Antalya'da, Avrupa'nın En Büyük Botanik Parklarından Biri Yapılacak - Son Dakika
Ekonomi

Antalya'da, Avrupa'nın En Büyük Botanik Parklarından Biri Yapılacak

Antalya\'da, Avrupa\'nın En Büyük Botanik Parklarından Biri Yapılacak

ATB tarafından oluşturulacak ve 15 milyon liraya mal olacak Zeytinpark Projesi'nin, Avrupa'nın en büyük botanik parklarından biri olması hedefleniyor ATB Yönetim Kurulu Başkanı Çandır: "Burası kentin son kalan yeşil alanlarından biri. Burayı korumak aslında herkesin boynunun borcu. Avrupa'nın en büyük.

07.01.2014 12:45

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 15 milyon liraya mal olacak Zeytinpark Projesi ile Avrupa'nın en büyük botanik parklarından birini yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Antalya'daki ekonomi muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelen Çandır, Zeytinpark Projesiyle ilgili bilgi verdi.

Kent merkezindeki tek yeşil alan konumundaki Vakıf Çiftliği'ni 20 yıllığına kiraladıklarını hatırlatan Çandır, 2009 yılında yapılan ihalenin ardından 2010 yılında Zeytinpark AŞ'nin kurulduğunu anlattı. Kepez Belediye Meclisinin, Zeytin Park AŞ'nin Vakıf Çiftliği ile ilgili talep ettiği imar düzenlemesi çalışmasını geçen hafta karara bağladığını belirten Çandır, yeni imar düzenlemesinin ardından tekrar Tabiat Koruma Kurulu'na gideceklerini dile getirdi.

Zeytinpark'ta yaklaşık 20 bin zeytin ağacı bulunduğunu, bunların tamamının koruma altına alındığını söyleyen Çandır, zeytin ağacının bulunmadığı 400 dönüme yakın alanın mevcut yapıyı zedelemeyecek şekilde projelendirileceğini ifade etti. Çandır, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Çiftliğin tamamı 2 bin 630 dönümlük bir alan. Bunun 400 dönümlük bir bölümü projelendirilecek. Bu alan çiftliğin dokusuna uygun şekilde yapılaşacak, onun dışında alanda betonlaşma olmayacak. Çiftliğe girerken açık kuş tünelinden geçilecek. Akdeniz bitkileri ve endemik bitkilerin bulunduğu açık üretim alanları yapılacak. Bunun hemen yanına kurulacak organik kafede de buradan elde edilen çaylar ikram edilecek. Bir gençlik ve çocuk kulübü oluşturacağız. Ortada büyük bir göletimiz ve etkinlik adası olacak. Zeytin müzesi ve yöresel ürünlerin sergilendiği bir alan da bulunacak. 10 dönümlük bir etkinlik alanı ve at çiftliği olacak. Çiftliğe yapılacak engelsiz yaşam alanında engelli insanlar gelip tatil yapabilecek ve üretime katılabilecekler."

15 milyon liraya mal olacak

Antalyalıların projeyi sahiplendiğini vurgulayan Çandır, yaklaşık 15 milyon lira maliyetle gerçekleştirilecek projeyi 2 yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Çandır, "Burası kentin son kalan yeşil alanlarından biri. Burayı korumak aslında herkesin boynunun borcu. Avrupa'nın en büyük botanik parklarından birini yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Zeytinpark Projesi'nin finansmanında halkın da içinde olacağı bir model düşündüklerine işaret eden Çandır, isteyen insanların belli bir bedel karşılığında ağaç sahibi olabileceğini, buradan elde edilen gelirle engelli gençlere çeşitli imkanlar oluşturulacağını söyledi.

Zeytinpark AŞ'nin ortaklık yapısına ilişkin de bilgi veren Çandır, Adopen, As Çimento, Antalya Tarım gibi 13 firmaya küçük hisseler verildiğini, böylece şirketin, 25 ortaklı bir şirket haline geldiğini kaydetti. Çandır, "Firmaların ortak olma amacı ticari değil, sosyal sorumluluk" diye konuştu.

Canlı hayvan ve et borsası

Çandır, turizmin başkenti Antalya'da yıllardır büyük eksikliği yaşanan canlı hayvan borsasını hayata geçirmek istediklerini vurgulayarak, bunun hemen arkasından bir et borsası oluşturmak istediklerini belirtti.

Çandır, canlı hayvan borsası ve et borsasının bölgede sağlıklı ortamda üretim yapılması ve tüketicinin de güvenli ete ulaşması açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Antalya'da, Avrupa'nın En Büyük Botanik Parklarından Biri Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement