Anar Rızayev'in 80'inci Yaşı Kutlandı - Son Dakika
Kültür Sanat

Anar Rızayev'in 80'inci Yaşı Kutlandı

Azerbaycan milli edebiyatının usta ismi yazar ve yönetmen Anar Rızayev'in 80. doğum günü, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen "Anar 80 yaşında" etkinliğiyle kutlandı.

29.03.2018 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan milli edebiyatının usta ismi yazar ve yönetmen Anar Rızayev'in 80. doğum günü, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen "Anar 80 yaşında" etkinliğiyle kutlandı.

Türk Edebiyatı Vakfı'nın Sultanahmet'teki merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe konuk olan Rızayev, hayatının büyük bir parçasının Türkiye olduğunu belirterek, ailesinden birçok kişinin Türkiye'de yaşadığını söyledi.

Rızayev, Türk Edebiyatı Vakfı'na teşekkür ederek, "Son zamanlarda yazdığım bir, iki denemem var. Bu denemeler üzerinde çalışırken, Ahmet Kabaklı'nın 5 ciltlik kitabından çok faydalandım, çok şeyler öğrendim." diye konuştu.

Türk Edebiyatı Vakfı

Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı da vakıf olarak Türk dünyası ile edebi ve kültürel ilişkilerin gelişmesi adına çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti.

Kabaklı, Azerbaycan Yazıcılar Derneği ile yakın zamanda bir protokol imzaladıklarını aktararak, bu bağlamda Mir Celal ve Rızayev'in kitaplarını Türkçe olarak yayına hazırladıklarını dile getirdi.

"Edebi yaratıcılığında Dede Korkut'un çok ayrı bir yeri vardır"

Etkinlik kapsamında yapılan panelin oturum başkanlığını üstlenen yazar İmdat Avşar da Rızayev'in şair bir ailede dünyaya geldiğine işaret ederek, "Ailesinden gelen edebi mirasın yanı sıra Anar'ın kendi okumaları, büyük bir birikimi beraberinde getiriyor ve üstat Anar da bu birikimi hem eserlerinde hem edebi, içtimai faaliyetlerinde hakkıyla yerine getirmeye devam ediyor." dedi.

Avşar, Anar Rızayev'in 2012 yılında Türk dünyasında "yılın edebiyat adamı" seçildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Anar'ın edebi yaratıcılığında Dede Korkut'un çok ayrı bir yeri vardır. Sovyet toplumunu ya da sistemini hepimiz biliyoruz ama onun içerisinde yaşayan bir insanın, 1975 yılında Dede Korkut'la ilgili edebi faaliyetlerde bulunması, Dede Korkut'la ilgili o yıllarda senaryo yazarak, Azerbaycan'da da filme çekmesinin çok ciddi, kayda değer bir durum olduğunu görüyoruz. Çünkü o dönem Dede Korkut adı, tebliği yasak ama Anar büyük bir cesaret göstererek, bunları başarıyor."

"Fedakarca hizmet etmiştir"

Panele katılan Rızayev'in kızı yazar Dr. Günel Anarkızı ise böyle bir etkinliğe katılmaktan gurur duyduğunu anlatarak, "Bizim birinci ülkemiz Azerbaycan'dır ama ben Türkiye'yi Azerbaycan'dan hiçbir zaman ayırmadım. Türkiye evvelden de bizim destekçimiz, şimdi de geleceğimizdir. Burası bizim evimizdir, Türk halkı da bizim kardeşlerimizdir." ifadelerini kullandı.

Anarkızı, babasının Azerbaycan'da ve Türk dünyasında önemli bir yazar olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Babamla ilgili o kadar renkli hatıralarım var ki onun karşısında bunları anlatmak gerçekten zor. Yaşamım boyunca babamın yapmak istediklerini, kendime tecrübe edinerek izliyorum. Benim için babam büyük bir yazar ve kalbi temiz bir aile babasıdır. Ben ve ağabeyim, çocuklarımız ondan çok güzel bir terbiye aldık. Ayrıca hiçbir insanın fikrine, düşüncesine bakmadan hizmet ederdi. Bu onun şahsiyetinin temelidir. Her zaman iktidar kim olursa olsun buna bakmayarak, halkına fedakarca hizmet etmiştir."

Babasının yaşamı boyunca Azerbaycan'ın unutulmaya yüz tutmuş değerlerini bugüne taşımak için çalıştığına dikkati çeken Anarkızı, "Çektiği filmler vasıtasıyla kendi değerlerimiz hakkında bilgiler elde ettik. Azerbaycan klasik müzik sanatçısı Üzeyir Hacıbeyov hakkında çektiği film vasıtasıyla birçok şey öğrendik. Bunlar dışında yazdıkları, düşünceleri aslında her bir Türk okuyucusunun masal kitabı olmalı." dedi.

Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Bahtiyar Aslan da "Anar'ın Povestlerinde Mitoloji ve Metinlerarasılık" başlıklı bir konuşma yaptı.

Aslan, Anar'ın kaleme aldığı "Ak Koç Kara Koç" kitabı hakkında "Bu kitapta Cengiz Aytmatov'un yaptığı gibi Anar üstat da bizim tarihimizdeki birtakım metinlere atıfta bulunarak, metin oluşturdu. Bu kitap Anar'ın geleneğe verdiği önemi gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte Azerbaycan Yazarlar Birliği'nden yazar Dr. Pervin Nuraliyeva'nın yanı sıra Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı da bir konuşma yaptı.

"Yaşayan Dede Korkut" ödülü Rızayev'e

Programın sunuculuğunu üstlenen Şair Özcan Ünlü de Türk Edebiyat Vakfı tarafından her 2 yılda bir Türk dünyasına değer veren ve bu konuda eser üreten isimlere "Yaşayan Dede Korkut" ödülü verileceğini belirterek, bu yıl Rızayev'e değer görülen ödülün gerekçeli kararını şu sözlerle açıkladı:

"Ödülü vermekteki ilk amacımız; 'Dede Korkut' soyunun mensuplarını tespit ve ilan etmektir. Bu soy, Türk dünyasının farklı coğrafyalarında varlığını sürdürmektedir. 'Yaşayan Dede Korkut Ödülü'nü takdim ettiğimiz Anar da hem Dede Korkut hakkında yaptığı çalışmalar hem de yazdığı eserleriyle bu ödüle fazlasıyla hak kazanmıştır. Bugün Türk dünyasının ak sakallı mesabesinde olan Anar, hikaye, roman gibi birçok eserinde hem Türkçe'nin hem de Türk dünyasının meseleleri üzerine eğilmiş, geleceğe yön veren ilkeler ortaya koymuştur."

Konuşmanın ardından Rızayev'e Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan ile Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı tarafından ödülü takdim edildi.

Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ile Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz'ın da katıldığı etkinlikte, konuşmacılara plaket verildi.

TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Gafarlı'ya plaketini Altınalan verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Anar Rızayev'in 80'inci Yaşı Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Falih Rıfkı Atay'ın Vefatının Ardından 53 Yıl Geçti
    13:47 Falih Rıfkı Atay'ın Vefatının Ardından 53 Yıl Geçti

    Türk edebiyatının üretken isimlerinden biri olan gazeteci, yazar ve siyasetçi Falih Rıfkı Atay'ın vefatının üzerinden 53 yıl geçti. Atay'ın hayatı, edebi çalışmaları ve siyasi kariyeri hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca, Atay'ın Türk edebiyatına ve ülkenin kurtuluşuna dair önemli katkıları da vurgulanmaktadır.

  • Aslan Dansı Yapan Kadınların Görüntüleri
    13:20 Aslan Dansı Yapan Kadınların Görüntüleri

    Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde, bir zamanlar erkek egemenliğinin olduğu geleneksel bir Çin gösteri sanatı olan aslan dansına ilgili duyan kadınların sayısı giderek artıyor. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Guangdong'dan bildiriyor.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da deprem sonrası incelemelerde bulundu
    13:18 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da deprem sonrası incelemelerde bulundu

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Malatya'da yıkılan binaların inşaatını inceleyerek, restorasyon çalışmalarını denetledi. Bakan Ersoy, Vali Ersin Yazıcı ve diğer ilgililerle birlikte yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

  • Ege Üniversitesi Emel Akın MYO Öğrencilerinden Anlamlı Sergi
    12:41 Ege Üniversitesi Emel Akın MYO Öğrencilerinden Anlamlı Sergi

    Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü öğrencileri, kağıtlardan hazırladıkları ve Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nde açtıkları anlamlı bir sergiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi büyük ilgi gördü.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi'ni Konserle Kutladı
    12:40 Aydın Büyükşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi'ni Konserle Kutladı

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümüne özel bir konser düzenledi. Konserde sevilen sanatçı Özgür Can Çoban, Çanakkale Zaferi'nin ruhunu yansıtan eserleri seslendirdi.

  • Unutulmaya Yüz Tutmuş Gomalak Ustası Ayhan Kaymak, Gençlere Mesleği Öğretmek İstiyor
    12:36 Unutulmaya Yüz Tutmuş Gomalak Ustası Ayhan Kaymak, Gençlere Mesleği Öğretmek İstiyor

    43 yıldır Gomalak ustalığı yapan Ayhan Kaymak, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu ve gençlere öğretmek istediğini belirtti. Gomalak, antik ürünlerin yenilenmesinde kullanılan bir yöntemdir ve ustalarının sayısı her geçen gün azalmaktadır. Ayhan Kaymak, mesleğini gençlere öğreteceği bir atölye kurmayı hedeflemektedir.

  • Kuşadası Tiyatro Günleri Başlıyor
    12:17 Kuşadası Tiyatro Günleri Başlıyor

    Kuşadası Belediye Tiyatrosu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri kapsamında kent sakinlerini ücretsiz olarak sergilenecek 5 tiyatro oyunu ile buluşturacak.

  • Karadağ Heyeti, Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti
    12:13 Karadağ Heyeti, Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ni Ziyaret Etti

    Karadağ Heyeti, Gelişim Zorluğu Olan Engelli Çocuk ve Gençlik Merkezi'ni temsilen Bodrum Özel Çocuklar Kültür Sanat Yaşam Merkezi'ne ziyarette bulundu. Ziyarette, merkezin çalışmaları hakkında bilgi alındı.

  • Gizemli olay sonrası davulcular vatandaşları 'pilava' diye bağırıp zillerine basarak uyandırıyor
    12:11 Gizemli olay sonrası davulcular vatandaşları 'pilava' diye bağırıp zillerine basarak uyandırıyor

    Bursa'da yüzyıllardır davul çalanların davulunun patladığı, 'tokat yediği', aklını kaybettiği ve farklı hallere büründüğü yönündeki rivayetlerden korkan davulcular, Emirsultan Türbesi'nin ve camisinin bulunduğu mahallede 'Pilava pilava' diye bağırıp zillerine basarak sahura kaldırıyor. Mahalle muhtarlığının koordine ettiği gençler, imsak vaktinden 1 saat önce 'pilava pilava' diye bağırıp zillere basarak vatandaşları sahura uyandırıyor.


Advertisement