ABD, Pakistan asıllı Guantanamo tutuklusunu Belize'ye transfer etti - Son Dakika
Güncel

ABD, Pakistan asıllı Guantanamo tutuklusunu Belize'ye transfer etti

ABD, Pakistan asıllı Guantanamo tutuklusunu Belize\'ye transfer etti

ABD Savunma Bakanlığınca (Pentagon), 2003'te Pakistan'da tutuklanan ve yıllarca Amerikan istihbaratınca ağır işkencelere maruz kaldığı bilinen Guantanamo tutuklusu Macid Han, Orta Amerika ülkesi Belize'ye gönderilerek tahliye edildi.

02.02.2023 21:34  Güncelleme: 21:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Savunma Bakanlığınca (Pentagon), 2003'te Pakistan'da tutuklanan ve yıllarca Amerikan istihbaratınca ağır işkencelere maruz kaldığı bilinen Guantanamo tutuklusu Macid Han, Orta Amerika ülkesi Belize'ye gönderilerek tahliye edildi.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, bugün, Macid Han'ın Guantanamo Körfezi'ndeki hapishane tesisinden Belize'ye nakledildiğini duyurdu." ifadesi kullanıldı.

Macid Han'ın, Şubat 2012'de bir Askeri Komisyon önünde suçunu kabul ettiği aktarılan açıklamada, "İtiraf pazarlığı anlaşmasının şartlarına göre, Han, ABD hükümetiyle işbirliği sözü verdi ve işbirliği taahhüdünü yerine getirdi. ABD personeli ile işbirliği yaptığı için uygulanan indirimden sonra 2021'de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezasını da tamamladı." bilgisi verildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in 22 Aralık 2022'de Kongreye bir tebligatla Han'ın Belize hükümetine iade edileceğini bildirdiği aktarılan açıklamada, gerekli transfer süreçlerinin Belize ile ortak çalışma kapsamında tamamlandığı kaydedildi.

"20 yıl önce yakalanıp CIA karanlık tesislerinde kaybolduğumda, hayatımın bittiğini düşündüm"

Macid Han, avukatları üzerinden kamuoyuna açık mektup yazdı.

Han, mektubunda, şu ifadeleri kullandı:

"20 yıl önce yakalanıp CIA karanlık tesislerinde kaybolduğumda, hayatımın bittiğini düşündüm. Gençtim, yalnızdım ve çok korkmuştum. Bir daha asla özgür olmayacağımdan ve ailemi bir daha göremeyeceğimden emindim. Nerede olduğumu, bana ne olduğunu, hatta hayatta olup olmadığımı kimse bilmiyordu. Ben bir hayalettim, yürüyen bir ölüydüm. CIA, sonsuza kadar bu şekilde kalmamı istedi. Aslında işkence görürken, sık sık ölümün beni korkudan ve acıdan kurtarmasını diledim. Ama ben ölmedim. Allah beni korudu. Hayatta kaldım. Ben, hayatta kalan biriyim. Ben, yaşamak için yaratılmıştım. Bugün yeniden doğmuş gibi hissediyorum."

Yeni bir ülkede ve kültürde, yeni bir hayata başlayacağını belirten Han, şokta olduğunu çünkü çok uzun zamandır özgür olmayı beklediğini ve bunun gerçekleştiğine inanamadığını kaydetti.

Han, mektubunda, tutuklandıktan sonra dünyaya gelen kızına ve eşine yakında kavuşacak olmanın heyecanını yaşadığını belirterek, "Hayatta bana ikinci bir şans verildi ve bundan en iyi şekilde yararlanmaya niyetliyim. Yıllar önce yaptığım şeyler için derinden pişmanlık duyuyorum, sorumluluk aldım ve onları telafi etmeye çalıştım. Allah'tan ve incittiklerimden af dilemeye devam ediyorum. Gerçekten üzgünüm. 20 yılda dünya çok değişti ve ben de çok değiştim. Hepinize, özellikle de Belize halkına, toplumun üretken, yasalara uyan bir üyesi olacağıma söz veriyorum." ifadelerine yer verdi.

Şimdilik son 20 yılda yaşadıklarını anlatma niyetinin olmadığını vurgulayan Han, gelecekte bir zaman oturup yaşadıklarını eksiksiz anlatacağını belirtti.

Han, yeni bir iş kurmayı planladığını ve yeni ülkesi Belize'yi Pakistan yemekleriyle tanıştırmak istediğini kaydetti.

ABD'de göçmen olarak ikamet ettiği dönemde Maryland eyaletinde lisede eğitim gördüğü sırada Pakistan'a giderek El Kaide'ye katıldığını itiraf eden Han, ABD'ye yeniden kabul edilmediği için anlaşma kapsamında Belize'de yaşayacak.

ABD'nin teröre karşı küresel savaşının karanlık yüzü: Guantanamo

Guantanamo Hapishanesi, "ABD'nin teröre karşı küresel savaş siyasetinin en karanlık yüzlerinden biri" olarak görülüyor.

Dünyanın farklı yerlerinde tutuklanarak işkencelerle sorgulanan 800'e yakın terör şüphelisi, 2002'de kurulan Guantanamo'daki ABD Donanma Üssünde bulunan hapishaneye naklediliyordu.

ABD, bu hapishaneyi tutukluların ABD yargı sistemi içerisindeki haklarından mahrum bir şekilde yargılanmaları için kurmuştu.

İşkence ve ağır sorgulamaların burada da devam ettiği bilinen Guantanamo hapishanesinden transferler, eski ABD Başkanı Geogre W. Bush döneminde başlamıştı.

Hapishaneyi kapatma sözü veren Bush'un halefi Barack Obama, Guantanamo'daki tutuklu sayısını 245'ten 41'e kadar indirebildi ve hapishaneyi kapatamadı.

Obama'nın halefi Başkan Donald Trump döneminde ise sadece 1 tutuklu serbest bırakılırken, ABD Başkanı Joe Biden göreve geldiğinden beri 5 tutukluyu serbest bırakmıştı.

Biden yönetiminin, Macid Han'ı Belize'ye transferinin ardından Guantanamo'da kalan tutuklu sayısı 34'e düştü.

Pentagon verilerine göre, bu 34 tutukludan 20'si transfer için uygun, 3'ü Süreli İnceleme Kuruluna gönderilmeye elverişli, 9'unun askeri komisyon süreçleri devam ediyor ve kalan 2 tutuklunun ise askeri komisyonca cezaları kesilmiş durumda.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD, Pakistan asıllı Guantanamo tutuklusunu Belize'ye transfer etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement