Bodrum Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem 15 Ocak'ta - Son Dakika
Güncel

Bodrum Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem 15 Ocak'ta

Bodrum Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem 15 Ocak\'ta

Ertuğrul Firkateyni kazısında yeni dönem 15 Ocak'ta Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen toplantıda, Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında batan ve 550 Türk denizcisinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni için başlatılan kazı çalışmalarının 2016 yılı programı hakkında bilgi verildi.

12.01.2016 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ertuğrul Firkateyni kazısında yeni dönem 15 Ocak'ta

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen toplantıda, Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında batan ve 550 Türk denizcisinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni için başlatılan kazı çalışmalarının 2016 yılı programı hakkında bilgi verildi. Yeni dönem çalışmalarının 15 Ocak- 15 Şubat arası sürdürüleceği belirtildi.

Bodrum Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) ve Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Kaptan Tufan Turanlı, bugün Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nde basın toplantısı düzenledi. 2007 yılında başlatılan ve bu yıl sürecek kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Kazadan sonra cenazesi bulunamayan Ertuğrul'un Kaptanı Yarbay Ali beyin torunu ve ünlü şair Can Yücel'in kardeşi olan bir torun ve iki çocuk sahibi 80 yaşındaki Gülümser Yücel de toplantıya katıldı.

Geçen yıl Aralık'ta vizyona giren Ertuğrul 1890 filminin ilgi uyandırdığını söyleyen Kazı Başkanı Turanlı, Türkiye ve Japonya'da 11 sergi açıldığını belirterek 800'ün üstünde gazete haberi ve televizyon programına konu olunduğunu açıkladı. Bu yılki program hakkın bilgi veren Kaza Başkanı Turanlı, "Bu yıl başlatmayı planladığımız yepyeni iki önemli etkinlik var. Birincisi Mobil Ertuğrul Laboratuvarı kurarak, Ertuğrul şehitlerinin anısını canlı tutmak. Bu nedenle yıllardır Kushimoto'daki Ertuğrul Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirmekte olduğumuz öğrencilere yönelik eğitim ve tanıtım etkinliklerini Japonya'nın diğer bölgelerine, okullarına taşıyacağız. Kushimoto Japonya'nın ana adası Honshu'nun en güney noktası. Dağlık bir bölgede olan kente diğer kentlerden, bölgelerden ulaşım zor. Dolayısıyla bir 'Mobil Ertuğrul Laboratuarı' kurarak, hizmeti Japon okullarının ayağına götüreceğiz. Hedefimiz hem Ertuğrul Firkateyni ve kahraman denizcilerinin anısını canlı tutmak hem de Japon gençliğine deniz ve tarihi sevdirmek. Tabi en büyük arzumuz önümüzdeki yıllarda Mobil Ertuğrul Laborutavarını Türkiye'ye getirerek kent kent dolaşmasının ve öğrencilerimizin burada çalışma yapmalarını sağlamak olacak" dedi.

KUSHİMOTO KENTİNE ZİYARET

Bu yıl gerçekleştirilecek bir diğer etkinliği açıklayan Turanlı, "BOSAV Vakfı, Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, ülkemizin en büyük turizm kuruluşu Dorak Turizm ve Türk Hava Yolları işbirliğiyle Türklerin Japonya'yı, bilhassa Ertuğrul Firkateyni'nin izlerini bıraktığı yerler, en önemlisi geminin battığı Kushimoto kentini ziyaretini sağlayacak. 'Ertuğrul Firkateyni'nin izinde' programını başlatıyoruz. Mayıs 2016'da başlaması planlanan programın ilk ve onur konuğu olarak Gülümser Yücel de Kuşimotoya gidecek. Dedesinin nefes verdiği toprakları ve şehitliği ziyaret edecek" dedi.

EN BÜYÜK HAYALİ GERÇEKLEŞECEK

Gülümser Yücel, "125 yıl önce dostluk ve barış için binlerce mil uzaklıktaki Japonya'yı ziyaretinde şehit düşen dedem Ali beyin bulunduğu toprakları ziyaret etmek yıllardır hayalini kurduğum bir olaydı. Bu hayalimin gerçekleşecek olması beni çok mutlu etti. Dedem vefat ettiğinde annem 12 yaşındaymış. Kurtulup gelenlerden öğrendiğimize göre facia anında gemiyi asla terk etmemiş. Ancak cesedi de bugüne kadar bulunamamış. Annem hep dostluk için gitti, köpek balıklarına yem oldu derdi. O günün şartlarında Türk askerinin gücünü ve dostluğunu dünyanın öbür ucuna taşıyan dedem Yarbay Ali beyin şehit olduğu toprakları ziyaret etmek benim için büyük onur ve gurur kaynağı olacak" dedi.

15 Ocak'ta Ertuğrul'un battığı Kushimoto Kentinde yeni dönem çalışmalarının başlayacağı, 15 Şubat 2016 tarihine kadar devam edeceği belirtildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum Ertuğrul Firkateyni Kazısında Yeni Dönem 15 Ocak'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement