Başbakan Erdoğan: Türkiye'yi Sıkıştırma Gayretinin İçine Girdiler - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: Türkiye'yi Sıkıştırma Gayretinin İçine Girdiler

Başbakan Erdoğan: Türkiye\'yi Sıkıştırma Gayretinin İçine Girdiler

Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin, istikrarla büyüyen gücünden rahatsız olanlar, farklı yol ve yöntemlerle Türkiye'yi sıkıştırma gayretinin içine girdiler" dedi.

27.12.2011 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'nin, ekonomik gücünden, siyasi ve diplomatik gücünden, her gün büyüyen, istikrarla büyüyen gücünden rahatsız olanlar, farklı yol ve yöntemlerle Türkiye'yi sıkıştırma gayretinin içine girdiler" dedi.

Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'ndeki Vilayetler Evi'ndeki TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 23'üncü Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşti. Başbakan Erdoğan, "Bilim denildiğinde, sadece fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi bilim dallarının anlaşılması; sosyoloji, uluslararası ilişkiler, iktisat, felsefe, antropoloji, tarih gibi dalların ihmal edilmesi, ilerlemenin de kalkınmanın da eksik ve aksak olmasına yol açacaktır" dedi. Bugünlerde, bu alanlarda önemli hadiselere ülke olarak, millet olarak hep birlikte şahit olduklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, ekonomik gücünden, siyasi ve diplomatik gücünden, her gün büyüyen, istikrarla büyüyen gücünden rahatsız olanlar, farklı yol ve yöntemlerle Türkiye'yi sıkıştırma gayretinin içine girdiler. Türkiye'yi sıkıştırmak için bir araç olarak kullanılan, hem terör meselesine, hem de 1915 olayları meselesine karşı bizim yapmamız gereken, bilimin, bilginin ve tecrübenin rehberliğinden istifade etmektir. Anlık tepkiler, anlık reaksiyonlar, geçici çözümler bizi neticeye götürmez. Çok boyutlu düşünmek, uzun vadeli düşünmek ve son derece sağlam, etkili, kalıcı çözümler üretmek durumundayız. Terör karşısında, güvenlik tedbirleri kadar artık sosyolojinin, psikolojinin, iktisadın, diplomasinin birikimlerinden de istifade etmek zorundayız ve biz artık bunu yapıyoruz. Aynı şekilde, bazı ülkeler tarafından Türkiye aleyhine kampanyaya dönüştürülmek istenen 1915 olayları karşısında da biz, popülist, kavgacı bir söylem, anlık reaksiyon yerine, tarihin, bilimin rehberliğinden faydalanmak zorundayız ve bunu da yapıyoruz."

'BİLİMİN BOŞ BIRAKTIĞI ALANI IRKÇI VE AYRIMCI İSTİSMARCILAR DOLDURACAKTIR'

Başbakan Erdoğan, "Biz, haksız, hukuksuz, art niyetli, ırkçı ve ayrımcı kampanyalar karşısında, sadece ve sadece belgelerle, bilgilerle, arşivlerimizle ve bilimin diliyle, bilimin metotlarıyla konuşacağız" dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz, parlamentolardaki oylamaları değil, kütüphaneleri, arşivleri, bilimsel araştırmaları dikkate alacak, karşı tezlerimizi sağlam temeller üzerinde dünya kamuoyuyla paylaşacağız. O sebeple, bilim camiamızdan, araştırmacılardan, üniversitelerimizden ben özellikle rica ediyorum; Lütfen, yakın tarihimize ilişkin çalışmalara çok daha fazla ağırlık verelim. Üniversitelerde bölümlerle, kürsülerle, enstitülerle, yakın tarih çalışmalarını daha da yoğunlaştıralım, daha cazip hale getirelim. Unutmayalım ki, bilimin boş bıraktığı alanı işte son günlerde gördüğümüz gibi, popülist siyasetçiler, ırkçı ve ayrımcı istismarcılar dolduracaktır. Biz buna izin vermeyeceğiz. Sabırla hareket edecek, tüm iddia ve ithamlar karşısında belgelerle, bilgilerle cevaplarımızı vereceğiz. Bilim ve teknolojiyle, ARGE ve yenilikçilikle, güçlü KOBİ'ler, güçlü bir sanayi, güçlü bir ekonomi inşa ettiğimiz kadar; güçlü bir siyaset, güçlü bir diplomasi ve dünya meselelerine katkı sağlayan güçlü bir bilim altyapısını da inşallah hep birlikte oluşturacağız."

'TAKLİT ETMEYİ TERCİH EDEN TOPLUMLAR SÜRECİ GERİDEN TAKİP ETMEYE MAHKUM'

Başbakan Erdoğan, "Bilgiyi elinde bulunduran, bilimi kalkınma için seferber edebilen toplumlar, başta ekonomi olmak üzere her alanda çok önemli avantajlara sahip oluyorlar. Bilgi ve teknolojiyi üretmek yerine, taklit etmeyi, ithal etmeyi tercih eden toplumlar ise, süreci her zaman geriden takip etmeye mahkum kalıyorlar. Taklit, bir dereceye kadar tatmin edici olabilir ama rekabette asla ve asla üstünlük sağlamaz, avantaj getirmez. Şunu samimiyetle ifade etmek durumundayım: Biz milletçe, her konuda, her alanda, ikinci, üçüncü, dördüncü olmayı değil, birinci olmayı hedeflemek, her zaman birinci olma iddiasıyla hareket etmek zorundayız. Aslında biz bu özgüvene sahibiz" diye konuştu.

'BİLİM VE BİLGİ, HİÇ TARTIŞMASIZ İNSANLIĞIN ORTAK MİRASIDIR'

Başbakan Erdoğan, "İnsanlık tarihinden örneğin, Bağdat'ın, Kurtuba'nın, Gırnata'nın İskenderiye'nin, İstanbul'un kütüphanelerini çıkardığınızda, emin olun geriye hiçbir şey kalmaz. Harezmi'yi, Cezeri'yi, Ali Kuşçu'yu, Piri Reis'i, El Kındi'yi, Gazali'yi, Farabi'yi, Akşemseddin'i bunları zikretmeden, isimlerini anmadan bilim tarihi yazılamaz. Astronomi denildiğinde akla sadece Kopernik'in gelmesi, Ali Kuşçu'ya haksızlık olur. Fizik denildiğinde, Newton kadar Cabir Bin Hayyan'ı anmamak, aleni bir ayrımcılık olur" dedi. Erdogan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kan dolaşımı, anestezi, verem, katarakt ameliyatı, mikrop kavramı, bizim medeniyetimizin isimleri anılmadan, onların bilimlere katkıları zikredilmeden izah edilemez. Bilim ve bilgi, hiç tartışmasız insanlığın ortak mirasıdır. Hiç kimse, hiçbir toplum, hiçbir medeniyet, bilimi, kendi tekelinde göremez, kendinden menkul kabul edemez. Elbette burada şu hususu bir kez daha vurgulamak durumundayım; Tarihiyle sadece övünmek, bizim tercih edeceğimiz bir yol asla değildir. Tam tersine biz, tarihimize bakarak, tarihimizi iyi okuyarak, oradan aldığımız güç, cesaret ve özgüvenle bugünü ve yarını inşa etmek durumundayız. Biz milletçe, bilim konusunda da, tarihimize bakarak, tam bir özgüven içinde geleceği şekillendirmek durumunda ve sorumluluğundayız. Sahip olduğumuz mirası ne kadar iyi değerlendirir, üzerine ne kadar koyabilirsek, o kadar övünmeye hakkımız olur. Aksi takdirde övünme, avunmanın ötesine geçemez."

'9 YILDA, 89 YENİ ÜNİVERSİTE KURDUK'

Başbakan Erdoğan, "Bir yerlerden taklit ederek, ithal ederek kurduğunuz sistemler, kuruluşlar, fabrikalar, gün gelir eskir ve yerine yenisini koymakta zorlanırsınız ama kendi ürettiğiniz bilgiyle, kendi yetiştirdiğiniz elemanlarla, kendi iş gücünüzle ve beyin gücünüzle eskiyenlerin yerine çok daha yenisini, çok daha iyisini inşa edebilirsiniz. İşte burada eğitimin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Okul açmanın, eğitime yatırım yapmanın, fabrika açmak kadar, hatta ondan çok daha fazla önem ve hayatiyet arz ettiği burada daha iyi görülüyor. Hükümet olarak, bu gerçekten yola çıkarak, 9 yılda tam 169 bin yeni dersliği eğitim sistemimize kazandırdık. Yine 9 yılda, 89 yeni üniversite kurduk, bu üniversitelerin gelişmesini ciddi imkanlarla destekledik. 81 vilayetimizin tamamında, hiçbir ayrıma gitmeksizin, eğitimin, öğretimin, okullaşmanın önündeki tüm engelleri kaldırmak için tarihi nitelikte bir seferberlik başlattık" diye konuştu.

'GIPTA İLE SÖZÜ EDİLEN BİR ÜLKEYİZ'

Başbakan Erdoğan, "Sadece Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar'da değil, Avrupa'da ve diğer gelişmiş bölgelerde dahi, ARGE ve yenilik konularında gıpta ile sözü edilen bir ülkeyiz. Dünyadaki önemli kuruluşlar, ARGE çalışmalarında işbirliği için ülkemizi tercih etmeye başladılar. Bugün, otomobilden beyaz eşyaya, sanayi üretiminde kullanılan makinelerden insansız hava araçlarına ve NATO'nun kullandığı kripto sistemlerine kadar her alanda, memnuniyetle söyleyebilirim ki; mühendislerimizin ARGE çalışmalarının imzası var" dedi.

- Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: Türkiye'yi Sıkıştırma Gayretinin İçine Girdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de gerçekleştirilen operasyonlarda 2 suç örgütü çökertildi
    08:14 İzmir'de gerçekleştirilen operasyonlarda 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı
    08:12 İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli, İzmir İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen MİT destekli şafak operasyonunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı
    08:11 Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, kendilerine muhalif olarak gördükleri kişilere tehditler savurmak, baskı yapmak ve seçim irtibat bürosu açılışlarında terörü ve teröristi öven örgütsel sloganlar atmakla suçlanıyor. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda ise ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:06 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İzmir merkezli düzenlenen 'MAHZEN-13' operasyonlarında, Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun liderlik ettiği 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlar sonucunda elebaşları dahil olmak üzere toplamda 25 şüpheli gözaltına alındı.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı
    08:05 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonda, şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı
    08:01 Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı

    Bitlis-Baykan kara yolunda meydana gelen heyelanın ardından ekiplerin çalışması sonucu yol kontrollü olarak trafiğe açıldı. Heyelan sırasında yoldan geçen bir otomobildeki kişiler son anda kurtuldu. Toprak yığını ve kaya parçalarının temizlenmesinin ardından yol tekrar araç geçişlerine açıldı.

  • Para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada ifadeler ortaya çıktı: Çantayı onun dediği yere götürdüm
    07:58 Para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada ifadeler ortaya çıktı: Çantayı onun dediği yere götürdüm

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturmada, İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz ve CHP'ye satılan binanın sahibi Ali Rıza Braka'nın ifadeleri ortaya çıktı. Braka, CHP'den bir kişi ile görüştüklerini ve sonuçta 41 milyon TL bedelle taşınmazları satmayı kabul ettiklerini belirtirken, Yılmaz "Ben sadece benden yardım isteyen Fatih Keleş'i kırmayarak bir çanta parayı aldım ve onun dediği yere götürdüm" dedi.

  • Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi
    07:51 Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın ''Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan'' dediğini öne sürdü.


Advertisement