2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Spor

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: (1) "30 yurdumuz deprem güçlendirmesinin uygun olmayacağı için kapatıldı" "Şiddetin aması ve pardonu olmaz. Herhangi bir spor müsabakasına gelenlerin gerçekten spor müsabakasını izlemeye gelmesi gerekiyor"

18.11.2014 03:09

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 30 yurdun deprem güçlendirmesi uygun olmayacağı gerekçesiyle kapatıldığını söyledi.

Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerindeki soru ve eleştirileri yanıtladı. Kılıç, 2014 yılı sonu itibarıyla yurt kapasitesinin 392 bin 950 olacağını belirterek, yoğun ve hızlı şekilde kendi öz kaynaklarıyla TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla yeni yurt inşa ederlerken, kiralama ve ön protokolle kiralama usulünü de kullandıklarını anlattı.

Öğrenciden yurtta kalması karşılığında aldıkları bir ücret olduğuna dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:

"Kiralama usulünde ödeyeceğimiz fiyat belirlenirken öğrenciden aldığımız bedelin yüzde 70'ini geçemiyoruz. Kiralama üst sınırı belirlenmiş olarak geliyor bize. Karşılıklı mutabakat ile bütçeye en az yükü getirecek şekilde yapmaya çalışıyoruz. Biz eğer sadece yatırımla yürüseydik, bu sene kiraladığımız binaları devreye sokamazdık. Yoğun bir talep var ancak şu ana kadar kiraladığımız 124 yurdumuz 59 bin 541 kapasiteye sahip. Önümüzdeki sene için şu an kiraladığımız ve gelecek sene devreye girecek olan 34 yurt ise 30 bin 335 kapasiteli. Ayrıca şu anda halen değerlendirme aşamasında olan ciddi kiralama talebi var. Bunlar inceleniyor, uygun olanı kiralama komisyonuna getireceğiz."

Kılıç, TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla yaptıkları yurtların 35 bin kapasiteli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İkisini topladığımızda önümüzdeki yıl için 65 bin kapasiteye ulaşmış durumdayız. Bu şu anda önümüzde olup, değerlendirmeye girecek olanlar haricindedir. Bugün kadar öğrenci başvuru yaptığında beyanda bulunuyor, gelir seviyesi ve aile durumlarına göre sıralama oluşturuluyor. Yurda giriş hakkı buna göre elde ediliyor. Verilen beyanların 11 kurum tarafından doğrulanması sonucunda listeyi oluşturduk. Başvuru esnasında ihtiyaç sıralamasının daha doğru olabileceğini düşündük. Yerleştirmeden sonra yaptığım yurt ziyaretlerinde gerçekten ihtiyaç sahipleri kardeşlerimizin bu hakkı elde ettiğini gördük."

Yurtlarla ilgili yedek sıralamanın açıklanmadığı iddiasının doğru olmadığını, her hafta yenilendiğini ve internet sitesinde yer aldığını anlatan Kılıç, öğrencinin bir hafta içinde başvurusunu yapmaması durumunda yedek hakkından vazgeçmiş sayıldığını kaydetti. Yurt hakkını kazanan asil ve yedekten 45 bin öğrencinin hakkını kullanmadığını belirten Kılıç, şu anda yerleştirilen öğrenci sayısının 146 bin 737 öğrenci olduğunu ifade etti.

Kılıç, depreme dayanıklı olmadığı halde bazı yurtların kullanıldığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Bizim en önemli hazinemiz gençlerimiz. Onlara barınma sağladığımız imkanlarla geldiğimiz nokta önemli. O haberi kimin yazdığını biliyorum. Keşke o haberi yapmadan önce bir zahmet edip sorsaydı. O zaman 105 yurdun güçlendirilmesinin yapıldığını, 51 yurdun kapatıldığını, 31 yurdun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca güçlendirme çalışmasının başladığını ve 39 yurdun raporunun tekrar yeniden incelendiğini görecekti. Benim önüme gelip de 'bu yurt kesinlikle dayanıksızdır, yıkılması gerekir' raporu olan yerde hassasiyetimin ne noktada olduğunu açıklamama gerek yok. Yoğun talebin olduğu bu sene kapattığımız yurt sayısı 30. 'Yoğun talep var, hızla güçlendirelim, idare edecek durum varsa görelim' demedik. 30 yurdumuz deprem güçlendirmesinin uygun olmayacağı için kapatıldı. Bu bize belli bir kapasite kaybı da getirdi ki ihtiyacımız olan bir kapasite..."

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı'nın "22 yurdun yer aldığı liste verilmiş" demesine, "O, liste değil, kurumun iç yazışmasını gazeteye veren kimdir? Bunu da araştırıyorum. Kurum iç yazışması, içeriden olan ve içeride olması gereken yazışma ki  yazışma unsurları da tam anlaşılmamış. Hassasiyetimiz aynı şekilde devam ediyor. Bir taraftan da güçlendirme devam eden yurtlarımız da var" karşılığını verdi.

Beslenme yardımının farklı yerlerde kullanıldığı eleştirilerine Kılıç, "Katkımızla gidip öğrenci su veya meşrubat alıyor, yemek almıyor. Bu yıl ona bir sistem getirdik ki gıdayla ilgili alım fazla olsun diye" dedi.

Kılıç, Sayıştay raporlarında yer alan tespitlerin bazılarının giderildiğini söyledi.

-"Şu anda 500 bini geçti"-

E-bilet konusuyla ilgili bir soru üzerine Kılıç, ihalenin Temmuz 2013'te yapıldığını ve sistemin, kanunun gereği olarak 14 Nisan'da uygulanmaya başlandığını hatırlatarak, halen 500 binin üzerinde e-bilet kullanıcısının olduğunu bildirdi.

E-bilete ilişkin olumsuz eleştirilerin bulunduğunu dile getiren Kılıç, "Bedelsiz verilen biletlerin artık bedelsiz verilemiyor oluşundan mutlu olmayan ama statlara da gelip ortalığı birbirine katanlar vardı. Onlar, bu bedelsiz biletleri kulüplerden veya her kim veriyorduysa onlardan alanlar. Buna karşı geliyorlar ve istemiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kılıç, e-bilet uygulamasının olmadığı Süper Kupa maçında sahaya muştanın dahi atıldığına dikkati çekerek, "Şiddetin 'ama'sı ve 'pardon'u olmaz. Herhangi bir spor müsabakasına gelenlerin gerçekten spor müsabakasını izlemeye gelmesi gerekiyor" dedi.

E-biletin uygulanmasıyla ilgili birtakım teknik eksikliklerin bulunduğunu ifade eden Akif Çağatay Kılıç, bunların çözümüyle ilgili de TFF ve Kulüpler Birliği ile yakın zamanda bir toplantı yaptıklarını ve aksaklıkların giderilmesi konusunda çok ciddi çalışma içinde olduklarını kaydetti.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement