CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Başbakan kişisel sorunları nedeniyle Türkiye'yi AİHM'de mahkum ettirdi"

06.02.2014 15:45

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel sorunları nedeniyle Türkiye'yi AİHM'de mahkum ettirdiğini ileri sürdü.

Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, Başbakan Erdoğan, Bir Gün gazetesindeki köşesinde, kendisini eleştiren gazeteci Erbil Tuşalp aleyhinde kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla 2 Ocak 2006'da Ankara Hukuk Mahkemesinde tazminat davası açtığını belirtti.

Mahkemenin 6 Aralık 2006 tarihinde Başbakan Erdoğan'a Tuşalp ve yayıncı şirket tarafından müteselsil olarak 5 bin lira ödenmesine, bu miktara yazının yayımlandığı tarihten itibaren yasal faiz uygulanmasına karar verdiğini anımsatan Tanrıkulu, Tuşalp'in 7 Şubat 2008'de Yargıtay'a iletilen temyiz talebinin de reddedildiğini bildirdi.

Başbakan'ın Tuşalp aleyhine ikinci bir dava daha açtığını ve mahkemenin, 20 Eylül 2006'da Başbakan Erdoğan'a Tuşalp ve yayıncı şirket tarafından müteselsil olarak 5 bin lira ödenmesine, bu miktara yazının yayımlandığı tarihten itibaren yasal faiz uygulanmasına da karar verdiğini vurgulayan Tanrıkulu, Yargıtay'ın Tuşalp'in bu temyiz talebini de 31 Mart 2008'de reddettiğini anımsattı.

Tuşalp'in konuyu AİHM'e taşıdığını ve 21 Şubat 2012'de Türkiye'yi mahkum ettirdiğini aktaran Tanrıkulu, "AİHM, Tuşalp'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna vardı ve üç ay içinde Tuşalp'in uğradığı maddi zararın faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. AİHM ayrıca Tuşalp'e, uğradığı manevi zararlara karşılık olarak 5 bin avro ödenmesine hükmetti" değerlendirmesini yaptı.

Konuyu Başbakan'a bir soru önergesiyle sorduğunu aktaran Tanrıkulu, soruların kişisel bulunarak cevaplandırılmadığını iddia ederek, şunları kaydetti:

"Erdoğan'ın şu ana kadar kaç gazeteciyi mahkum ettirdiğini, bu mahkumiyetlerden ne kadar tazminat aldığını, soru önergelerimize karşın öğrenemiyoruz. Fakat karşımızda gizlenemeyecek bir Tuşalp davası var. Bu dava sembolik olarak Başbakan'ın kişisel sorunlarının bedelini halka ödettiğini ortaya koyuyor." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement