Afganistan işgalinin sembolü Sovyet tankları Gazne şehir merkezinde sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Afganistan işgalinin sembolü Sovyet tankları Gazne şehir merkezinde sergileniyor

Afganistan işgalinin sembolü Sovyet tankları Gazne şehir merkezinde sergileniyor

BİLAL GÜLER/SAYED KHODAİBERDİ SADAT - Tarihi boyunca işgalci büyük güçlere karşı gösterdiği kuvvetli direniş nedeniyle "imparatorluklar mezarlığı" adıyla ünlenen Afganistan'da, Sovyetler Birliği işgalinden geriye kalan tank, zırhlı araç ve toplar Gazne vilayetinde sergileniyor.

24.03.2023 11:01  Güncelleme: 11:14

BİLAL GÜLER/SAYED KHODAİBERDİ SADAT - Tarihi boyunca işgalci büyük güçlere karşı gösterdiği kuvvetli direniş nedeniyle "imparatorluklar mezarlığı" adıyla ünlenen Afganistan'da, Sovyetler Birliği işgalinden geriye kalan tank, zırhlı araç ve toplar Gazne vilayetinde sergileniyor.

Sovyetler Birliği'nin 1979-1989 döneminde Afganistan'ı işgali ülkenin birçok yerinde etkisini halen gösteriyor.

Bu dönemde ABD destekli Afgan mücahitler, Sovyet ordusuna karşı gösterdiği kuvvetli direnişle karşı tarafa ağır zayiat verdi.

Bu nedenle, Afganistan'ın birçok şehrinde bu dönemden kalan ve bugün artık birer hurda olan tank, zırhlı araç, top ve helikopterleri görmek mümkün.

Türk tarihi açısından da önemli bir yere sahip Gazne vilayetinde de Sovyetlerden kalan askeri araçlar adeta bir açık hava müzesindeki gibi şehir merkezinde sergileniyor.

Onlarca askeri araç sergileniyor

Gazne vilayet merkezindeki Sekafet Caddesi, onlarca askeri araca ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 500-600 metre boyunca uzanan caddenin kenarında, büyük çoğunluğu Sovyet ordusundan kalma ve mücahitler tarafından imha edilen 100'e yakın tank, zırhlı araç ve top bulunurken birkaç da askeri helikopter yer alıyor.

Buradaki savaş kalıntıları arasında çocuklar oyunlar oynuyor, insanlar hatıra fotoğrafları çektiriyor. Kimileri de askeri araçların üzerinde oturarak yemeğini yiyor, çayını içiyor.

Bölgede 963-1186 yılları arasında hüküm süren Gazne Devleti'nin Sultanı Gazneli Mahmud'un ikametgahı olan ve bugün uzun yıllar süren savaşların neticesinde ağır hasarlı duran Bala Hisar Kalesi'nde de Sovyetlere ait askeri araçlar bulunuyor.

Şehri tepeden gören Bala Hisar'da, namlusunu şehre doğru çevirmiş, yarısı toprak altında bulunan köhne Rus tank ve topları da dikkati çekiyor.

Çevre mahalle çocukları ise buradaki zırhı araçlarla çeşitli oyunlar oynuyor.

"Bunlar ülkemizin şeref nişanıdır"

Taliban yönetiminin Gazne Valisi Mevlevi Muhammed İshak Ahundzade, konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gazne'nin tarihi açıdan Afganistan'ın en kadim ve köklü şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Ahundzade, burada çok sayıda İslam aliminin yaşadığını ve şu an kabrinin olduğunu, bu nedenle de gerekli özeni göstererek kültürel değerlere sahip çıkacaklarını ifade etti.

Türk sultan Gazneli Mahmud'un da kabrinin bu şehirde bulunduğunu kaydeden Ahundzade, bunun kendileri için bir övünç kaynağı olduğunu söyledi.

Afgan halkının, topraklarını işgal eden İngiltere, Sovyetler Birliği ve son olarak da ABD'yi ülkeden kovduğunu belirten Ahundzade, şu ifadeleri kullandı:

"Bu tank ve savaş malzemeleri, gelecek nesillerimiz için büyük bir ders niteliğindedir. Hangi ülke Müslüman bir ülkeye göz dikerse, işgale kalkışırsa akıbeti böyle olacaktır. İngilizler Afganistan'ı 3 kez işgal etmeye kalkıştı. Çok sayıda kayıp vererek ülkeden kovuldu. Ayrıca Sovyetler de Afganistan'ı işgal etti ve hüsranla geri gitti. Bunlar ülkemizin şeref nişanıdır ve başka ülkeler için de ibretlik bir derstir. Gelecek nesiller bu sergilenen tankları görerek dedelerinin ne kadar kahraman olduğuyla övüneceklerdir."

Taliban öncesi Afganistan hükümetine bağlı Ulusal Enformasyon ve İstatistik Kurumunun verilerine göre, Gazne vilayeti yaklaşık 1,3 milyon nüfusa sahip.

Ayrıca, Kabil- Kandahar yolu üzerinde bulunan vilayetin sakinleri ağırlıklı Peştun, Tacik ve Hazaralardan oluşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan işgalinin sembolü Sovyet tankları Gazne şehir merkezinde sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement