Alman Sol Parti Milletvekilleri Gülyazı Köyü'nde - Son Dakika
Güncel

Alman Sol Parti Milletvekilleri Gülyazı Köyü'nde

Alman Sol Parti Milletvekilleri Gülyazı Köyü\'nde

Alman Sol Parti milletvekillerinden oluşan bir heyet, 35 kişinin ölümünü araştırmak üzere Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı Köyü'ne geldi.

03.01.2012 15:27

Alman Sol Parti milletvekillerinden oluşan bir heyet, 35 kişinin ölümünü araştırmak üzere Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı Köyü'ne geldi. Alman Milletvekili Hamide Akbayır, ölümlerden Ak Parti'yi sorumlu tutarak, hükümetin istifa etmesini beklediklerini söyledi.

Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırındaki operasyonda 35 kişinin ölmesinin ardından Alman Sol Parti milletvekilleri Ali Atalan, Hamide Akbayır, Cansu Özdemir ve Hamburg Belediye Encümeni yazar Robert Jarowoy'dan oluşan heyet bugün taziyelerin kabul edildiği Uludere'nin Gülyazı Köyü'nde aileleri ziyaret ederek başsağlığında bulundu. Görgü tanıklarından ve yakınlarını kaybeden ailelerden, olaya ilişkin bilgi alarak incelemelerde bulunan Alman heyeti, yaptıkları incelemeleri rapor haline getirerek dünya kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Alman Sol Parti Milletvekili Ali Atalan, partileri adına ailelere başsağlığı dilemek ve olayı incelemek için bölgeye geldiklerini söyledi. Atalan, "Burada yaptığımız icelemeleri rapor haline getirerek, bütün dünya kamuoylu ile paylayacağız" dedi.

Alman Sol Parti Milletvekili Hamide Akbayır ise katliamı, olay olarak tanımlamanın çok masum bir davranış olduğunu ileri sürüp, AK Parti'ye suçlamalarda bulundu. Akbayır, şu iddialarda bulundu:

"Buradaki askerler bu yol üzerinde köylülerin yüzyıllardır kaçakçılık yaptıklarını biliyorlardı. PKK'nın bu yolu kullanmadığını da biliyorlardı. Bunun tamamen koordineli bir operasyon olduğu hemen hemen bellidir. Bu köylüler PKK'ya sempati duydukları ve BDP'ye oy verdikleri için hükümet bunları korkutmak amacıyla böyle bir yola başvurmuştur. Beklentimiz Başbakan'ın bunu bir katliam olarak tanımlamasıydı ve tarihte Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen bütün katliamlar için özür dilemesini bekliyorduk. Ne yazık ki bunu yapmadılar, geçiştirmeye ve örtbas etmeye çalışıyorlar. AKP hükümeti sorumsuz ve öngörüsüz bir politika izliyor. Avrupa siyasetçileri gözü ile baktığımızda Erdoğan ve hükümetinin derhal istifa etmesini bekliyorduk. Söz konusu Kürtler olunca herkes birbirine kenetleniyor. Tazminat söylemleri ile Kürt halkını davasından vazgeçirmek tam bir rezalettir. Bu halk tazminatı kabul etmez. Tazminat demek, yine bombalamak demektir. Biz raporumuzun sonuçlarını Alman Parlamentosu'nda açıklayarak bütün kamuoyu ile paylaşacağız. Bütün olayları katliamı, ya birlikle kazanacağız ya hep birlikte öleceğiz."

Hamburg Belediye Meclisi üyesi ve yazar Robert Jarowoy da, "Hangi devletten olursa olsun kendi halkına katliam yapıyorsa, bu devlet kaybetmiştir. Bu katliamlara göz yuman Avrupa devletleri de bu katliamı yapan devletlerden daha iyi değildir aslında. Burdaki katliamı, Alman faşizm tarihinden verdiği örnekle değerlendirmek istiyorum. Eğer bir ülkede adaletsizlik, adaletin yerine geçerse, direnmek şarttır. Alman heyeti olarak Kürt halkının direnişi ile dayanışma içindeyiz" dedi.

Heyet bölgedeki inceleme ve görüşmelerini sürdürüyor. - Şırnak/ Uludere

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman Sol Parti Milletvekilleri Gülyazı Köyü'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement