Ahmedinejad, Meclis'te Savunma Yaptı - Son Dakika
Dünya

Ahmedinejad, Meclis'te Savunma Yaptı

Ahmedinejad, Meclis\'te Savunma Yaptı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, meclis genel kurulunda milletvekillerinin çeşitli meseleleri içeren 10 konu hakkındaki sorularını yanıtlamak için savunma yaptı.

14.03.2012 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, meclis genel kurulunda milletvekillerinin çeşitli meseleleri içeren 10 konu hakkındaki sorularını yanıtlamak için savunma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a başlıca yöneltilen soru dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi ile ilgili geçen yılın nisan ayında aldığı karara 11 gün boyunca karşı gelmesi oldu. Ahmedinejad, İran İslam Devrimi tarihinde ilk kez ifade veren cumhurbaşkanı oldu.

Olay, Ahmedinejad'ın dini lider Seyit Ali Hamaney'e karşı çıkmasıyla son 1 yıl içinde defalarca gündeme gelmiş bazı milletvekillerinin imzalarını çekmesiyle, yeterli imzaya ulaşmadığından, parlamento gündemine alınamamıştı. İran'da yasalar uyarınca cumhurbaşkanının milletvekillerinin sorularını yanıtlaması için 290 sandalyeli meclisteki parlamenterlerin 4'te 1'inin imzası gerekiyor.

Muhafazakar milletvekili Ali Mutahhari önderliğindeki 79 muhalif milletvekilinin imzasını taşıyan sorular, genel kurulda Mutahhari tarafından 10 madde halinde okunduktan sonra Ahmedinejad'a bir saat savunma fırsatı verildi. Ahmedinejad, İstihbarat Bakanı ile ilgili lider Hamaney'e 11 gün boyunca direnerek çalışma ofisine gitmeyişini verdiği kısa yanıtla reddederek, lidere sadık olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı eski Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yi aşağılayıcı şekilde yurt dışı görevi sırasında azletmesi ile ilgili soruya karşılık Muteki'yi yurtdışı görevine göndermediğini belirterek savunma yaptı. 8 bakanı ile birlikte mecliste hazır bulunan Ahmedinejad, Tahran ve büyük şehirlerdeki metro için bütçe sağlanmaması ve çeşitli ekonomik ve kültürel konular hakkındaki sorulara da yanıt verdi.

Ahmedinejad'ın meclisten çıkışından sonra bazı milletvekilleri söz alarak Ahmedinejad'ın alaycı ve kaçamaklı olarak sorulara yanıt verdiğini öne sürerek bu tutumu eleştirdi. Yasa uyarınca Cumhurbaşkanı, milletvekillerini tatmin edemezse gensoru önergesi ve düşürülme tehlikesi ile karşılaşabiliyor. Ülke basınında yapılan yorumlarda, ülkenin bulunduğu şartlar dikkate alınarak, milletvekilleri ikna bile olmazsa konu üzerinde direnmeyecekleri belirtildi. Dini lider Hamaney'in de Ahmedinejad hükümetinin normal görev süresini tamamlamasından yana olduğu biliniyor. Ahmedinejad'ın görev süresi yaklaşık 15 ay sonra bitecek.

Ahmedinejad'a yakın isimler 2 Mart'ta yapılan parlamento seçimlerinde büyük yenilgiye uğradığını ancak başkent Tahran'da bunun aksi tablo ortaya çıktığını ve Cumhurbaşkanına yakın duran isimler en çok oy alan isimler oldu.

DHA(GE/İD) - Tahran

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Ahmedinejad, Meclis'te Savunma Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement