Çanakkale İdlipliler de 102 Yıl Önce Çanakkale'ye Koştu - Son Dakika
Güncel

Çanakkale İdlipliler de 102 Yıl Önce Çanakkale'ye Koştu

İdlipliler de 102 yıl önce Çanakkale'ye koştuÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çatışmazlık bölgesi oluşturmak için girdiği Suriye'nin İdlip kentinin Çanakkale'ye olan tarihsel bağını ortaya koydu.

10.10.2017 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İdlipliler de 102 yıl önce Çanakkale'ye koştu

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çatışmazlık bölgesi oluşturmak için girdiği Suriye'nin İdlip kentinin Çanakkale'ye olan tarihsel bağını ortaya koydu. Yrd. Doç. Dr. Atabay, Osmanlı coğrafyasında yer alan İdlip'ten 102 yıl önce Çanakkale Savaşları'na katılarak şehit düşen 121 İdlipli'nin, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerde yattığını belirtti.

ÇOMÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, tarihin en kanlı savaşlarından Çanakkale Savaşlarında, düşmana geçit vermemek için yaklaşık 1350 kilometre mesafedeki Suriye'nin İdlip kentinden gelip vatan savunmasına katılan ve şehit düşen 121 İdlipli'nin, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerde yattığını söyledi. İdlip'ten gelen askerlerin ağırlıklı olarak Çanakkale Savaşlarında, Arıburnu ve Seddülbahir bölgesinde görev aldığını belirtti. 1. Dünya Savaşları sırasında Osmanlı Ordusunda toplam 321 İdlipli askerin çeşitli cephelerde şehit düştüğünü vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, 1. Dünya Savaşı başladıktan hemen sonra 3 Ağustos'ta Osmanlı İmparatorluğunda seferberlik başladığını belirterek, "Osmanlı coğrafyasında bulunan yerlerde erkekler, askere alınıyor. O sırada, Suriye bölgesinde yer alan Halep'te, bir askere alma bölgesi oluşturulmaktaydı. ve Halep'e bağlı olan İdlip'te de bu askerler; Halep Askere Alma Dairesine müracaat ederek, 6'ncı Kolordu bünyesinde askere alındılar. 1915 yılında Çanakkale Cephesinin açılmasıyla birlikte burada şiddetli savaşlar başladı. Bu şiddetli savaşlar karşısında İdlipli askerlerin özellikle 26'ıncı Tümen'e dahil olarak, Çanakkale bölgesinde görev aldıklarını biliyoruz. Burada İdlipli askerler savaştılar. ve bu sırada onların komutanlığını, Atatürk döneminde de Milli Eğitim Bakanlığı yapacak olan, Atatürk'ün, 'hocam' diye hitap ettiği Esat Sagay üstlenmiş bulunuyordu. Çanakkale Savaşları sırasında İdlip'ten gelen askerler ağırlıklı olarak Arıburnu bölgesinde, bir kısmı ise Seddülbahir bölgesindeki savaşlarda görev aldılar ve hayatlarını kaybettiler" dedi.

Çanakkale İdlipliler de 102 Yıl Önce Çanakkale\'ye Koştu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale İdlipliler de 102 Yıl Önce Çanakkale'ye Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement