Böbreklerindeki Taş, Oğullarını Yaşama Bağlamaya Engel Olmamıştı - Son Dakika
Yerel

Böbreklerindeki Taş, Oğullarını Yaşama Bağlamaya Engel Olmamıştı

Bursa'da, oğulları böbrek nakli bekleyen, ancak böbreklerinde 7 milimetre çapında bulunan taş bulunan iki babanın organlarını, ameliyatla alıp, dışarıda masada özel bir yöntemle taşları kırıldıktan sonra oğullarına başarıyla nakleden...

19.01.2013 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, oğulları böbrek nakli bekleyen, ancak böbreklerinde 7 milimetre çapında bulunan taş bulunan iki babanın organlarını, ameliyatla alıp, dışarıda masada özel bir yöntemle taşları kırıldıktan sonra oğullarına başarıyla nakleden Prof. Dr. Bülent Oktay, dünyada rutin olmayan bir yöntemi uyguladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Oktay, cerrahi müdahalenin gerçekleştirildiği özel hastanede, ameliyat ettiği Selahattin Taç (29) ve Ümmet Yangın (24) ile düzenlediği basın toplantısında, böbreğin sürekli taş yapmasının böbreğin verilmesine engel olduğunu belirtti.

Buna karşılık tek taşlar ve tekrarlamayan taşlar olduğu durumlarda, mevcut taşı almak şartıyla böbrek naklinin yapılabileceğini ifade eden Oktay, "Rutin uygulama, bu taşların ameliyattan önce alınıp taşsız hale getirilip bir süre takip edildikten sonra böbrek nakline gidilmesi şeklindedir. Ancak bu iş, vericiye iki ayrı ameliyat yükler. Taş kırma, taştan kurtarma ameliyatı olacak. Aradan bir süre geçecek ve sonra da böbreğini vermek için ameliyat olacak. Biz bu iki külfeti üst üste bindirmeyelim diye bu işi tek seansta yapmayı planladık ve dünyada rutin uygulanmayan bir yöntemi uyguladık" diye konuştu.

Gerekli ekipmanın olması durumunda böbrekteki taşın dışarıda kırılabileceğini ifade eden Oktay, şöyle devam etti:

"Böbrek zaten çıkarılıyor nakledilmek için. Çıkarıldıktan sonra özel bir masa var. Sıcak ortamda oksijensizlikten çok etkilendiği için bu masada özel soğutucu bir sıvıdan geçiriliyor. İçindeki taşı o sırada böbrek dışardayken kırmak mümkün. Dünyadaki yayınlarda ne yapıldığına baktığımız vakit, sadece düz olan, ince, uzun bükülmeyen üreteroskop dediğimiz özel cihazla kanaldan girilip böbreğin çıkışındaki taşlara müdahale edilebilmiş. Ama tıbbi yayınlarda, böbreğin içine kıvrılabilir kabloya benzer, kumandayla kıvrılabilir özel cihazla, böbreğin havuzcuklarında dolaşıp taşı bulup orada lazerle kırıp, böbreği taşsız hale getirip nakletmeyle ilgili bir yayın yok. Biz yayınlayacağız bunu. Onun için hem tıbben değerli hem bizim için hem hastalar için değerli bir yöntem."

Oktay, taşlı bir böbreğin nakledilmesi durumunda problemlerle karşılaşılabileceğini dikkati çekerek, "Böbreğin bir siniri yok. Zarından sıyrılıp nakledildiği için de normal kişilerde çekilen ağrıyı, nakilli böbrek hissetmez. Taş, hastanın hiç haberi olmadan idrar yollarını tıkar ve böbrek kaybolma riskiyle karşı karşıya kalır. Biz bu riski ortadan kaldırmak için ve hastayı iki kez ameliyattan sakınmak için daha evvel uygulanmamış bir yöntemi uyguladık. Hastaların sağlık durumu son derece iyi" dedi.

-Hastaların sağlık durumu iyi-

Babasından alınan taşlı böbreğin özel bir yöntemle taşlarının kırılması ve kendisine nakledilmesiyle sağlığına kavuşan Selahattin Taç da yaklaşık dört yıldır diyalize bağlı bir şekilde yaşadığını, iki yıl önce kadavra listesine yazıldığını, diyalize bağlı olduğu için de çalışamadığını söyledi.

Kadavradan böbrek çıkmayınca, babası Alaattin Taç'tan, kendisine böbrek nakledildiği anlatan Taç, "Böbreğimi babamdan aldım. Şu an çok şükür iyiyim. 4 yıldır bekliyordum, diyalize giriyordum. Çalışamıyor, babama yardım edemiyordum. Şimdi çok şükür iyiyim, çalışabilirim. Eski işime başlayacağım. Kaynakçıydım yine aynı işi yapacağım" dedi.

Selahattin Taç'ın babası Alaattin Taç da arkadaşlarının tavsiyesi üzerine özel bir hastaneye geldiklerini, bir hafta içinde bütün tahlillerin yapıldığını ve kendi böbreğinin oğluna nakledildiğini anlattı. Alaattin Taç, yaklaşık 7 yıldır böbreğinde 7 milimetre çapında taş olduğunu belirterek, "Özel bir yöntemle taşları temizlediler. Oğlum sağlığına kavuştu, çok memnunum" diye konuştu.

Ümmet Yangın da kendisine 3 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu ve o zamandan beri tedavi gördüğünü belirterek, "Daha önce böyle bir rahatsızlığım yoktu. Bu yüzden böbrek nakli yapmayı düşünmediler. Ama son zamanlarda böbreklerimin çalışması düşünce babamın böbreğinin uyduğunu söylediler. O yüzden babamdan aldılar, bana naklettiler. Allah'a şükür sağlığıma kavuştum. Bağışlanan her organ, bir insanın canını kurtarır. Bu rahatsızlık ağrı yapıyor, uykusuzluğa neden oluyor, sosyal hayatı da etkiliyor. Hareket etmeyi dahi engelliyor" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Büşra Nur Özcan/ Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Böbreklerindeki Taş, Oğullarını Yaşama Bağlamaya Engel Olmamıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement