüğünün himayesinde konsolosluk bahçesinde açılan Anadolu Ajansı (AA) Objektiflerinden 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Fotoğraf Sergisi, törene katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kırgızistan

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki programda ise 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Mevlid-i Şerif okutuldu. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği, şehitler için Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsü'ndeki Abdülkerim Satuk Buğra Han Camisi'nde mevlit okuttu.

Bişkek Din Hizmetleri Müşaviri Mehmet Şemsettin Ünal'ın dua okuduğu programda, 1,5 ay önce Şırnak'ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan askerlerden bir dönem bu ülkede görev yapan Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker de anıldı.

Duaların okunmasıyla son bulan programa, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, ülkede yaşayan Ahıskalı Türkleri, Uygurlar, Türkler ve Kırgızlar da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement