Bejan Matur Silah Onların Güvencesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Bejan Matur Silah Onların Güvencesi

'Dağın Ardına Bakmak" Adlı Söyleşide Bejan Matur, "Kürt Sorununa Klişe Yaklaşımlardan Uzak Bir Açıyla Bakmak Gerekir" Dedi.

17.03.2011 16:58

'Dağın ardına bakmak" adlı söyleşide bejan matur, "kürt sorununa klişe yaklaşımlardan uzak bir açıyla bakmak gerekir" dedi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde dün gerçekleştirilen söyleşide konuşan Matur 'Dağın Ardına Bakmak' adlı kitabıyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

'Dağın Ardına Bakmak' adlı kitabını bir kardeşlik kitabı olarak tanımlıyor Yazar Bejan Matur. Toplum tarafından sürekli vurgulanan -biz kardeşiz- tanımının altını doldurmak gerektiğini söyleyen Matur şunları söylüyor:

" Sürekli bir kutuplaşma yaşıyoruz toplumda. Ortak olan kavramları ve ortak dilimizi yitiriyoruz. Yeni bir siyaset ve yeni bir dil ortaya koymayı umut ederek, kitabımda günlük siyasi karmaşanın ardında kaybolan ve unutulan insanı hatırlatmaya çalıştım."

"Kardeş Olduğumuzu Hatırlatmak İstedim"

Kaleme aldığı kitabında yer alan hikayelerde alışıla gelmiş şablonlardan uzak, insan ruhuna ait hakikati anlatmaya çalıştığını vurgulayan Matur, "İçinden geldiğim bir toplumu anlattım. Ben Kürt ve Alevi bir aileden geliyorum. Dağa çıkmış, hala dağda olan, ceza evinde yatmış ve sürgünde olan birçok tanıdığım var. Kitabımda yer verdiğim insanlar politik insanlardı. Hayatlarını vermişlerdi.

Hasbel kader hayatta kalmışlardı. Çoğu hikayesini hiç anlatmamıştı. Anlatılan hikayeler ise sarsıcıydı ve yaşanan travmayı tüm açıklığıyla ortaya koyuyordu. Ama benim kitapta yansıtabildiklerim yalnızca bir katre. Amacım ise oradaki insanları anlatmak ve hayatımızda büyük izler bırakan bu süreci konuşabilmek ve kardeş olduğumuzu bir kez daha hatırlatabilmekti" dedi.

"Silah Onların Güvencesi"

Kandil ve Mahmur'da yaşayan militanların hikayelerine yer veren Matur, dağdakilerin silahı güvence olarak gördüklerini ifade ederek sözlerine şunları ekledi:

"Kandil'de var olan yapı bir bakışta anlaşılabilecek bir özellikte değil. Aksine orada var olan her şey postmodern bir dini oluşumun izlerini taşıyor. Tek bakışta anlaşılamayacak bu garip yapı içinde silah bir güvence olarak görülüyor. Bu durumun bu hale gelmesinin soru ve cevabını bence iki tarafın soru ve cevabı olmalıdır.

Kürtler neden kendilerine güvenmek için başka özelliklere sahip değiller? Çünkü sen o insanları yok sayarsan, o kadar ezersen, haklarını elinden alırsan, dilini konuşturmazsan ve kendine yabancılaştırırsan güvenilebilecek tek silah kalır maalesef. Silahın güvence olmayacağını başka güvenli alanların olduğunu toplumun o insanlara anlatması ve entegre etmesi lazım."

Matur, Türkiye'de yaşanan gelişmelerin umut verici olduğunu belirtirken, artık bu konuları konuşmanın ileride bölge ve dünyada söz sahibi olacak olan ülkemizin geleceği için çok önemli adımlar olduğunu ifade ederek sözlerini bitirdi.

Program Yazar Bejan Matur'un kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Bejan Matur Silah Onların Güvencesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement