Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Tutarları Belirlendi - Son Dakika
Ekonomi

Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Tutarları Belirlendi

Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere yapılacak...

02.06.2013 08:54

Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere yapılacak destekleme ödemesi miktarları belirlendi Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere yapılacak destekleme ödemesi miktarları belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

-DESTEKLEME ÖDEMESİ İÇİN ARANACAK ŞARTLAR-

Destekleme ödemesi için; Örtüaltı üretim yerinin Örtaltı Kayıt Sistemi'nde (ÖKS) açık alanda üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olması; Biyolojik veya biyoteknik mücadelede kullandığı bitki koruma ürününe ait faturaya sahip olması; 28123 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik gereği üretici kayıt defteri kayıtlarını tutması; Destekleme başvurusunda bulunulacak alanda tüm bitki koruma faaliyetlerini bakanlık tarafından belirlenen entegre mücadele prensiplerine göre gerçekleştirmiş olması; Bu Tebliğ kapsamında destekleme başvurusunda bulunulan bitki koruma ürünlerinin Bakanlık tarafından belirlenmiş olan ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması; Örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması; Üreticilerin zeytinde Zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon+tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 60 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi veya toplam 60 dekar ve üstü olacak şekilde birleşen üreticilerin ortak başvuru yapması ve başvuru yapılan alanda tüm üreticilerin uygulama yapması gerekiyor.

-DESTEKLEME MİKTARI-

Türkiye'de bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtü altında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları şunlar:

Örtüaltı (paket): 430 TL/da Açıkalan(pak.): 60TL/da

ÜRÜN B.LOJİK MÜC. B.TEKNİK MÜC.

DESTEK MİK.(TL/da) DES. MİK.(TL/da)

-Ö.altı(Domates, biber

Patlıcan, hıyar, kabak) 330 100(feromon+tuzak)

-Turunçgil 30 30(feromon+tuzak

20(yalnızca feromon)

-Domates(açıkta) - 30

-Elma - 30

-Bağ - 30

-Zeytin - 15

-Kayısı - 30

-Nar 30 -

Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyve Sineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 30TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 20 TL/da, olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.

Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek.

-DESTEKLEME ÖDEMESİ BAŞVURUSU VE DEĞERLENDİRİLMESİ-

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri şöyle:

"Kayısı için 28 Haziran 2013; Elma ve bağ için: 29 Ağustos 2013; Açıkta domates ve zeytin için 30 Eylül 2013; Turunçgil ve nar için: 31 Ekim 2013; Örtüaltı için 31 Aralık 2013 tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvurulur."

-DESTEKLEMEDEN KAMU KURUM VE KURULUŞLARI YARARLANAMAYACAK-

Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak. Bakanlığın desteklemelerinden faydalanması yasaklanmış olan üreticiler biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklemelerinden de faydalandırılmayacak. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklemelerinden yararlanmak için başvuran üreticilerin ürünlerinde MRL değerlerinin üstünde pestisit kalıntısı tespit edilirse bu üreticiler desteklemelerden men edilecek.

Öte yandan, üreticilerin beyan ve belgelerinde gerçeğe aykırılık tespit edilmesi halinde, sorumlular hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Tutarları Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement