Avustralya Sıcakla Amerika Soğukla Mücadele Ediyor - Son Dakika
Güncel

Avustralya Sıcakla Amerika Soğukla Mücadele Ediyor

Avustralya Sıcakla Amerika Soğukla Mücadele Ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Nullis: "ABD'nin bu hafta soğuk havanın etkisi altında kalmasına rağmen, Avrupa'nın genelinde daha ılıman hava şartları var ve Avustralya ocak başında sıcak hava dalgasına maruz kaldı" "İskoçya'da geçen aralık ayı 1910'dan beri kaydedilen en yağışlı aralık ayı oldu" "İngiliz.

10.01.2014 16:40

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Claire Nullis, dünyanın farklı noktalarında yaşanan aşırı soğuk ve sıcak hava şartlarına dikkati çekti.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın konferansında konuşan Nullis, ABD'nin bu hafta soğuk havanın etkisi altında kalmasına rağmen, Avrupa'nın genelinde daha ılıman hava şartlarının olduğu ve diğer taraftan Avustralya'nın ocak başında sıcak hava dalgasına maruz kaldığını söyledi.

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi'nin 7 Ocak'ta neredeyse tüm eyaletlerin dondurucu soğukla mücadele ettiğini bildirdiğini ifade eden Nullis, iklim değişikliğiyle ilgili olarak ise ABD Başkanı Barack Obama'nın Bilim ve Teknoloji Danışmanı Dr. John Holdren'nin, "yaşanan soğuk havaların küresel ısınma teorilerini ortadan kaldırdığını duyarsanız inanmayın. ABD'nin yüzleşmekte olduğu soğuk havalar küresel ısınmanın devam ettiğinin bir göstergesidir" sözlerini hatırlattı.

Tarihte en düşük sıcaklığın Antarktika'da Vostok bölgesinde 1983 yılında eksi 89,2 derece, Kuzey Amerika bulunan Kanada'nın Yukoon bölgesinde ise 1947 yılında eksi 63 derece olarak ölçüldüğünü hatırlatan Nullis, Beyaz Saray'ın bugün aşırı soğuklarla ilgili iklim uzmanlarıyla toplantı gerçekleştireceğini dile getirdi.

Avrupa

Avrupa ülkelerinin, ABD'ye nazaran ılıman bir iklim sürecinden geçtiğini ifade eden Nullis, Fransız Meteoroloji Kurumu'nun ülkede ocak ayında hava sıcaklığının normal seviyelerin 5-9 derece üstünde olduğunu kaydettiğini ifade etti.

İngiltere'nin ise aralıkta fırtınalar ve Antarktika üzerinden gelen rüzgar ve şiddetli yağışlara maruz kaldığını belirten Nullis, İngiliz Meteoroloji Ofisi'nin geride bıraktığımız aralık ayının İngiltere'de 1969 yılından beri en fazla fırtınanın yaşandığı ve 1993'ten beri en rüzgarlı aralık ayı olduğunu kaydetti.

Nullis, İskoçya'nın da geçen aralık ayının 1910'dan beri kaydedilen en yağışlı aralık ayı olduğu vurguladı.

Rusya'nın 29 Aralık-4 Ocak periyodunda normal hava sıcaklıklarının 9 derece üstünde bir dönem geçirdiğini ve hala havanın olması beklenenden sıcak olduğu ifade eden Nullis, geçen perşembe gününde ortalama 2 derece ölçülen hava sıcaklığı ocak ortalaması olan eksi 9 dereceden 11 derece daha yüksek olduğunu kaydetti.

Avusturalya'da sıcak hava dalgası

Nullis, Avustralya'nın sıcak hava dalgasıyla karşılaştığını ve 2013 yılının tarihinin en sıcak yılı olarak kaydedildiğini belirtti.

Avustralya'nın batı ve güney bölgelerinin hafta sonunda da sıcak hava dalgasına maruz kalacağını ifade eden Nullis, son iki günde Pilbara'da kaydedilen sıcaklığın 48 derece olduğunu belirtti. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya Sıcakla Amerika Soğukla Mücadele Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement