Asırlık İftar Geleneklerini Tekrar Yaşattılar - Son Dakika
Kültür Sanat

Asırlık İftar Geleneklerini Tekrar Yaşattılar

Asırlık iftar geleneklerini tekrar yaşattılarAFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'ın kilimiyle ünlü Bayat İlçesine bağlı Derbent köyünde asırlık iftar geleneğini yeniden yaşatmak adına köy halkı bir araya gelerek tarihi kilimlerle süsledikleri camide, yer sofrasında hep birlikte hazırladıkları...

13.06.2018 06:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asırlık iftar geleneklerini tekrar yaşattılar

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'ın kilimiyle ünlü Bayat İlçesine bağlı Derbent köyünde asırlık iftar geleneğini yeniden yaşatmak adına köy halkı bir araya gelerek tarihi kilimlerle süsledikleri camide, yer sofrasında hep birlikte hazırladıkları kültürel yemeklerle iftar yaptılar.

Tarihi iftar sofrasına konuk olan Bayat İlçe Kaymakamı Göksu Bayram Bayat kilimi eşliğinde düzenlenen iftarla ilgili "Derbent'te bu iftar geleneği zaten yüz yıllardır süre gelmiş bir gelenek. Daha çok evlerde süre gelmiş, daha sonrasında köy halkı imece usulüyle böyle yemeklerini birleştirerek bu geleneksel ortamda, bu iftar geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Bugünde aynı şekilde Bayat kilimlerimizle beraber güzel bir ortam hazırlandı. Yine bir yer soframız var geleneksel olarak. Böyle bir iftar sofrası hazırlandı. Geleneğin sürdürülmesi o noktada önemli. Kilimlerle beraber sürdürülmesi Bayat'ın tanıtımı açısından da önemli. Sizlerin de buraya geldiğiniz için teşekkür ederim" diye konuştu.

Tarihi ifrat programını hazırlayan Köy İmam Hatibi Muhammed Kazankaya, "Bu Ramazan'ı yerel kültürümüzle beraber yaşamaya karar verdik. Yöresel kıyafetlerimiz, yöresel yemeklerimizle beraber böyle bir organizasyon yaptık. Atalarımızın yapmış olduğu bu güzel organizasyonu bizde yaşatmaya devam edeceğiz. Rabbim inşallah tüm İslam Aleminin ve Derbent halkının Ramazan-ı Şerif'ini en içten dileklerimle kutluyorum. Bizlere destek olan yurt içi ve yurtdışındaki bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Eğer biz burada toplanmışsak onların sayesinedir. Hepsine bir minnet, bir onur borcumuz vardır, inşallah bu şekilde de onları şereflendirmiş oluruz" dedi.

Köy halkından Osman Taşpınar ise yapılan tarihi iftar programıyla ilgili, "Şuan Avrupa'daki vatandaşlarımızın desteği ile camimizi bu hale getirdik. İzin Allah bundan sonra süre gele devam edeceğiz. Hayırlı mübarek bu Ramazan'ı güzel şekilde mutlu etmenin yollarını arayarak devan ediyoruz inşallah. Bu geleneğimiz sürecek" diye konuştu.

Yöresel kıyafetiyle yemek sarma saran köy kadınlarından ise duygularını şu sözlerle ifade ettiler:

"Biz yüz yıllık geleneğimizi, göreneğimiz yapıyoruz. Taktık, takıştırdık, sarmamızı sarıyoruz. Osmanlık döneminden kalma bu göreneğimizi yapıyoruz. Tarihi eser böyle halılarımızla, sarmamızla kültürümüzü yaşatıyoruz. Atadan beri adetimiz budur. Kur'anımızı okuduk, hatim ettik, teravihimizi kıldık, orucumuzu tuttuk. Elimizden ne geliyorsa, yapmaya çalıştık."

Asırlık İftar Geleneklerini Tekrar Yaşattılar
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Asırlık İftar Geleneklerini Tekrar Yaşattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement