ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek - Son Dakika
Güncel

ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek

Tüm dünyayı etkileyen 2008 krizini atlatmak için 200 yıllık tarihinde bastığı paranın dört katını basan ABD, şimdi de bastığı bu paraların en az 1 trilyon dolarını piyasadan çekip yok ediyor.

19.10.2018 13:48  Güncelleme: 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2008 yılında yaşanan ekonomik krizin etkisi tüm dünyada görülmüştü. O yıllarda ABD krizi atlatmak için 200 yıllık tarihinde bastığı paranın dört katını bastı. Bastığı fazla paraları piyasadan geri çekmek için kolları sıvayan ABD en az 1 trilyon dolarını piyasadan çekecek.

4 TRİLYON DOLARIN ÜZERİNDE PARA BASTI

ABD, 2008 krizine gelene kadar tarihinde sadece 870 milyar dolar Merkez Bankası baz parası basmıştı. 2008'de tüm bankacılık sistemi batma noktasına gelince Amerikan Merkez Bankası Fed, bu miktarı bir kaç yıl içerisinde 4 trilyon doların üzerine taşıdı. Dünyanın diğer önemli merkez bankaları da 'quantitative easing' (QE) adı verilen bu operasyonda, ABD'yi takip etmişti.Bazı kaynaklara göre, toplamda basılan baz para, 20 trilyon doları bulmuştu.

Dünya finansal sistemini yüzdürmek için ortaya çıkarılan bu muazzam kaynak, özellikle bono, emlak ve hisse senedi piyasalarına akmıştı. QE operasyonuna, tüm dünyada ciddi faiz indirimleri de eşlik etmişti.

ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek

ABD 2016'DA FAİZLERİ ARTIRMAYA BAŞLADI

2016 yılından itibaren ABD önce faizleri artırmaya başladı. Bir sonraki adım olarak da 2017 yıl sonunda piyasaya verilen Merkez Bankası parasının geri çekilmesi operasyonu yani quantitative tighting (QT) başlatıldı. Dönemin Fed Başkanı Janet Yellen Ekim 2017'de yaptığı bir konuşmada, faiz artırımı ve QT'nin bir sonraki krizde Merkez Bankasına hareket alanı açmak amacıyla (tekrar faiz indirip para basabilmesi için) yapıldığına işaret etmişti.

Merkez bankaları, genelde kendi devletlerinin çıkardığı borç senetlerini (bono,tahvil) satın alarak piyasaya para veriyorlar. Böylece, devlet bonoları Merkez Bankası bilançosunda birikiyor. Normalde bonoların vadesi geldikçe devlet, Merkez Bankasına borcunu ödüyor ve merkez bankası yeni bono satın alarak tekrar parayı piyasaya geri veriyor. Merkez Bankası para çekmek istediğinde ise vadesi gelen bononun ödemesini devletten alıyor ve bu parayı yok ediyor. Devletten yeni bono almıyor.

ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek

PARA YAKMA OPERASYONU 2017'DE BAŞLADI

ABD, 2017 Ekim ayında sessiz sedasız yine tarihin en büyük para yakma (QT) operasyonunu başlattı. Bu operasyon, kademeli olarak artacak şekilde tasarlanmıştı. Ekim-Kasım-Aralık 2017 döneminde piyasadan her ay 10'ar milyar dolar çekildi. 2018 ilk çeyreğinde, bu miktar aylık 20 milyar dolara, ikinci çeyrekte aylık 30 milyar dolara, üçüncü çeyrekte ise aylık 40 milyar dolara yükseltildi. Ekim ayında ise piyasadan çekilecek dolar miktarı aylık 50 milyar dolara çıkarılıyor. Bundan sonra Fed, yaptığı açıklamada, ABD Borsası çökmediği sürece piyasadan her ay 50 milyar dolar çekip yok etmeye devam edeceğini belirtmişti. Bu plana göre, 2018 Ekim ayına kadar Fed, 300 milyar dolar yakmış oldu. Planda bir değişiklik olmadığı takdirde ABD Merkez Bankası'nın yakacağı dolar miktarı 2019 sonunda yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacak.

Tarihin en büyük para basma (QE) operasyonu özellikle borsaları desteklemiş rekor üzerine rekor kırmalarını sağlamıştı.Tarihin gördüğü en büyük para yakma (QT) operasyonu ise piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.

ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN PARA BİRİMLERİNİ ZAYIFLATTI

zerohedge.com sitesinin hesaplamalarına göre 2018'in ilk yarısında dünya borsalarında 10 trilyon dolarlık kayıp yaşandı. Üstelik bu dönem geçen hafta yaşanan büyük kayıpları kapsamıyor. Faiz artışları ve QT'in bir başka negatif etkisi de doları güçlendirmesi ve cari açığı olan Arjantin, Türkiye, Güney Afrika ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini ciddi şekilde zayıflatması oldu.

Para basma operasyonunda daha önce ABD'yi takip eden dünya merkez bankaları para yakma operasyonuna henüz geçemedi. Ancak, başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) piyasaya verdikleri para miktarını azaltıyorlar. Böylece, 2019 yılı başında merkez bankalarının dünya piyasalarına verdikleri para negatife dönecek. Yani sadece ABD'den değil; küresel piyasadan para çekilmeye başlanmış olacak.

ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD, En Az Bir Trilyon Doları Piyasadan Çekip Yok Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak Tutuklandı
    12:27 Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak Tutuklandı

    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İstanbul'da yakalanan Bekir Boydak, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Boydak, yüklü miktarda para, külçe altın ve takılarla birlikte yakalanmıştı.

  • Yozgat'ta Cumhuriyet Savcısı'nın ölümüyle ilgili davada verilen ceza onandı
    12:26 Yozgat'ta Cumhuriyet Savcısı'nın ölümüyle ilgili davada verilen ceza onandı

    Yozgat'ın Sorgun ilçesinde doğum günü kutlamasında başından silahla vurulan Cumhuriyet Savcısı Özlem Salkım'ın ölümüyle ilgili davada tutuksuz yargılanan astsubay Ahmet M.'nin 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan aldığı hapis cezası, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onaylandı. Diğer sanık astsubay ise beraat etti.

  • Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mustafa Yalçın'a Teşekkür Etti
    12:26 Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mustafa Yalçın'a Teşekkür Etti

    Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aldulkadir Güneş, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'a çiftçilere sağladığı desteklerden dolayı teşekkür etti.

  • Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı
    12:25 Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin NATO'nun inovasyon hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na 8 yeni merkezin katıldığını duyurdu. Böylece Türkiye'nin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı. DIANA Programı, sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin avroya kadar hibe destek sağlıyor ve Türk şirketlerinin bu ağda yer almasının önemi vurgulanıyor.

  • Samsun'da apart daireye düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 kişi yakalandı
    12:24 Samsun'da apart daireye düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 kişi yakalandı

    Samsun'un Atakum ilçesinde yapılan uyuşturucu operasyonunda, V.K., R.Ö., S.Y., M.S. ve M.Ş. isimli 5 kişi yakalandı. Operasyonda 38,98 gram metamfetamin, 1 adet hassas terazi, 2 adet uyuşturucu madde kullanım aparatı, 1 adet ruhsatsız tabanca ve 5 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Tahkikat devam ediyor.

  • Antalya'da elektrikli scooter yayaya çarptı
    12:23 Antalya'da elektrikli scooter yayaya çarptı

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir elektrikli scooter, park halindeki araçların arasından yola çıkan yayaya çarptı. Yaralanan yayaya sağlık ekipleri müdahale etti ve hastaneye kaldırıldı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Konya'da Otobüs Durağında Kaza: 4 Ölü, 5 Yaralı
    12:22 Konya'da Otobüs Durağında Kaza: 4 Ölü, 5 Yaralı

    Konya'da kontrolden çıkan bir otomobilin otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Kazaya ilişkin 2 Cumhuriyet Savcısı ve 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili görevlendirildi. Otomobil sürücüsü gözaltına alındı.

  • Otomobil, durakta bekleyenlerin arasına daldı: 3 ölü, 6 yaralı
    12:22 Otomobil, durakta bekleyenlerin arasına daldı: 3 ölü, 6 yaralı

    Konya'da kontrolden çıkan bir otomobil, otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarptı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kaza sonucunda durakta bekleyenler yol kenarına savruldu. Yaralılar tedavi altına alındı ve polis olay yerinde incelemelerini sürdürüyor.

  • Seyhan Belediyesi İftar Programları İlçe Halkını Buluşturuyor
    12:21 Seyhan Belediyesi İftar Programları İlçe Halkını Buluşturuyor

    Seyhan Belediyesi'nin düzenlediği iftar programları, ilçe halkını aynı sofrada buluşturmaya devam ediyor. İlahiler, sema gösterileri ve çocuk etkinlikleriyle desteklenen iftar programlarına halk büyük ilgi gösterdi. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, birlik ve beraberlik mesajı verdi.


Advertisement