Bursa'da Akılcı İlaç Seferberliği - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Akılcı İlaç Seferberliği

Yanlış, gereksiz ve etkisiz ilaç kullanımı hastalıkların tedavisi için önlenemez boyuta ulaşırken, Bursa'da yapılan farkındalık çalışmaları ile bilinçsiz ilaç tüketiminin önüne geçilmeye çalışılıyor.

31.07.2017 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü'nün yürüttüğü çalışmalarla tüm vatandaşlarda ve sağlık çalışanlarında konu hakkında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, bilinçsiz antibiyotik kullanımının aynı hızda devam etmesi durumunda önümüzdeki yıllar içerisinde hastalıkların tedavi edilemez noktaya ulaşılacağının altını çizdi. Geçmişte bakterilerin bir antibiyotiğe her direnç kazandığında yeni bir antibiyotik geliştirilebildiğini vurgulayan Dr. Akan, "Maalesef son 15 yılda artık yeni antibiyotikler geliştirilemiyor, insan vücudu bu sebepten daha dirençsiz hale gelmeye başladı" dedi.

Yanlış ve gereksiz antibiyotik tüketiminin gelecek nesiller adına tehlike arz ettiğini ifade eden Dr. Akan, "Ülkemiz dünyada antibiyotik reçete edilme oranlarında ilk sıralarda yer alıyor. Biz bu sebeple ilimizde öncelikle sağlık çalışanlarımızın antibiyotik kullanımı konusunda farkındalıklarını arttırmayı amaçladık. Bu bağlamda kamu ve özel hastanelerimizde çalışan tüm hekimlerimize, hemşirelerimize ve sağlık merkezi çalışanlarımıza bir dizi eğitimler düzenlendi. Sağlık çalışanlarımızdan vatandaşlarımızı gereksiz antibiyotik kullanmama konusunda bilgilendirmelerini istiyoruz" diye konuştu.

TOPLUMUN HER KESİMİNE ULAŞILIYOR

Akılcı ilaç kullanımı konusunda şehrin her yerinde toplumun her kesimine ulaşmayı amaçladıklarına dikkat çeken Dr. Akan, alışveriş merkezleri, parklar, okul bahçeleri, ulaşım araçları ve kamu kurumları gibi halka açık yerlerde; bilgilendirici broşür, kitapçık, afiş, billboard ve kısa metrajlı film gibi materyallerle konuya dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtti.

İlçe Sağlık Müdürlükleri ile koordineli çalışarak eczacılara yönelik eğitim ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Dr. Akan, eczacılardan antibiyotik kullanımı konusunda vatandaşları, hekimlerine yönlendirmelerini beklediklerini söyledi. Okullarda akılcı ilaç kullanımı eğitimlerine büyük önem gösterdiklerinin altını çizen Dr. Akan, "Yetişkinlerin alışkanlıklarını değiştirme güçlüğünden hareketle yetişme çağındaki çocukları, öğrencileri hekimlerin reçete etmediği ilaçları kullanmamaları gerektiği konusunda bilinçlendiriyoruz. Akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık çalışmalarımıza bundan sonra da şehrin her köşesinde devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'da Akılcı İlaç Seferberliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement