Bifo & Fazıl Say Festivali 14 Aralık'ta - Son Dakika
Kültür Sanat

Bifo & Fazıl Say Festivali 14 Aralık'ta

Bifo & Fazıl Say Festivali 14 Aralık\'ta

Fazıl Say'ın dünyada ses getiren dört eserinin Türkiye Prömiyeri ile Bifo & Fazıl Say Festivali 14 Aralık'ta başlıyor.

09.12.2012 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlk kez gerçekleştirildiği 2010 yılından bu yana klasik müzik tutkunlarının

heyecanla beklediği BİFO& Fazıl Say Festivali, bu yıl 14, 15 ve 16 Aralık tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Üç konseri kapsayan etkinlikte, Fazıl Say'ın yeni dört yapıtının Türkiye prömiyeri gerçekleşecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), aralık ayında üç özel konserle Fazıl Say'la buluşacak.. Borusan Kültür Sanat'ın ilk kez 2010 yılında gerçekleştirdiği BİFO & Fazıl Say Festivali'nin ikincisi 14–16 Aralık tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. BİFO & Fazıl Say Festivali'nde, Fazıl Say'ın ses getiren dört yeni yapıtı, Hezarfen, Viyolonsel ve Piyano Sonatı "Dört Şehir", Panter ve Universe'ün Türkiye prömiyerleri yapılacak.

BİFO& Fazıl Say Festivali'nin ilk konseri 14 Aralık'ta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleşecek. 15 Aralık'taki konserde Fazıl Say'a Borusan Quartet, Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi ve sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu ve Nihan İnan eşlik edecek. 16 Aralık'ta, etkinliğin son konserinde yine Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Fazıl Say'la birlikte sahnede olacak.

Festival ''Hezarfen Ney Konçertosu"nun Türkiye prömiyeri ve Mezopotamya Senfonisi ile başlıyor

14 Aralık Cuma akşamı BİFO Onursal Şefi Gürer Aykal'ın yöneteceği konserin ilk bölümünde, Fazıl Say'ın dünya prömiyerini BİFO ile birlikte Almanya'nın Mannheim kentinde yaptığı "Hezarfen" adlı ney konçertosunun Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. İkinci bölümde ise Say'ın hem günümüz Ortadoğu'sunu, hem tarih boyunca Mezopotamya kültürünü anlattığı, tüm dünyada yankı uyandıran eseri "Mezopotamya" adlı senfonisi seslendirilecek. Konserde BİFO ve Fazıl Say'a Burcu Karadağ (ney), Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar), Carolina Eyck (theremin), Çağatay Akyol (blokflüt) ve Bülent Evcil (bas flüt) eşlik edecek.

Borusan Quartet ve Fazıl Say'dan "Dört Şehir" prömiyeri

15 Aralık Cumartesi akşamı, Say'ın piyano ve viyolonsel sonatı "Dört Şehir"in Türkiye'de ilk defa seslendirileceği konserde, sanatçının oda müziği yapıtlarına da yer verilecek. Say'ın "Boşanma" adlı dörtlüsünü Borusan Quartet, nefesli sazlar beşlisi için yazdığı "Alevi Dedeler Rakı Masasında"yı da Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi Fazıl Say ile birlikte seslendirecek. Behçet Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin'in şiirlerinin seslendirileceği, Say'ın piyano ve soprano için yazdığı "Ses"te ise sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu, Nihan İnan ve Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar) Fazıl Say'a eşlik edecek.

BİFO& Fazıl Say Festivali ''Panter" ve "Universe"ün Türkiye prömiyerleri ile sona erecek

Festivalin, BİFO'nun Fazıl Say'la sahne alacağı, son konserini yine Gürer Aykal yönetecek. Konserin ilk bölümünde Schumann'ın La Minör Piyano Konçertosu, ardından Say'ın yirmi dört yaşındayken Berlin'de bestelediği konçertosu "İpekyolu" seslendirilecek.

İkinci bölümde ise Say'ın "Panther" ve "Universe" adlı eserlerinin Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. "Panther", Dortmund Konser Salonu'nun 10. yılı onuruna sipariş edildi ve Say bu yapıtı Rainer Maria Rilke'nin ''Der Panther"  adlı şiiri üzerine besteledi.

"İstanbul" ve "Mezopotamya" senfonileri ile tüm dünyada yankı uyandıran Fazıl Say'ın üçüncü senfonisi olan "Universe" ilk kez Ekim ayında Avusturya'nın  Salzburg kentinde seslendirildi ve büyük beğeni topladı. Yapıt, Evrenin Genişlemesi, Venüs, Jüpiter'de Fırtına, Dünya Benzeri Gezegen Gliese 581 g, Supernova ve Karanlık Madde bölümlerinden oluşuyor. Say bu yapıtıyla, daha önce orkestralarda hemen hemen hiç kullanılmayan theremin, daxophone ve vibratone gibi birçok yeni enstrüman ile klasik orkestra anlayışına da yeni bir bakış açısı getiriyor.

Say: "BİFO ile çalmak her zaman heyecan verici"

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile birlikte çok sayıda konsere imza atan Fazıl Say, BİFO & Fazıl Say Festivali'ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu, "Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile kurulduğu günden bu yana heyecan verici birlikteliğimiz devam ediyor. Orkestra ile Gürer Aykal yönetiminde pek çok konser gerçekleştirdik. Pek çok eserim Türkiye'de ilk kez seslendirildi. Türkiye turneleri, Avrupa turneleri gerçekleştirdik beraber. Artık müzik dili olarak bir uyum bulduk. Beraber büyümenin, yükselmenin ve genişlemenin uyumu, müzik içindeki güzelliğidir ulaşmaya çalıştığımız. Her iki yılda bir BİFO & Fazıl Say Festivali'ni düzenliyoruz. Bu festivallerde orkestra benim yeni eserlerimi yorumluyor. Beraber çalışıyoruz. Uzun provalardan sonra konserler veriyoruz. CD kayıtları yapıyoruz.

Bu yılki festival programımızda "Mezopotamya" ve "Universe" adlı senfoniler, "Hezarfen" Ney Konçertosu ve "İpekyolu" Piyano Konçertosu var. Ayrıca, orkestra elemanlarından oluşan gruplar ile de oda müziği konserleri var. Yaylı sazlar dörtlüsü için Boşanma (Borusan Quartet ile), nefesli sazlar beşlisi için "Alevi Dedeler Rakı Masasında", lirik soprano ve orkestra için yazılan "Der Panther", çello ve piyano sonatı "4 Şehir" bunlardan bazıları."

BİFO & Fazıl Say Festivali

Program

14 Aralık 2012 Cuma

Yer: Lütfi Kırdar UKSS

Saat: 20.00

Gürer Aykal, Şef

Burcu Karadağ, ney

Aykut Köselerli, vurmalı çalgılar

Fazıl Say, piyano

Carolina Eyck, theremin

Çağatay Akyol, blok flüt

Bülent Evcil, bas flüt

Say: Ney Konçertosu, "Hezarfen", Op. 39 (Türkiye prömiyeri)

Say: 2. Senfoni, "Mezopotamya", Op. 38

Bilet fiyatları: 1. Kategori: 200TL, 2.Kategori: 150TL, 3. Kategori: 100TL, 4. Kategori: 50TL

FAZIL SAY'LA ODA MÜZİĞİ

15 Aralık 2012 Cumartesi

Yer: Lütfi Kırdar UKSS

Saat: 20.00

Say: Beşli, "Alevi Dedeler Rakı Masasında"

Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi

Bülent Evcil, flüt

Ferhat Göksel, klarnet

Cem Akçora, korno

Sezai Kocabıyık, obua

Selim Aykal, fagot

Say: Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Op. 29, "Boşanma"

Borusan Quartet

Say: Piyano ve Viyolonsel için Sonat, Op. 41 (Türkiye prömiyeri)

Fazıl Say, piyano

Çağ Erçağ, viyolonsel

Say: "Ses", Piyano ve Soprano için, Op. 40

1. Bir Bahar Dalıyla (Şiir: Behçet Aysan)

2. Odasında Bir Evin (Şiir: Metin Altınok)

3. Sivas Acısı (Şiir: Aziz Nesin)

Fazıl Say, piyano

Tülay Günal, anlatıcı

Dilruba Bilgi, soprano

Senem Demircioğlu, soprano

Nihan İnan, soprano

Aykut Köselerli, vurmalı çalgılar

Bilet fiyatları: 1. Kategori: 120TL, 2.Kategori: 80TL, 3. Kategori: 60TL, 4. Kategori: 40TL

16 Aralık 2012 Pazar

Yer: Lütfi Kırdar UKSS

Saat: 20.00

Gürer Aykal, şef

Fazıl Say, piyano

Christina Oelze, soprano

Carolina Eyck, theremin

Aykut Köselerli, vurmalı çalgılar

Schumann: Piyano Konçertosu, La minör, Op. 54

Say: İpekyolu, Op. 4

I. Ak Güvercin-Kara Bulutlar

II. Hint Dansları

III. Massacre

IV. Toprak Ana'nın Türküsü

Say: "Panter", Lirik soprano ve orkestra için Lied, Op. 37b (R.M. Rilke) (Türkiye prömiyeri)

Say: 3. Senfoni, "Universe" (Türkiye prömiyeri)

Bilet fiyatları: 1. Kategori: 200 TL, 2.Kategori: 150 TL, 3. Kategori: 100 TL, 4. Kategori: 50 TL

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Bifo & Fazıl Say Festivali 14 Aralık'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement