Antalya'da 41 Çobana Sertifika Verildi - Son Dakika
Yerel

Antalya'da 41 Çobana Sertifika Verildi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen, "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında 41 kursiyer çobana sertifika verildi.

07.04.2015 18:24

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen, "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında 41 kursiyer çobana sertifika verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞ-KUR), Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında, Serik merkezi ile Töngüşlü köyünden 41 kursiyer, sertifika almaya hak kazandı.

Sertifika töreninde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, kursa gösterilen yoğun ilginin, yörük kültüründen kaynaklandığını söyledi. Dallı, Türkiye genelinde 2014 yılında 5 bin 400 kişinin kurslara katıldığını, Antalya'nın payının ise yüzde 10 olduğunu bildirdi.

Antalya'da bu yıl 700'ün üzerinde üreticinin eğitim alacağını kaydeden Dallı, şöyle konuştu:

"Biz istiyoruz ki çobanlarımız yaptığı işi daha bilgili bir biçimde yapabilsin. Hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini, edindikleri bilgilerin ışığı altında, daha bilinçli bir şekilde yürütebilsinler. Kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığı daha cazibeli bir meslek haline gelsin."

Sürü sahiplerine destek

Sürü yönetimi eğitimi almış kişileri istihdam eden sürü sahiplerine 5 bin lirası destek verildiğini hatırlatan Dallı, geçen yıl Antalya'da 14 kişinin bu destekten faydalandığını söyledi.

Dallı, Antalya'nın turizm ve tarım kadar hayvansal üretimde de önemli noktada olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya 1 milyon üzerindeki küçükbaşı ile Türkiye 5'incisi bir kent. Ayrıca 170 bin büyükbaş hayvan varlığına sahibiz. Kendimize özgü ve kültürümüzü yansıtan çeşitlerimiz var. Yöremize ait Honamlı keçimiz var. Bununla ilgili ıslah projesini yürütüyoruz. Proje ile üreticilerimizin sürülerindeki yüksek kapasiteli ve verimli hayvanları seçiyoruz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üreticilere önemli miktarda destek ödemesi yaptığını da belirten Dallı, 2012 yılında Antalya genelinde 68 milyon lira, 2013 yılında 97 milyon lira yaptıklarını, bu yıl ise 106 milyon lirası civarında destek verilmesinin planlandığını kaydetti.

Üreticilere yönelik eğitim ve yayım faaliyetlerine de devam ettiklerini anlatan Dallı, geçen yıl 38 bin çiftçiye eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'da 41 Çobana Sertifika Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement