Avustralya Günü Protestoların Gölgesinde Kutlandı - Melbourne - Son Dakika
Güncel

Avustralya Günü Protestoların Gölgesinde Kutlandı - Melbourne

- Geleneksel kıyafetlerini giyen Avustralyalılar Resmi geçit töreninden görüntüler Protesto gösterisinden detaylarAvustralya Günü protestoların gölgesinde kutlandı -İngilizlerin kıtaya geldiği tarih olan 26 Ocak'ın Avustralya Günü olarak kutlanmasına karşı çıkan on binlerce kişi ülke...

26.01.2018 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Geleneksel kıyafetlerini giyen Avustralyalılar

Resmi geçit töreninden görüntüler

Protesto gösterisinden detaylar

Avustralya Günü protestoların gölgesinde kutlandı

-İngilizlerin kıtaya geldiği tarih olan 26 Ocak'ın Avustralya Günü olarak kutlanmasına karşı çıkan on binlerce kişi ülke genelinde düzenledi

MELBOURNE (AA) –İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788'de kıtaya varmasının "Avustralya Günü" olarak kutlanmasına karşı çıkan Avustralya'nın yerli halkı Aborjinler ve on binlerce kişi bu tarihin "İstila Günü" olduğunu ilan ederek, ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

Her yıl 26 Ocak'ta resmi tatil ilan edilerek ülke çapında düzenlenen çeşitli etkenliklerle kutlanan Avustralya Günü, bu sene de renkli görüntülerin yanı sıra geniş katılımlı protesto gösterilerine sahne oldu.

Eyalet başkentlerinde olduğu gibi Melbourne kent merkezindeki Swanston Caddesi üzerinde düzenlenen resmi geçit törenine katılan onlarca farklı etnik kökenden oluşan Avustralyalının, törenlere geleneksel kıyafet ve müzikleri ile katılması ilgi ile izlendi.

-Protestocular tarihin değiştirilmesi istiyor

İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788'de kıtaya ayak bastıktan sonra yerli halka soykırım yaptıklarını belirten Aborijinler ve onlara destek veren on binlerce Avustralyalı, bu tarihi "İstila Günü" ilan ederek resmi törenlere karşı ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

Melbourne'daki Victoria Eyalet Parlamentosu önünde geleneksel kıyafetleri ile toplanan Aborijinler, "Her zaman Aborijin ülkesiydi, hep böyle kalacak", "Soykırım ile gurur duyulmaz", "Tarihi değiştirin", " Çalınmış topraklar", "Soykırımı niçin kutluyorsunuz", "Avustralya Günü'nü kaldırın" pankartları eşliğinde sloganlar attı.

Resmi kutlama törenlerin bitmesinin ardından kent merkezine doğru yürüyüşe geçen protestocular Swanston Caddesi üzerindeki kendilerini izleyen halka, Avustralya Günü olarak kutlanan 26 Ocak'ın yerli halk için acılarla dolu bir tarih olduğunu ve bu tarihin değiştirilmesi için seçtikleri siyasetçilerle iletişime geçmeleri talebinde bulundu.

Yürüyüşe devam eden protestocular Flinders İstasyonu kavşağını yaklaşık bir saat trafiğe kapatarak, Aborjinlerin geleneksel dansları eşliğinde gösterilerine devam etti.

Avustralya'da her yıl, ilk Britanya filosunun kıtaya geliş tarihi olan 26 Ocak 1788 ülkenin kuruluş yıldönümü olarak kabul edilerek resmi törenlerle kutlanıyor. Ancak söz konusu tarihten itibaren Avustralya'nın yerli halkı Aborjinlere İngilizler tarafından soykırım uygulandığını belirten Aborjinler ve onlara destek verenler bu tarihin değiştirilerek kutlamaların başka bir güne alınmasını istiyor.

Avustralya Günü Protestoların Gölgesinde Kutlandı - Melbourne
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya Günü Protestoların Gölgesinde Kutlandı - Melbourne - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement