Beyin Ameliyatlarında Robot Devrimi - Son Dakika
Güncel

Beyin Ameliyatlarında Robot Devrimi

Çinli bilim adamları, Japon meslektaşları ile birlikte, beyin damar hastalıklarına ameliyatla müdahalede insan eline göre 10 kat daha az titreyen robot sistemi geliştirdiklerini açıkladılar.

10.01.2012 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çinli bilim adamları, Japon meslektaşları ile birlikte, beyin damar hastalıklarına ameliyatla müdahalede insan eline göre 10 kat daha az titreyen robot sistemi geliştirdiklerini açıkladılar.

BBC'nin haberine göre Çin, hassas beyin ameliyatlarını gerçekleştirmek üzere geliştirilen robot sistemleri konusunda dünyada yavaş yavaş söz sahibi olmaya başlıyor.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya konuşan Beihang Üniversitesi Robot Enstitüsü'nden Profesör Wang Tianmiao 'yöntemin hayvanlar üzerinde denenmesinin tamamlandığını, ayrıca kalp ve damarlara ilişkin hastalıklar ile serebrovasküler (beyin damarları ile ilgili) hastalıkların tedavisinde uygulanan cerrahi müdahalede uygulanabilirliğinin ve etkinliğinin kanıtlandığını' söyledi.

Robot sistemi; ana kontrolör, bağlantı uçları ve görüntü navigasyon sistemini içeren bir ekrandan oluşuyor.

Doktorlar ekrana yansıyan üçboyutlu kan damarı görüntüleri sayesinde ameliyatı ana kontrolör ile uzaktan yürütüyor ve robot uçlarını harekete geçirerek, kan damarlarına tüp yerleştirebiliyor.

Tüplerin içindeki sensörler ise tüp ve damar duvarı arasındaki bağlantının kurulmasını temin ediyor.

2009 yılında başlayan proje, Japonya merkezli Kagawa Üniversitesi ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri Hastanesi ile Beihang Üniversitesi'nin ortak çalışması.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri Hastanesi'nin Beyin Cerrahisi Departmanı Direktörü Profesör Tian Zengmin, sistemin, doktorların radyasyona maruz kalma riskini de ortadan kaldırdığını söyledi. Araştırmanın, 20 milyon yuana (yaklaşık 6 milyon YTL) mal olduğu ve çoğunlukla iki ülkenin araştırma fonları aracılığıyla finanse edildiği öğrenildi.

Beyin ameliyatlarında hassas, mikroskobik müdahalelerde bulunabilecek bir robot geliştirmek için NASA da dahil pek çok ülkenin bilimsel kurumları çalışmalar yürütüyor.

Son olarak Kasım ayında Avrupa Birliği dört ülkeden uzmanların yer aldığı ROBOCAST projesi ile nöroşirurji ameliyatları için önemli bir atılım kaydettiklerini duyurmuştu.

Gelecekte tümör, epilepsi, Parkinson ve Tourette sendromu gibi hastalıklarda kullanılabileceği belirtilen robot el, 13 şekilde hareket edebiliyor. Normalde bir cerrahın eli ise ancak dört şekilde hareket edebiliyor. Uzmanlara göre robot el, insan eline göre 10 kat daha az titriyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Beyin Ameliyatlarında Robot Devrimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement