Büyükelçiden Fetö'ye P2 Locası Benzetmesi - Son Dakika
Güncel

Büyükelçiden Fetö'ye P2 Locası Benzetmesi

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tam olarak nasıl bir örgüt olduğunu anlayamayan yabancı gazetecilere, İtalya'daki P2 Mason Locası'na benzediği yönünde yanıt verdi.

20.07.2016 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tam olarak nasıl bir örgüt olduğunu anlayamayan yabancı gazetecilere, İtalya'daki P2 Mason Locası'na benzediği yönünde yanıt verdi. Büyükelçi Sezgin, Roma'daki Yabancı Basın Birliği'nde gazetecilerin Türkiye'deki darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin çok büyük bir tehditle karşılaştığı bu girişimin, FETÖ'nün terörist yüzünü iyice ortaya çıkardığını ve TSK'nın da bu örgütün bu sorumluluğunu kuvvetle vurguladığını dile getiren Sezgin, yaşanan gelişmelerin, darbenin otoriter bir rejim kurmak hedefinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

"ÇOCUKSU İDDİALAR"

Yaşananların gerçek bir darbe olup olmadığı, bunun bir aldatmaca ve iktidarın bir oyunu olduğu yönünde bir takım iddialar ortaya atıldığını anlatan misyon şefi, Türkiye'de demokrasiye sahip çıkma hamlesinden ziyade, darbecilere karşı takınılan tavrın eleştirilmeye başlandığına dikkat çekti.

Bugün de uluslararası basında bazı yorumları okurken "darbenin önlenmesini suç haline getiriyorlar" gibi bir düşünceye kapıldığını ifade eden Sezgin, "Eğer kötü niyetli değilse, bazı iddiaları çocuksu olarak değerlendirdim" dedi. Kalkışma sonrası gözaltılar ve yargılamalarla ilgili "Türkiye'de demokrasi nereye gidiyor" kaygılarının prematüre, aceleci bu kadar ağırlıkla işlenmesinin gerçeklerle uyuşmadığını dile getiren Sezgin, "Bunlar niyet okumasıdır. Türkiye bir hukuk devletidir. Sonuçta soruşturmalar da yargılamalar da hukuk ilkeleri çerçevesinde yapılacak. Bu konuda Cumhurbaşkanımız da başbakanımız a müteaddit açıklamalar yaptı, intikam duygusuyla hareket edilmeyeceğini söylediler" ifadelerini kullandı.

Sezgin Türkiye'yi, Stalin dönemine benzetenler olduğunu da aktararak buna, "Bazı arkadaşlarımız iyice abartıyor Stalin döneminden bahsediyorlar. Onlar ya Stalin dönemini ya bugünkü Türkiye'yi bilmiyorlar" diye tepki gösterdi.

"P2 DÜNYADA ÇOK TARTIŞILMIŞTI"

Büyükelçiye, "Bu darbe girişiminin, Türkiye'de uzun zamandır programlanan otoriter bir dönüşümün önünü açtığını düşünmemek çok güç. Kısa sürede binlerce insan gözaltına alındı. Bize bundan sonra her şeyin hukuk çerçevesinde yapılacağını nasıl söyleyebilirsiniz" yönünde bir soru yöneltildi.

"Yargıda zaten belirli ipuçlarıyla bir çalışma yapılıyordu" diyen Sezgin ise buna, "Rakamlar şaşırtıcı gelebilir. Belki başka bir konuyla mukayese etsek bu terör örgütünün nasıl bir örgüt olduğunu anlamanız kolaylaşabilir" diye karşılık vererek, sözlerine şöyle devam etti

"Çok büyük tartışmalara ve dünyada çok büyük yankılarla birlikte değerlendirilen bir P2 (Propaganda 2) Locası olayı vardı. Burada belki onun çok ötesinde, ama çok kuvvetli bir teşkilatlanma olduğunu, çok ciddi şekilde devletin farklı organlarına nüfuz etmiş bir teşkilatlanma olduğunu görebilmek lazım. P2 daha ekonomik çıkar amaçlı bir yapıydı. Bu örgüt ise, hakimiyet, güç, iktidar arayışına daha fazla ağırlık veren bir grup, ama iktidar arayışına daha fazla ağırlık verirken, ekonomik çıkarlardan da kendisini tamamen soyutladığını söylemek mümkün değil." İtalya'daki Gladio ile de bağlantısı olduğu tespit edilen ve 1877-1981 yılları arasında faaliyet göstermiş olan P2, siyaset, din, finans, medya, hukuk ve bürokrasi dünyası ile mafya ve gizli servis üyeleri, yüksek rütbeli subayları bir arada toplayan gizli bir suç örgütüydü.

Devletin her kademesine sızan örgüt üyeleri, kendi çıkarları için hareket ederken, ülkede ekonomik ve politik dengesizlikler yaratmış, pek çok suça karışmıştı.

P2, "devlet içinde devlet" ve "gölge hükümet" olarak da anılıyordu. DARBENİN SAATİ

Öte yandan darbe girişiminin, alışılmış darbelerde olduğu gibi gece geç saatlerde değil de daha erken yapılmış olmasının ilginçliğine ilişkin bir soruya Sezgin gülerek, "Ben darbenin içinde değildim. Onun için onların ne şekilde hesapladığını bilemiyorum. Fakat benim de basından duyduğum bazı rivayetlere göre, darbe şüphesi birkaç saat öncesinden belli olmuş. O yüzden saat 03.00'da planlanan darbeyi, daha erkene almak zorunda kalmışlar" diye karşılık verdi.

60 yaşında olduğunu, birçok darbe ve teşebbüsüne şahit olduğunu da söyleyen Sezgin, onların hepsinin ise gece yarısı yapıldığını hatırlattı. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyükelçiden Fetö'ye P2 Locası Benzetmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement