Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir? - Son Dakika
Güncel

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

Yazar ve şair Atilla İlhan'ın hayata vefat etmesinin üzerinden tam 13 yıl geçti. Peki, kalemi keskin yazar Atilla İlhan kimdir?

11.10.2018 14:26

, 15 Haziran 1925 yılında Menemen'de dünyaya geldi. Babası Muharrem Bedrettin İlhan, annesi Emine Memnune İlhan olan yazarın, Çolpan İlhan adında bir kardeşi vardı. 'ın savcı olan babası şiire çok meraklı, okumayı seven, roman ve şiir kitabı koleksiyonu olan, iyi derecede Osmanlıca bilen biriydi.

NAZIM HİKMET ŞİİRİ YAZDIĞI İÇİN OKULDAN ATILDI

Babası sayesinde edebiyata ilgi duymaya başlayan, ilk ve orta öğreniminin büyük kısmını İzmir'de tamamladı. İlk şiirlerini öğrencilik yıllarında yazmaya başladı. İzmir Atatürk Lisesi'nde bir kıza şiirinden oluşan bir mektup vermiş ve yasaklı olan şiirleri nedeniyle de okuldan atılmıştı.

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

TÜRKİYE'DE EĞİTİM GÖREMEZ KARARI ÇIKARILDI

Olay daha da büyüdü ve 1941 yılında 3 hafta tutuklu kaldıktan sonra 2 ay hapis cezasına aldı. Tutuklu kaldığı dönemde Türkiye'nin hiç bir yerinde eğitim göremez kararı çıkınca, babası büyük uğraşlar sonucunda kararı 1944 yılında ortadan kaldırmış. 1946 yılında İstanbul Işık Lisesi'ne başladı.

NAZIM HİKMET İÇİN PARİS'E GİTTİ

Lise eğitiminin ardından, yazdığı "Cebbaroğlu Mehemmed" şiirini amcasının CHP Şiir Armağanı yarışmasına yollamasıyla ikinciliği elde etti. Bu başarı İlhan için bir dönüm noktası oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydolan , bu dönemde "Gün" ve "Yığın" adlı dergilerde şiirler yazdı. 1948 yılında ise ilk şiir kitabı "Duvar"ı yayımladı. Aynı yıl "'i Kurtarma Hareketi "ne katılmak amacıyla Paris'e gitmeye karar verdi.

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

YAZILARI NEDENİYLE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

İlhan, Paris'te kaldığı zaman boyunca sosyal ve siyasal gözlemler yaparak, sonraki eserlerinde bunları kullandı. Ardından Türkiye'ye dönen Attila İlhan'ın, 1951 yılında "Gerçek" isimli gazetede yazdığı bir yazıdan dolayı hakkında soruşturma açıldı ve bu olaydan sonra yeniden Paris'e gitti. 1950'li yıllarda, 6 yıl boyunca sürekli İstanbul-Paris, İzmir-Paris arasında gidip gelen, Türkiye'ye tam anlamıyla döndükten sonra üniversite eğitiminin son yılında okuldan ayrıldı ve "Vatan" gazetesinde sinema eleştirmenliği yapmaya başladı.

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

BİLGİ YAYINEVİ'NİN DANIŞMANLIĞINI YAPTI

, 1957 yılında askerliğini yaptıktan sonra İstanbul'a döndü ve senaryo yazmaya başladı. Bu dönemde çalışmalarından yeterli verim alamamış ve yeniden Paris'e dönmüş. Kısa zaman sonra babasının ölüm haberini alan , temelli İzmir'e döndü. Burada "Demokrat İzmir" gazetesinin genel yayın yönetmenliğini ve aynı zamanda başyazarlığını üstlendi. 1968 yılında Biket İlhan'la evlendi ancak çift, 15 yıl süren evliliğin ardından boşandı. Ankara'ya yerleşen, burada Bilgi Yayınevi'nin danışmanlığını yaptı. Bu dönemde "Yaraya Tuz Basmak", "Sırtlan Payı" ve "Fena Halde Leman" romanlarını yazdı.

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

ROMANLARI DİZİYE UYARLANDI

Romanlarını tamamlayan usta isim, İstanbul'a yerleşti.Burada Gelişim Yayınları, Milliyet, Güneş, Meydan Gazetesi ve Cumhuriyet gibi gazetelerde uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Bunun yanında birçok senaryo kaleme aldı. Kaleme aldığı senaryolardan dizi haline getirilen "Kartallar Yüksek Uçar", "Yarın Artık Bugündür" ve "Sekiz Sütuna Manşet" oldu.

Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir?

KALP RAHATSIZLIĞI HER ŞEYİN BAŞLANGICI OLDU

İlk kalp krizini 1985 yılında geçiren , sonraki süreçte kardiyolojik sorunlarla boğuştu. 2004'ten itibaren sağlık durumu iyiden iyiye bozuldu ve , 11 Ekim 2005 tarihinde İstanbul'daki evinde 80 yaşında hayatını kaybetti.

Son Dakika Güncel Bugün Ölüm Yıl Dönümü Olan Atilla İlhan Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement