Batıl İnançlarda "E-hurafe" Dönemi - Son Dakika
Güncel

Batıl İnançlarda "E-hurafe" Dönemi

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Civelek: "Daha çok yetişkinlerin itibar ettiği eski batıl inançlar, günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak dijital ortamlardaki fallar, elektronik postalar ve kısa mesajlarla kendini gösteriyor" "Bu maili 10 kişiye göndermezseniz.

02.03.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELİM BOSTANCI - Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, daha çok yetişkinlerin itibar ettiği eski batıl inançlar ve hurafelerin teknolojinin gelişmesine bağlı olarak dijital ortamlardaki fallar, elektronik postalar ve kısa mesajlarla kendini gösterdiğini söyledi.

Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aldatmaya yönelik hurafelere eğitimli-cahil, pek çok insanın inandığını, özellikle kadınların batıl inançların yanı sıra fal, büyü ve sihir gibi davranışlara itibar ettiğini anlattı.

Kurşun döktürmek, başkasına verirken bıçağa tükürmek, akşamları evi süpürmemek, iki bayram arasında nikah yapmamak, gece tırnak kesmemek gibi batıl inançlar ve hurafeleri bazı kişilerin adeta dini hüküm zannettiklerine dikkati çeken Civelek,  "Bu batıl inançlar akla, mantığa uymayan, İslam dininin emirleriyle hiç bağdaşmayan saçmalıklardır. Bunlara inananlara hayret etmemek ve üzülmemek elde değil" dedi.

Civelek, gerçek İslam bilginlerinin batıl inançlarla asırlar boyu mücadele ettiğini ancak hurafe ve yanlış adetlerin kökünün kurutulamadığını dile getirdi.

Teknolojik hurafeler

Hurafelere inanan insanların zaaflarından istifade edildiğini kaydeden Civelek, büyü, sihir gibi bazı batıl inançların kötü yorum sonucunda tehlikeli hal alabileceğine işaret etti.

Sihir ve büyü yapmak kadar Müslüman'ın herhangi problemini çözmek için büyücüye gitmesinin de aynı şekilde günah olduğunu dile getiren Civelek, "Daha çok yetişkinlerin itibar ettiği eski batıl inançlar, günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak dijital ortamlardaki fallar, elektronik postalar ve kısa mesajlarla kendini gösteriyor. 'Bu maili 10 kişiye göndermezseniz başınıza felaket gelir' gibi bütün maillerde, siyasi veya maddi menfaatler vardır, bunları göndermemekle kimse vebal altına girmez aksine göndererek bunlara alet olmak, vebal altında bırakabilir" şeklinde konuştu.

Civelek, "mucizeyle karşılaşacaksınız" diye gönderilen maillerin cahil kişilerce yazıldığının ortada olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şehitlerimiz için Fatiha zinciri oluşturuyoruz, bu maili alan herkes 3 Fatiha okusun ve bu maili 3 kişiye göndersin, bu iletiyi aldıysan, artık siz de salavat zincirinin parçası oldunuz demektir, yapmanız gereken, 5 salavat getirmek ve bunu en az 20 kişiye göndermektir' gibi mailler aklın, mantığın kabul edeceği şeyler değildir. 'Fatiha veya salavat zinciri oluşturuyoruz' demek, uygun değildir. Herkes istediği kadar okuyabilir. Allah-u Teala'nın ve Peygamber Efendimizin ismini böyle işlere alet etmek çok çirkindir. Bu tür maillerde, siyasi veya maddi menfaatler vardır. Bu tür maillerle, mail adreslerinin reklamı yapılıp, spam mail arayanlara, adres bulunmaya da çalışılıyor. Bunları kimseye göndermeyin, çöpe atın, kafanıza da takmayın."

Civelek, vatandaşların bu tür batıl hurafelere aldanmamak ve zararlarından korunmak için İslam konusunda uzman kişilerin görüşlerine itibar etmesi, şüpheye düşülen durumlarda Kur'an-ı Kerim, hadisler ve İslam bilginlerinin eserlerine başvurulması gerektiğini kaydetti. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Batıl İnançlarda 'E-hurafe' Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement