Ayasofya açıklamalarının ardından Papa'ya zor soru: Cordoba için de acı çekiyor mu? - Son Dakika
Güncel

Ayasofya açıklamalarının ardından Papa'ya zor soru: Cordoba için de acı çekiyor mu?

Papa Francis'in Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili, "Aklım İstanbul'da. Ben Azize Sophia'yı düşünüyorum ve çok acı çekiyorum" açıklamalarına tepki geldi. Türk tarihçi ve ilahiyatçılar da Papa'ya Endülüs'te kiliseye çevrilen Cordoba Camisi'ni ve Haçlı seferlerinde Ayasofya'nın talan edilişini hatırlattı.

14.07.2020 09:50  Güncelleme: 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayasofya Camii'nin müze statüsünün değiştirilerek tekrar cami olarak ibadete açılması kararı uluslararası camiada büyük yankı buldu. Batıdan tepki gelirken, Müslüman dünyası memnuniyetini belirtti. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ise dün yaptığı pazar vaazında bu konuya değindi ve "Çok acı çekiyorum" ifadelerini kullandı. Papanın açıklamalarıyla ilgili tarihçi ve ilahiyatçılar tepki gösterdi.

"KURTUBA'NIN KALBİNE KATEDRAL DİKTİLER"

Hürriyet'in haberine göre; Prof. Dr. Mehmet Özdemir (İslam Tarihçisi):

"Hıristiyan orduları Endülüs'te fethettikleri her yerde ulu camileri katedrale çeviriyorlardı. Başlarda Müslümanlar'ın kaldığı yerlerdeki bazı küçük mescitleri bırakıyorlardı. 1502'den sonra küçük mescitler de kiliseye çevrildi. Kurtuba Ulu Camii'ni de aynı şekilde katedrale çevirdiler. Çok büyük ayin ve törenlerle bunu yaptılar. Müslümanların girişine asla izin verilmedi. 1500'lerde caminin kalbinde bir katedral daha inşa ettiler. Caminin orijinal yapısını bozdular. Papaların da bilgisi dahilinde yapıldı bunlar. Papa'nın tutarlı olabilmesi için Endülüs'te ve diğer başka diyarlarda kilise veya katedrale çevrilen mescit ve camilere de üzülüyor olması gerekir."

"IZDIRABIN İZLERİ TARİHİ METİNLERDE"

Dr. Ersin Adıgüzel ( İstanbul Üniversitesi, Tarih Bölümü):

"756'da kuruluşundan itibaren Kurtuba şehri Endülüs'ün başkentiydi. Kurtuba Ulu Camii de bu şehirde inşa edilen en büyük camiydi. 1236 yılında Müslümanlar bu şehri kaybettikten sonra cami katedrale çevrildi. Granada'da, Valencia'da, Toledo'da, Malaga'da ve diğer Endülüs şehirlerindeki ulu camiler yıkıldı ve yerine katedral yapıldı. Kurtuba Ulu Camii ise yıkılmadan katedrale çevrildi. Müslümanlar o günlerde yazdıkları şiirlerde bu durumdan duydukları derin kederi dile getiriyorlardı. Onlarca, yüzlerce cami ve mescit vasfını kaybetmişti. Sadece Endülüs'tekiler değil bütün Müslümanlar bu ızdırabı duyuyorlardı. Tarihi ve edebi metinlerde bu ızdırabın izlerini kolayca görebilirsiniz."

PAPA NE DEMİŞTİ?

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, haftalık pazar ayini için St. Peter's Meydanı'nda Hristiyanlara seslendi. Papa Francis'in gündeminde Ayasofya Camii de vardı. Francis, Ayasofya için, "Aklım İstanbul'da. Ayasofya'yı düşünüyorum ve derin acı duyuyorum" ifadelerini kullandı.

CORDOBA 1236'DA KİLİSE YAPILDI

Günümüzde 'Córdoba Katedrali' olarak adlandırılan İspanya'nın Cordoba şehrindeki Kurtuba Ulu Camii (el-Mescidü'l-kebîr, el-Mescidü'l-câmi) Endülüs dinî mimarisinin en tanınmış ve en büyük binası. Yapımını 786'da I. Abdurrahman başlattı. Endülüs'ün 1236'da Katolik Hristiyanların eline geçmesinden sonra kiliseye çevrildi. Minareleri yıkılarak çan kulesi yapıldı. Orta bölümüne 1500'lerde bir katedral eklendi. 1984'te UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Müslümanlar katedralin bir bölümünün ibadete tahsisi için UNESCO nezdinde de birçok girişimde bulundu ama netice alınamadı. Şu an hem kilise olarak hizmet veriyor hem de turistik olarak gezilebiliyor.

Ayasofya açıklamalarının ardından Papa\'ya zor soru: Cordoba için de acı çekiyor mu?

Son Dakika Güncel Ayasofya açıklamalarının ardından Papa'ya zor soru: Cordoba için de acı çekiyor mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (25)

  • Zor soru: Arapların İspanya’da ne işi vardı?cordobaya cami yaptıklarında hristiyan halktan izin aldılar mı?adamların ülkesini işgal adamlar vatanlarını barbarlardan temizleyincede ağla:) 1 10 Yanıtla
    ali: bir acı çeken hristiyan da burdaymış. 5 1
  • İ ozcan: Haçlı seferleri hiç bitmez, her seferinde bertaraf ederiz. 4 3 Yanıtla
    hasan: haçlı sefer ne zaman niçin başladı öğren ilk önce kim kimin topraklarına saldırdı? tarih boyunca hep müslümanlar hristiyan topraklarına göz dikmiştir 2 8 ali: adını hayırlı olsun diye hasan koymuşlar ama sen yine de olmamışsın. müslümanlar gittikleri yerlere adalet götürmüşlerdir. Müslümanların olduğu yerde halk her zaman huzur içinde yaşamıştır. kulaktan dolma bilgilerle değil okuyup araştır gel. o zaman tarihinle dininle adınla gurur duyacaksın. doğru kaynakları bulursun inşallah. 0 0
  • karahan: SIKINTI ETME GÜLÜM TARİHİMİZE GERİ SARDIK ÖPÜYORUM SENİ PAPA FRANÇESKOOO 5 1 Yanıtla
  • ASLAN: ACI ÇEKİYORSAN BU İŞ BAŞARILMIŞTIR. 5 0 Yanıtla
  • Ataist: Işte fark burda papa islam liderlerigibi savaş ölum çıkartmadi.. 2 2 Yanıtla
  • Mustafa koçal: Papa Ayasofyanın yeniden Cami olarak acılmasından "çok acı"duyuyorum diyor---papa ayasofyanın cami olmasından deyil ayasofyanın yeniden cami olması aslında bitmiş olan hiristyanlık inancının topyekün yok olma zamanının başlangici olarak gördüğünden beklenen sonlarının geldiğini gördüğünden ACI duyuyor 3 1 Yanıtla
  • suat: ailesi ile papayı ziyaret edip elini öpen diplomasız bir politikacı vardı 1 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement