Camp David Zirvesi'ne Katılım - Son Dakika
Güncel

Camp David Zirvesi'ne Katılım

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, Körfez ülkelerinin liderleriyle Camp David'de düzenlenecek zirveye, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in katılmamasıyla ilgili, "Bununla ABD'ye mesaj gönderildiğine yönelik bazı spekülasyonlar var. Kral Selman'ın seyahat planı değişmeden önce veya sonra zirvenin gündemiyle alakalı Suudi ortaklarımızdan bize herhangi bir kaygı bildirilmedi.

12.05.2015 00:05

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, Körfez ülkelerinin liderleriyle Camp David'de düzenlenecek zirveye, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in katılmamasıyla ilgili, "Bununla ABD'ye mesaj gönderildiğine yönelik bazı spekülasyonlar var. Kral Selman'ın seyahat planı değişmeden önce veya sonra zirvenin gündemiyle alakalı Suudi ortaklarımızdan bize herhangi bir kaygı bildirilmedi. Eğer öyleyse mesaj ulaşmadı çünkü bizim Suudilerden aldığımız tüm geri dönüşler olumlu" dedi.

Earnest, günlük basın toplantısında, bu zirvenin, ABD ile Körfez ülkeleri arasındaki önemli güvenlik ilişkilerinin modernleştirilmesi ve derinleştirilmesi amacını taşıdığını söyledi.

Toplantıya katılacak ülkelerin, hangi yetkililerin kendilerini en iyi şekilde temsil edeceğine karar verdiğini anımsatan Earnest, şunları kaydetti:

"Toplantının amacına da bakıldığında, zirvede doğru kişilerin bulunacağında mutabıkız. Öncelikle tartışma ve ona göre harekete geçme noktasında masanın etrafında doğru kişilerin bulunacağına yönelik güvenimiz tam.

Kral Selman'ın seyahat planı değişmeden önce veya sonra zirvenin gündemiyle alakalı Suudi ortaklarımız bize herhangi bir kaygı bildirmedi. Seyahat planı değişikliğiyle ABD'ye bir mesaj gönderme girişimi olduğuna yönelik bazı spekülasyonlar var. Eğer öyleyse, mesaj ulaşmadı çünkü bizim Suudilerden aldığımız tüm geri dönüşler olumlu. Kral'ın plan değişikliği noktasında sizi Suudi yetkililere yönlendiriyorum ama onların da seyahat planının Camp David gündemiyle tamamen alakasız olduğunu söyleyeceklerinden de eminim."

Earnest, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen hafta Suudi Arabistan ziyaretinde, Kral Selman ve ülkenin ulusal güvenlik ekibi yetkililerinin zirvenin gündemine yönelik memnuniyet ve hatta iyimserlik ortaya koyduğuna işaret etti.

Kerry'nin diğer Körfez ülkeleri dışişleri bakanlarıyla da Paris'te bir araya geldiğini hatırlatan Earnest, "Bu görüşmelerde de Obama ile yararlı bir toplantı olacağına yönelik geniş çaplı mutabakat vardı" diye konuştu.

"Amaç sembolik fotoğraf çekimi değil"

Zirvede Suudi Arabistan'ın, İçişleri Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud tarafından "ustalıkla" temsil edileceğini ifade eden Earnest, "Toplantı, Suudi Arabistan ile güvenlik işbirliğini derinleştirmeyle ilgili olduğundan, ülkenin güvenliğini sağlamada liderlik rolü üstlenen Veliaht Prens Muhammed ve yardımcısının burada olması, Camp David'de güçlü istişareler yapılması ve toplantıdaki taahhütlerin takip edilmesi noktasında bize güven veriyor" ifadesini kullandı.

Earnest, bir soru üzerine, Obama veya yönetimin, toplantıya ülkelerin liderlerinin katılmamasından hayal kırıklığı duymadığını veya bunun zirvenin ciddiyetini ve etkinliğini azaltacağını düşünmediğini belirtti.

Bu zirvenin, liderlerin "sembolik fotoğraf" çektirdiği bir toplantı olma amacı gütmediğini, daha doğrudan ve anlamlı görüşmeler istediklerini bildiren Earnest, "Toplantıda, Körfez ülkelerini temsil edecek üst düzey yetkililerin hem ülkelerinin görüşlerini temsil hem de toplantı kapsamında alınabilecek herhangi bir kararı uygulama noktasında yetkili olduklarına inanıyoruz. Daha önemlisi, bu ülkelerin de gönderdikleri heyetlerin toplantıya katılacak uygun kişiler olduğuna yönelik güvenleri tam" dedi.

Suudi Arabistan Haber Ajansı'nın (SPA) haberine göre, Kral Selman bin Abdulaziz, zirveye katılacak heyete başkanlık etmesi için İçişleri Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud'u görevlendirdi. Haberde, Kral Selman'ın, Yemen'e insani yardımların ulaştırılması çalışmaları ve Kral Selman Yardım Merkezi'nin açılışı dolayısıyla zirveye katılamayacağı belirtilmişti.

Umman Sultanlığı da zirvede Kral Kabus bin Said'e, Kabine İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fehd bin Mahmud Al Said'in vekalet edeceğini duyurmuştu.

Bahreyn, zirveye veliaht prens düzeyinde katılacağını açıklarken, Kuveyt ve Katar ise zirvede devlet başkanları düzeyinde bulunacaklarını bildirmişti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement