31Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü" - Son Dakika
Yerel

31Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü"

31Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü"

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, Sigara bağımlılığı ile mücadelenin, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmesi gerektiğini anlatarak, “Tedavi sigara bırakma polikliniklerinde yürütülmelidir” diye belirtti.

30.05.2014 13:03

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, Sigara bağımlılığı ile mücadelenin, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmesi gerektiğini anlatarak, "Tedavi sigara bırakma polikliniklerinde yürütülmelidir" diye belirtti.

Dr. Demirel, 3 1 Mayıs 'Dünya Tütünsüz Günü' günü dolayısı ile yaptığı açıklamada, sigara içmenin çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Sadece kullanan bireye değil, dumanını soluyan herkese ciddi zararlar veren sigaranın, kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığını ifade eden Dr. Kadir Demirel, "Sigara içen kişi içindeki maddeler nedeniyle hızla bağımlı hale gelir. Sigaranın neden olduğu sağlık sorunları ise başka etkenlerle kıyaslanamayacak kadar fazladır. Başta akciğer olmak üzere kanserler, kalp damar ve solunum yolu hastalıkları gibi pek çok hastalığın sigara ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Sigaraya bağlı erken ölüm oranları çok yüksektir. Sigara, içmeyenlerin de sağlığını etkiler. Sigara dumanı çoğu insan sağlığına zararlı olan 4 binden fazla kimyasal madde içermektedir. Uzun süre sigara kullanan iki kişiden birinin sigara kullanımı nedeniyle erken öldüğünü, bu kişilerin yarısının hayatını orta yaştayken kaybettiği bilinmektedir" diye kaydetti.

Sigara bağımlılığı ile mücadelenin, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmesi gerektiğini anlatan Dr. Demirel, açıklamasının bir bölümünde şunları belirtti.

"Tedavi sigara bırakma polikliniklerinde yürütülmelidir. Arifiye Semt Polikliniğini (Emniyet Müdürlüğü karşısı) binasında hizmet veren Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) yer alan sigara bırakma polikliniğinden sigarayı bırakmayı düşünenler tıbbi destek alabilirler. "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" nedeniyle tütün ürünlerinin oluşturacağı zararlardan halkımızı korumak amacıyla çocuklarımızın ve gençlerimizin sigaraya başlaması önlenmeli, yetişkinlerinde bu konuda çocuklara örnek davranışlarda bulunmasını ve halka açık kapalı mekanlarda sigara içilmemesi yönünde halkımızın daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Ayrıca sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yöntemleri konusunda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. M. Sinan Erginel tarafından 4 Haziran Çarşamba günü Taşbaşı Kültür Merkezinde konferans verilecektir. Halkımızı konferansa bekliyoruz. Bir gün değil her gün dumansız hava solunmasını diliyorum." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 31Mayıs 'Dünya Tütünsüz Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement