Bakan Avcı: "Yasal Mevzuatlarımızı Eşleştirmezsek, Uyumlu Hale Getirmezsek Bundan Hepimiz Zarar... - Son Dakika
Politika

Bakan Avcı: "Yasal Mevzuatlarımızı Eşleştirmezsek, Uyumlu Hale Getirmezsek Bundan Hepimiz Zarar...

Bakan Avcı: "Yasal Mevzuatlarımızı Eşleştirmezsek, Uyumlu Hale Getirmezsek Bundan Hepimiz Zarar...

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Avrupa Birliği ile Bakanlığın Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen eşleştirme projesine büyük önem verdiklerini kaydederek "Bütün bu çalışmaların artık klişeleşmiş bir söylemle ‘İlla da bizi AB’ye alın’ diye yapılmadığını, bu tür çalışmalara...

13.12.2016 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Avrupa Birliği ile Bakanlığın Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen eşleştirme projesine büyük önem verdiklerini kaydederek "Bütün bu çalışmaların artık klişeleşmiş bir söylemle 'İlla da bizi AB'ye alın' diye yapılmadığını, bu tür çalışmalara Türkiye kadar AB'nin de ihtiyacının olduğunu eğer biz bu konuda yasal mevzuatlarımızı eşleştirmezsek, uyumlu hale getirmezsek bundan hepimiz zarar göreceği için bunları yapıyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Sheraton Otel'de düzenlenen 'Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'nin açılış törenine katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Avcı, "Eğer Silikon Vadisinde mektep kaçkını bir takım gençler evlerinin garajlarında dünya ekonomisine yön değiştirtecek bir takım başarılara imza atabildilerse bu büyük ölçüde onların kreatif çabalarını koruma altına alan hukuk düzeninden de ötürüdür" ifadelerine yer verdi.

"Eşleştirme projesine büyük önem atfediyoruz"

"Bu gençlerin bu kreatif çabalarına onların buluşlarına, onların hiç kimse tarafından düşünülmemiş olan yeni fikirlerini koruma altına alan bir hukuk sistemi olmasaydı o gençler bugün karşımıza Bill Gates, olarak çıkmazlardı" diyen Bakan Avcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Özellikle genç nüfusa sahip olan ülkeler için ki Türkiye bu ülkelerden birisidir. Telif haklarını ve yaratıcı düşüncelerin ve onların üzerine oluşan kreatif endüstrilerin korunmasına, geliştirilmesine sağlam hukuki çerçevelere kavuşturulmasına büyük ihtiyaç var. Avrupa Birliği ile Bakanlığımız Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu eşleştirme projesine büyük önem atfediyoruz. Sadece Türkiye'de değil, başka ülkelerde de Avrupa Birliği'nde de telif haklarına ilişkin yasal düzenlemelerin sürekli güncellenmesine büyük ihtiyaç var. Teknoloji çok hızla gelişiyor. Bizim herhangi bir mecrada ifade bulacak olan bir takım yaratıcı düşüncelerin veya ürünlerin korunmasına ilişkin geliştirdiğimiz tedbirler yeni yeni mecralarda geçerli olmayabiliyor. Bir ortam için geliştirdiğimiz mevzuat yeni bir teknoloji ile etkisiz hale gelebiliyor. O yüzden mevzuatlarımızı da yasal düzenlemelerimizi teknolojik gelişmelerle uyumlu hale getirmek hepimiz için sadece Türkiye için değil. Sadece Türkiye mevzuatı ile Türkiye'nin yasal düzenlemeleri ile Avrupa Birliği müktesebatı arasında uyum sağlamak yetmez. Hem Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'nin yani hepimizin yeni teknolojilerdeki gelişmelere anında ve anında değilse bile çok gecikmeden cevap verecek, onlarla uyum sağlayacak yeni yasal düzenleme tekniklerine de ihtiyacımız var."

"Anayasa değişikliğinin bir boyutu da biz farkında olalım ya da olmayalım. Bu çağın gerektirdiği hıza ulaşma çabasından da kaynaklanıyor"

Bakan Avcı, Anayasa değişikliğine de değinerek, "Anayasa değişikliğinin bir boyutu da biz farkında olalım ya da olmayalım. Bu çağın gerektirdiği hıza ulaşma çabasından da kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu eşleştirme programının gündeme gelmesinde, yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür dileklerini ileten Bakan Avcı, "Bütün bu çalışmaların artık klişeleşmiş bir söylemle 'İlla da bizi AB'ye alın' diye yapılmadığını, bu tür çalışmalara Türkiye kadar AB'nin de ihtiyacının olduğunu eğer biz bu konuda yasal mevzuatlarımızı eşleştirmezsek, uyumlu hale getirmezsek bundan hepimiz zarar göreceği için bunları yapıyoruz. Onun için güzel bir iş yapıyoruz ve bunların hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Ünlülerden projeye destek

'Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' nin açılış törenine Bakan Avcı'nın yanı sıra Ferhat Göçer, Suavi, Edip Akbayram gibi tanınmış isimler de katıldı.

Akbayram: "O albümü çıkartıyorsunuz bir dakika içerisinde internetten indiriliyor"

Sanatçı Edip Akbayram, projenin olumlu bir gelişme olduğuna değinerek, "Dünyanın her yerinde telif hakları yüzde 82 aktivitesindeyken. Bizim ülkemizde hala telifin ne olduğunu bilmeyen bir çoğunluk var. Telif haklarının bilinmemesi emeğe karşı bir sorun olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Proje kapsamında telif haklarına yönelik çalışmaların daha da geliştirileceğini kaydeden Akbayram, "Çok mutlu olduk sanatçılar olarak, çünkü bunun en büyük dezavantajını bizler yaşıyoruz. Bir albüm yapıyorsunuz o albüme bir yıl emek veriyorsunuz. Sözlerini, müziğini telif haklarını ödüyorsunuz. Orkestrası, stüdyosu, çaycısı, şoförü bir buçuk sene sonra o albümü çıkartıyorsunuz bir dakika içerisinde internetten indiriliyor" ifadelerine yer verdi.

Ferhat Göçer : "Çok uzun yıllardır bu bilinci geliştirmeye çalışıyoruz"

Sanatçı Ferhat Göçer ise projeye ilişkin şunları kaydetti:

"Yıllardır bu mücadelenin içerisindeyim. Bu ise gönül vermiş bir ekibin içerisinde çalışıyorum. Çok uzun yıllardır bu bilinci geliştirmeye çalışıyoruz Türkiye'de ama bugünkü konferansın ayrı bir güzelliği Kültür Bakanlığı'nın da bu işe ne kadar değer verdiğinin ve telif hakları meselesinde bu konuda bayağı adım atmış olan Avrupa Birliği'nin çalışmalarına uyum adına burada fikri hakların korunması ile ilgili önemli adımlar atacağına dair bize çok güzel haberler verdiler. Bizim için bu çok önemli." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Avcı: 'Yasal Mevzuatlarımızı Eşleştirmezsek, Uyumlu Hale Getirmezsek Bundan Hepimiz Zarar... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement