Afganistan Hükümeti ile Taliban Arasındaki Ateşkes - Son Dakika
Güncel

Afganistan Hükümeti ile Taliban Arasındaki Ateşkes

I Afganistan'da hükümet ile Taliban örgütü arasında ilan edilen ateşkesin ardından örgüt üyeleri ile güvenlik güçleri bayramlaştı.

16.06.2018 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEZAR-I Afganistan'da hükümet ile Taliban örgütü arasında ilan edilen ateşkesin ardından örgüt üyeleri ile güvenlik güçleri bayramlaştı.

Yıllardır ailelerinden uzakta olan militanlar, şehir merkezine gelerek aileleri ve güvenlik güçlerinin bayramını kutladı.

Başkent Kabil başta olmak üzere birçok vilayet merkezine gelen militanlar, çocuklarıyla bayram alışverişi yaptı.

Logar vilayetinde bayram namazını güvenlik güçleriyle kılan örgüt üyeleri, Kunduz vilayetinin merkezinde de askerlerle bayramlaştı.

Her iki taraf da mutlu

Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinin Çemtal ilçesi merkezine gelen adının açıklanmasını istemeyen bir militan, AA muhabirine, "Her zaman ailemi kampa çağırarak görüşüyordum, yıllar sonra ilk kez ailemle beraber bayramı kutluyorum, çok mutluyuz." dedi.

Çemtal'ın girişindeki kontrol noktasında görevli polis Nazar Muhammed, bayram namazının ardından yüzlerce militanın ilçe merkezine geldiğini, kendilerinin de güler yüzle onları karşıladıklarını kaydetti.

Çemtal merkezindeki mağaza sahiplerinden Nsaruddin Han, iki gündür yüzlerce Taliban üyesinin alışveriş yapmak için mağazasına geldiğini ve herkesin bu durumdan memnun olduğunu vurguladı.

Başkent Kabil'e geldi

Kabil Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Haşmet Estanikzey, dünden beri onlarca militanın, aileleriyle bayramlaşmak için Kabil'e geldiğini aktardı.

Militanların ellerindeki silahların Kabil'in giriş kapısında güvenlik güçlerince teslim alındığını dile getiren Estanikzey, sorunsuz bir şekilde bayramı geçirdiklerinin altını çizdi.

Afganistan İçişleri Bakanı Veyis Bermek, "Bugün Kabil'de devriye gezerken kendim de militanlarla karşılaştım ve hatta bayramlaştık, her iki taraf arasında yapılan ateşkes sonucu böyle karşıladık." diye konuştu.

Bermek, ateşkesin uzatılmasını istediklerini söyledi.

Ateşkes uygulanıyor

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Radmeniş, alınan ateşkes kararının her iki tarafça uygulandığını, bayram günlerinin olaysız geçtiğini belirtti.

Bu ateşkesin herkes üzerinde olumlu etkisinin olacağını anlatan Radmeniş, ateşkes süresinin uzatılmasından yana olduklarını bildirdi.

Ateşkes kararı

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, 20 Haziran'a kadar Taliban'a yönelik geçici ateşkes ilan edildiğini bildirmişti. Gani, ateşkesin 12 Haziran'da başlayıp, 19 Haziran'da sona ereceğini söylemişti.

Taliban da Ramazan Bayramı'nda üç günlük ateşkes kararı aldıklarını açıklamıştı.

Taliban, 2001'deki ABD işgalinin ardından ilk kez ateşkes ilan etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan Hükümeti ile Taliban Arasındaki Ateşkes - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement